Ουκρανία: Οι Ρώσοι περικυκλώνουν το Κίεβο – Νέα κατάπαυση πυρός σε πέντε πόλεις

Νέα κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 09.00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 21.00 σήμερα, Τετάρτης(09/03), για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, ενώ ξημερώνει η 14η μέρα του πολέμου.

Οι πρώτοι διάδρομοι εκκένωσης για τους αμάχους άνοιξαν χθες το πρωί, ιδίως στο Σούμι, στα βορειοανατολικά, απ’ όπου αναχώρησαν δύο αυτοκινητοπομπές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι εκκενώσεις συνεχίζονται επίσης και στην περιοχή του Κιέβου, το οποίο πολιορκείται. Σε άλλες πόλεις, όπως στην Μπούτσα, στα βόρεια της Μαριούπολης, οι άμαχοι παραμένουν μπλοκαρισμένοι.

Παρά τη συμφωνία, βομβαρδισμοί έπληξαν νωρίτερα το Χάρκοβο, ενώ εκρήξεις και σειρήνες ακούγονται στο Κίεβο. Την ίδια ώρα η Ουκρανία καταγγέλλει παραβίαση της εκεχειρίας στη Μαριούπολη.

Πρωινό συναγερμό σήμαναν οι σειρήνες, επίσης, στο Τσερνίχιβ, στο Λούμπνι, στην Πολτάβα και στο Βασίλκιν, στέλνοντας τους πολίτες στα καταφύγια ενόψει αναμενόμενου αεροπορικού βομβαρδισμού.

Ασφαλείς οι πρώτοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν από το Σούμι

Οι πρώτοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Σούμι, 350 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, έφθασαν «με ασφάλεια» σε κεντρική περιοχή της χώρας, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας.

«Καλή είδηση, οι άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Σούμι. Η πρώτη οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην (πόλη) Πολτάβα», νοτιοανατολικά του Κιέβου, ενημέρωσε ο Κιρίλο Τιμοσένκο μέσω Telegram.

«1.100 ξένοι φοιτητές θα συνεχίσουν σιδηροδρομικώς προς τη Λβιβ. Επί του παρόντος όλοι είναι ασφαλείς, τους μοιράστηκαν τρόφιμα», συνέχισε.

Μια δεύτερη οχηματοπομπή, αποτελούμενη από 39 λεωφορεία με άμαχους, ήταν καθ’ οδόν και «βρίσκεται ήδη στην περιφέρεια» της πόλης αυτής, συνέχισε. «Πρόκειται για παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, ξένους φοιτητές». Μπορούν «να μείνουν στην Πολτάβα ή να συνεχίσουν προς τη Λβιβ», δυτικά, έγραψε.

«Είμαι ευτυχής που το έργο της ομάδας εκκένωσης ως αυτό το στάδιο εκτυλίχθηκε με μεγάλη επιτυχία. Ευχαριστώ τον λαό της Σούμι που πολέμησε γενναία τον εχθρό για 13 ημέρες», συμπλήρωσε.

Ο ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οργάνωσαν χθες Τρίτη το πρωί ανθρωπιστικό διάδρομο για την απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι, πόλη 250.000 και πλέον κατοίκων κοντά στα ρωσικά σύνορα, θέατρο σφοδρών μαχών εδώ και μέρες.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον συνοικίας της Σούμι, κατά τις ουκρανικές αρχές.

ΗΠΑ: “Μη βιώσιμη” η πρόταση της Πολωνίας για τα MiG-29

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν χθες Τρίτη ότι τις «εξέπληξε» η πρόταση της Πολωνίας να θέσει στη διάθεσή τους όλα τα μαχητικά MiG-29 της Πολεμικής Αεροπορίας της, όπως έχει ζητήσει η Ουκρανία.

«Εξ όσων γνωρίζω, δεν μας συμβουλεύθηκαν εκ των προτέρων», είπε η Βικτόρια Νούλαντ, η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο. «Νομίζω πως επρόκειτο για ανακοίνωση-έκπληξη από την πλευρά των Πολωνών».

Διευκρίνισε πως είχε συμμετάσχει λίγο πριν από την ακρόαση σε συνάντηση στην οποία «άκουσε να γίνεται λόγος» για μια τέτοια απόφαση, εάν υπήρχε συντονισμός με τη Βαρσοβία.

«Όμως, όπως γνωρίζετε, βρισκόμασταν σε διαβουλεύσεις μαζί τους εδώ και κάποιες ημέρες για το συγκεκριμένο αίτημα των Ουκρανών», θύμισε.

Όταν ερωτήθηκε από γερουσιαστές εάν οι ΗΠΑ πράγματι θα διευκολύνουν τη μεταφορά των μαχητικών στο Κίεβο, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να δεσμευτεί.

Σημείωσε πως «η θέση που γενικά μοιράζεται τούτη η επιτροπή είναι πως αυτά τα αεροσκάφη πρέπει να πάνε στην Ουκρανία», ωστόσο συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ως προς το ζήτημα αυτό» και «αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των συμμάχων μας και ακόμη και στην κυβέρνηση» του Τζο Μπάιντεν.

Την Κυριακή, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται ενεργά» για να επιτευχθεί συμφωνία με την Πολωνία προκειμένου να σταλούν καταδιωκτικά στην Ουκρανία για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα είναι κυρίως η πιθανότητα οι ΗΠΑ να αντικαταστήσουν αυτά τα MiG-29 προμηθεύοντας μεταχειρισμένα μαχητικά ανάλογων επιχειρησιακών δυνατοτήτων αμερικανικής κατασκευής για τον στόλο της πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα MiG-29, σοβιετικού σχεδιασμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως από τους πιλότους της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας, έπειτα από διαβουλεύσεις του προέδρου και της κυβέρνησης, είναι έτοιμες να μεταφέρουν χωρίς καθυστέρηση και δωρεάν όλα τα αεροσκάφη MiG-29 στην (αμερικανική) βάση Ραμστάιν» στη Γερμανία και «να τα θέσουν στη διάθεση των ΗΠΑ», ανέφερε νωρίτερα χθες το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αν και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν στις συνομιλίες τους με την Πολωνία για το ζήτημα αυτό, έκρινε ότι η πρόταση της Βαρσοβίας να θέσει στη διάθεση της Ουάσινγκτον όλα τα μαχητικά MiG-29 που έχει στον στόλο της ώστε να μεταφερθούν στην Ουκρανία δεν είναι «βιώσιμη», με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου.

«Δεν θεωρούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βιώσιμη», ανέφερε ο Τζον Κέρμπι στο δελίο Τύπου που δημοσιοποίησε, κρίνοντας πως η προοπτική τα μαχητικά αυτά να απογειωθούν από βάση των ΗΠΑ και του NATO στη Γερμανία και να πετάξουν «μέσω εναερίου χώρου που διεκδικείται από τη Ρωσία στην Ουκρανία» θα ήγειρε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».

«Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο NATO για το ζήτημα αυτό και την επιμελητειακή πρόκληση που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πολωνική πρόταση είναι βιώσιμη», κατά τον κ. Κέρμπι.

Η πολωνική Πολεμική Αεροπορία έχει στον στόλο της 27 επιχειρησιακά μαχητικά MiG-29, 21 μονοθέσια και 6 διθέσια, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του ειδικευμένου περιοδικού Janes.

Ανησυχία ότι η Ρωσία θα καταλάβει εργαστήρια “βιολογικών” όπλων

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέφρασε χθες Τρίτη (08/03) την «ανησυχία» ότι οι ρωσικές δυνάμεις ίσως προσπαθήσουν να «καταλάβουν» δομές έρευνας για «βιολογικά» όπλα στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας, και είμαστε πράγματι ανήσυχοι αυτό το διάστημα για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να αποπειραθούν να τις καταλάβουν», είπε η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, η Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

«Συνεργαζόμαστε κατά συνέπεια με τους Ουκρανούς για τους τρόπους να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα υλικά που συνδέονται με αυτή την έρευνα να πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο τόνισε ότι η «ρωσική προπαγάνδα» μιλά περί υποτιθέμενου ουκρανικού «σχεδίου» να χρησιμοποιηθούν «βιολογικά όπλα στη χώρα σε συντονισμό με το NATO».

«Αν σημειωνόταν περιστατικό ή επίθεση με βιολογικό ή χημικό όπλο στην Ουκρανία, θα ήταν 100% καθαρό για εσάς πως δράστες ήταν οι Ρώσοι;» ρώτησε ο γερουσιαστής την αξιωματούχο.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου», και «αυτή είναι κλασική ρωσική τεχνική, να κατηγορούν άλλους για αυτό που έχουν σκοπό να κάνουν οι ίδιοι», τού απάντησε η Βικτόρια Νούλαντ.

ΔΟΑΕ: Δεν λαμβάνει πλέον δεδομένα από τα συστήματα ελέγχου στο Τσερνόμπιλ

Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανακοίνωσε ο θεσμός χθες Τρίτη.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και οι δυνάμεις της κατέλαβαν αμέσως τον έλεγχο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε το κατά πολλούς χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ –της υπηρεσίας επιτήρησης του τομέα της πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ– επισημαίνει «ότι η μετάδοση δεδομένων των συστημάτων ελέγχου εξ αποστάσεως των εγγυήσεων που είναι εγκατεστημένες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει διακοπεί», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του οργανισμού.

Ο ΔΟΑΕ χρησιμοποιεί τον όρο «εγγυήσεις» όταν αναφέρεται σε τεχνικά μέτρα που εφαρμόζονται όσον αφορά την πυρηνική δραστηριότητα, με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων με τον έγκαιρο εντοπισμό καταχρηστικής εκμετάλλευσης των πυρηνικών υλικών.

Πάνω από 200 τεχνικοί και φρουροί είναι αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση, εργάζονται 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, που κάνει λόγο περί «επιδείνωσης» της κατάστασής τους και ζητεί από τη Μόσχα να επιτρέπει να γίνονται αλλαγές βαρδιών, να δίνονται ρεπό και να τηρούνται τα κανονικά ωράρια, θεωρώντας πως αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τη δύσκολη και αγχωτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ και τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει αυτή όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια», εξήγησε ο κ. Γκρόσι.

Στο Τσερνόμπιλ εξακολουθούν να είναι αποθηκευμένα πυρηνικά απόβλητα και άλλα υλικά.

Με την μετάδοση δεδομένων κομμένη και τον ουκρανικό εποπτικό φορέα να αδυνατεί να επικοινωνήσει με την εγκατάσταση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο κ. Γκρόσι επανέλαβε την προσφορά του να πάει στον σταθμό, ή όπου αλλού τού υποδειχθεί, για να λάβει εγγυήσεις από όλα τα μέρη ότι «δεσμεύονται για την ασφάλεια» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει εξάλλου από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια είναι το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη. Οι αντιδραστήρες του τέθηκαν σε υπηρεσία μεταξύ του 1984 και του 1995. Έχουν πιο σύγχρονο σχεδιασμό σε σύγκριση με το Τσερνόμπιλ, την πρώτη πυρηνική εγκατάσταση που κατασκευάστηκε στην Ουκρανία, τότε σοβιετική δημοκρατία, εν έτει 1970, όταν οι αντιδραστήρες ήταν πολύ λιγότερο ασφαλείς.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria