Από την έναρξη του ρωσο ουκρανικού πολέμου τουλάχιστον 450 εταιρείες έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους στην Ρωσία σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ξένων επιχειρήσεων εξακολουεί να λειτουργεί κανονικά στη χώρα.
Αρχικά όμως έιναι σημαντικό να γίνει ο εξής διαχωρισμός: ορισμένες επιχειρήσεις διέκοψαν «μαχαίρι» την σχέση τους με τη Ρωσία, άλλες ανέστειλαν απλώς την λειτουργία τους στη χώρα αφήνοτνας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεκκινήσουν σε κάποια στιγμή στο μέλλον. Επίσης, ορισμένες επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι διατηρούν μεν την δραστηριότητά τους στη Ρωσία, αλλά διακόπτουν κάθε είδους επένδυση ή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους εάν τυχόν είχαν σχεδιάσει κάποια.
Και τέλος υπάρχουν οι εταιρείες των οποίων η δραστηριότητα δεν επηρεάστηκε καθόλου και αντιστάθηκαν στις όποιες πιέσεις για έξοδό τους από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με ομάδα του Yale που καταγράφει από τα τέλη Φεβρουαρίου το κύμα εξόδου των εταιρειών δυτικών συμφερόντων, μεταξύ αυτών που απέμεναν στη Ρωσία είναι οι εξής:
- Acer
- Alibaba
- AstraZeneca (250 εργαζόμενοι και μονάδα παραγωγής στη Ρωσία)
- Asus
- Credit Suisse (περίπου 1 δισ. δολάρια στη Ρωσία)
- Didi (ανακοίνωσε επίσημα «κωλοτούμπα» σχετικά με την απόφασή της να αποχωρήσει από τη Ρωσία)
- Emirates Airlines
- Huawei (από τους κορυφαίους παρόχους τηλεπικοινωνιών στη χώρα)
- Lenovo
- Leroy Merlin (έσοδα 4 δισ. δολαρίων στη Ρωσία)
- MSI
- Societe Generale (20 δισ. δολάρια στην Ρωσία)
- Turkish Airlines (6% των εσόδων της από τη Ρωσία)
- Xiaomi (νούμερο δύο σε πωλήσεις κινητών στην Ρωσία)