Ο διάσημος Έλληνας τραγουδιστής που πλήρωσε ακριβά τη σχέση του με τη Μαφία - OlaDeka

Ο διάσημος Έλληνας τραγουδιστής που πλήρωσε ακριβά τη σχέση του με τη Μαφία

Το 1940 γεννιέται στην Καλαμάτα, ο Αριστείδης Σεϊσανάς. τα χρόνια της κατοχής είναι δύσκολα για την οικογένεια του, αλλά αυτός από μικρός δείχνει ότι έχει έφεση στη μουσική, και αρχίζει να μαθαίνει κιθάρα μόνος του.

Πριν καν ενηλικιωθεί βρίσκεται στην Αθήνα, και αρχίζει και τραγουδάει σε κοσμικά κέντρα της εποχής. Με μικρά βήματα χτίζει τη καριέρα του, μάλιστα εμφανίζεται και σε ελληνικές ταινίες σαν τραγουδιστής, και η νυχτερινή ζωή της πρωτεύουσας αρχίζει και μαθαίνει το όνομά του.

Σε μια από συναυλίες που έπαιζε στο Ισραήλ, γνωρίζει έναν Έλληνα εβραικής καταγωγής που τον καλεί να εργαστεί στη χώρα μόνιμα. Στην αρχή τον αγκαλιάζει θερμά όλη η ελληνική κοινότητα του Ισραήλ, αλλά η επιτυχία του εξαπλώνεται σε όλο το πληθυσμό, πολύ γρήγορα.

Κατάφερε να γίνει ο πρώτος μουσικός που πουλάει 100.000 δίσκους, ρεκόρ ασύλληπτο για την εποχή. Συμμετέχει σε ταινίες στο Ισραήλ, ενώ τα ΜΜΕ της χώρας τον έχουν συνέχεια πρωτοσέλιδο.

Στο Ισραήλ, τραγούδησε όλες τις ελληνικές επιτυχίες του ’60 και πολλοί Ισραηλίτες άρχισαν ν’ακούν τη μουσική του. Ξαφνικά τους άρεσε ο ήχος του μπουζουκιού.

Ο Aris San έπαιζε στην κιθάρα τα σόλα του μπουζουκιού και δημιούργησε έναν καινούργιο ήχο. Η κιθάρα γοήτευε τους νέους. Ήταν η εποχή του Έλβις Πρίσλεϋ, του ροκ εν’ ρολ, των Σάντοους και του Κλιφ Ρίτσαρντ. Ο Άρης δημιούργησε ένα καινούργιο στυλ κι έναν νέο ήχο. Ήταν πρωτοπόρος»

Στο απόγειο της καριέρας του αρχίζουν και οι πρώτες φήμες που τον θέλουν μπλεγμένο σε παιχνίδια κατασκοπείας κατά του Ισραήλ.

Το 1971 αντιλαμβανόμενος τι πρόκειται να συμβεί, φεύγει για τις ΗΠΑ, όπου αρχίζει και τραγουδάει σε μαγαζιά της ομογένειας. Διάσημοι σταρ της εποχής, όπως ο Άντονι Κουίν, καθημερινά διασκεδάζει στα μαγαζιά που εμφανίζεται. Όμως σε αυτά τα μαγαζιά συχνάζουν και μέλη της Μαφίας.

Το FBI αρχίζει να τον παρακολουθεί και σε ια επιδρομή τον εντοπίζουν να κάνει χρήση ναρκωτικών, στοιχείο που αρκεί για να τον συλλάβουν. Κατά τη διαδικασία της ανάκρισης του ζητήθηκε να προδώσει μερικά από τα μέλη της μαφίας, αλλά αυτός κράτησε το στόμα του κλειστό.

Μετά από δύο χρόνια βγαίνει από τη φυλακή, αλλά καμία επαγγελματική πρόταση δεν έρχεται και αποφασίζει να γυρίσει στην Ελλάδα. Δίνει δύο συναυλίες στη χώρα μας αλλά διαπιστώνει ότι δεν έχει την απήχηση που περίμενε.

Μέσω διασυνδέσεων που είχε στην εβραική κοινότητα, βρίσκει δουλειά σαν μουσικός στην Βουδαπέστη. Εκεί έζησε μέχρι το 1992 όπου βρέθηκε νεκρός, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η ιατροδικαστική γνωμάτευση ήταν καρδιακή προσβολή, αλλά τα χέρια του ήταν σπασμένα, ενώ υπήρχαν και ίχνη στραγγαλισμού στο λαιμό.

Ο Καζαντζίδης για τον Aris San, λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του

Με τον Στέλιο Καζαντζίδη το 1958

“Ο Άρης Σαν (Αριστείδης Σεϊσανάς) ήταν ένα από τα σημαντικά πρόσωπα που πέρασαν από τη ζωή μου και την πορεία μου στο τραγούδι. Πέρασε δύσκολα χρόνια, αλλά αγωνίστηκε και πέτυχε. Είχε πολύ ωραία φωνή και η παρουσία του στην μουσική ήταν ευπρόσωπη. Η εμφάνισή του και το άψογο ντύσιμό του προκαλούσαν θαυμασμό. Δημιούργησε δικό του μαγαζί και δικές του επιχειρήσεις στην Αμερική. Είχε μόνιμους θαυμαστές και θαμώνες του στα μαγαζιά που εργαζόταν γνωστά ονόματα της τέχνης όπως ο Άντονι Κουίν, ο Χάρρυ Μπελαφόντε κ.α. Λειτούργησε θαυμάσια ως καλλιτέχνης στο Ισραήλ όπου έμεινε για μεγάλο διάστημα. Δεν ξεχνώ τα όσα έκανε για μένα όταν με κάλεσε στην Αμερική το 1976. Λυπάμαι που έφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή και δεν πρόλαβε να χαρεί όσα απόκτησε με μόχθο από την δουλειά του” 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria