Ο αμυντικός αναλυτής, Επίτιμος Διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και Αντιπτέραρχος ε.α., Κωνσταντίνος Ιατρίδης εξηγεί τα σημαντικά λάθη και παραλείψεις των Ρώσων στην επίθεση που εξαπέλυσαν στην Ουκρανία. Άριστος γνώστης των στρατιωτικών θεμάτων, έχει «οργώσει» επί δεκαετίες τον ελληνικό ουρανό, αναχαιτίζοντας στο Αιγαίο την Τουρκική επιθετικότητα.
Σε μία αποκλειστική του συνέντευξη στο emeaGR, περιγράφει την σημερινή κατάσταση στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, διευκρινίζει το ρόλο της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, που φαίνεται να απουσιάζει από τα πεδία των μαχών και δίνει τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής.
Μάλιστα, απαντάει με σαφήνεια και επιχειρήματα στο μεγάλο ερώτημα που τίθεται από στρατιωτικούς αναλυτές: Αν ο Ταγιπ Ερντογάν θα τολμήσει να «μιμηθεί» τον Πούτιν στο Αιγαίο ή γενικά απέναντι στην χώρα μας.
emeaGR: Πιστεύετε πως έχουν γίνει πολλά λάθη από την πλευρά της Ρωσικής πολεμικής μηχανής;
Κ. Ιατρίδης: Η Ρωσία εκτιμώ ότι έκανε σημαντικά λάθη στην εκτέλεση της στρατιωτικής της επιχείρησης και η Ρωσική πολεμική μηχανή παρουσίασε πολλές αρρυθμίες. Ο Πούτιν υποτίμησε την αποφασιστικότητα των Ουκρανών να αντισταθούν καθώς πίστευε ότι θα τον υποδεχτούν ως ελευθερωτή από τη Ναζιστική Κυβέρνηση και όχι ως κατακτητή.
emeaGR: Ποια είναι η σημαντικότερη παράληψη από την πλευρά των Ρώσων Στρατηγών;
Κ. Ιατρίδης: Δεν έκαναν σωστή ανάλυση της Ουκρανίας και των Ουκρανών και δεν είχαν συγκεκριμένο Αντικειμενικό σκοπό. Δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τον παράγοντα έδαφος(620 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα), τεράστια σε έκταση και πολύ δύσκολο να κατακτηθεί με τις δυνάμεις που διέθεσαν(190.000). Υπήρξε επιτελική ανεπάρκεια στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που οδήγησε στην αποδόμηση της εικόνας της Ρωσίας , η οποία φιλοτεχνήθηκε επιμελώς. Υπήρξαν προβλήματα στον συντονισμό των εμπλεκομένων και βεβιασμένες ταυτόχρονα επιχειρήσεις , μηχανοκίνητες, αμφίβιες, αεροπορικές και αεροαποβατικές. Υποτίμησαν την αποφασιστικότητα και την ψυχική δύναμη των Ουκρανών για δυναμική αντίσταση. Λάθος εκτίμηση ότι η προέλαση θα ήταν περίπατος, και θα υποδέχονταν τον Πούτιν ως ελευθερωτή και όχι σαν κατακτητή. Αδυναμία να διατηρήσουν τη γραμμή ανεφοδιασμού και να παρέχουν στους στρατιώτες τρόφιμα και πυρομαχικά και στα οχήματα καύσιμα και λιπαντικά. Δεν διαχειρίστηκαν επιτυχώς το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού το οποίο είχαν εξασφαλίσει έναντι όλων.
emeaGR: Τελικά, η Ρωσική πολεμική μηχανή είναι ένας γίγαντας με «πήλινα πόδια» ή τα όσα βλέπουμε στα πεδία των μαχών ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός των Ρώσων;
Κ. Ιατρίδης: Η Ρωσική πολεμική μηχανή είναι όντως πανίσχυρη με σύγχρονα οπλικά συστήματα και με τεράστιες δυνατότητες. Οι Ρώσοι ξεκίνησαν τον πόλεμο εφαρμόζοντας το σχέδιο της “ήπιας ισχύος” προσδοκώντας να καταστείλουν αρχικά την αεράμυνα της Ουκρανίας, να καταστρέψουν τους περισσότερους στρατιωτικούς στόχους και φυσικά να συλλάβουν ή να σκοτώσουν ή να αναγκάσουν τον Ζελένσκι να εγκαταλείψει την εξουσία και την χώρα. Χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατορθώνοντας την καταστολή της αεράμυνας αλλά και την καταστροφή των περισσότερων στρατιωτικών στόχων, όμως απέτυχαν παταγωδώς στο να απαλλαγούν από τον Ζελένσκι, ο οποίος συσπείρωσε τους Ουκρανούς και τους εμψυχώνει για μια σθεναρή αντίσταση. Οι Ρώσοι βλέποντας ότι έχουν αποτύχει στην εφαρμογή του σχεδίου της ήπιας ισχύος καθότι καθυστέρησαν αρκετά με αποτέλεσμα να έχουν οικονομικό κόστος και το πολιτικό κεφάλαιο του Πούτιν να αρχίσει να χάνει , αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το σύνολο των δυνάμεων τους και να επιτεθούν σε όλα τα επίπεδα καταστρέφοντας τα πάντα και προκαλώντας εκατοντάδες νεκρούς, άμαχους κατά κύριο λόγο. Οι Ρώσοι είδαμε να χρησιμοποιούν σημαντικά μεγαλύτερη δύναμη πυρός για να προχωρήσουν περισσότερο στην Ουκρανία, πολιορκώντας πόλεις ή χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό εναντίον τους. Αυτό κάνει τον Πούτιν να ξεσπάσει, να γίνει πραγματικά βάρβαρος, να χρησιμοποιήσει αδιάκριτα πυρά και μαζικό βομβαρδισμό σε αστικές περιοχές και να ισοπεδώσει ουκρανικές πόλεις. Οι συνέπειες δυστυχώς θα είναι τρομακτικές σε ανθρώπινες απώλειες, αλλά και σε υποδομές και εγκαταστάσεις.
emeaGR: Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν χιλιάδες νεκρούς αμάχους και προχωρούν πολύ αργά. Εσείς τι λέτε;
Κ. Ιατρίδης: Είναι αλήθεια ότι αυτό ήταν το αρχικό αφήγημα της Ρωσίας και του Πούτιν, να μην χτυπηθούν άμαχοι, αλλά στη συνέχεια βλέποντας ότι ο στόχος του δεν υλοποιείται και πιεζόμενος από τον χρόνο ο οποίος λειτουργούσε σε βάρος του εισβολέα , αποφάσισε να κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς ακόμη και εντός των κατοικημένων περιοχών με αποτέλεσμα να πλήξει αμάχους και να υπάρχουν χιλιάδες άμαχοι νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά. Ο Πούτιν είναι εγκλωβισμένος και παγιδευμένος, η στρατιωτική επιχείρηση δεν πήγε τόσο καλά, είναι πολύ πιεσμένος και είναι αποφασισμένος να κάνει μια σαρωτική επίθεση και να ισοπεδώσει τα πάντα. Οι μέχρι τώρα επιδόσεις του ρωσικού στρατού αποτελούν ένα ταρακούνημα για τον Πούτιν. Κάθε ημέρα που οι Ουκρανοί δεν χάνουν, κερδίζουν πολιτικά. Ο Πούτιν πολιτικά έχει χάσει!!
emeaGR: Ένα μεγάλο ερώτημα που τίθεται από την αρχή του πολέμου είναι που βρίσκεται η πολυπληθής πολεμική αεροπορία της Ρωσίας, η οποία αριθμεί χιλιάδες υπερσύγχρονα αεροσκάφη. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δεν συμμετέχουν στις μάχες περισσότερα από 80 με 90 αεροσκάφη. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
Κ. Ιατρίδης: Αυτό πραγματικά είναι ένα ερώτημα. Υπήρχαν εκτιμήσεις στην αρχή για σαρωτική επίθεση που θα κινητοποιούσε γρήγορα την τεράστια ρωσική αεροπορική δύναμη που συγκέντρωσε η Μόσχα για να κυριαρχήσει στους ουρανούς της Ουκρανίας. Όμως, οι πρώτες δέκα ημέρες διέψευσαν τις εκτιμήσεις αυτές και αντίθετα έδειξαν ότι η Ρωσία κινείται πολύ πιο επιφυλακτικά ως προς την αεροπορική της ισχύ, κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί ακριβώς ,τι οδηγεί την συμπεριφορά αυτή αποφυγής του κινδύνου της Ρωσίας. Φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλά ρίσκα με τα δικά τους αεροσκάφη και τους πιλότους τους. Εκτιμάται ότι η αεροπορία θα χρησιμοποιηθεί για να πλήξει στόχους ακριβείας εντός των μεγάλων πόλεων ή για να καταστρέψει οποιαδήποτε παρουσία θα υπάρξει στον εναέριο χώρο(διασφάλιση αεροπορικής κυριαρχίας). Επίσης αν συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατάληψης ολόκληρης της Ουκρανίας η αεροπορία θα έχει καθοριστικό ρόλο πλέον λόγω της μεγάλης απόστασης.
emeaGR: Βλέπετε μεγάλη διάρκεια στις πολεμικές επιχειρήσεις;
Κ. Ιατρίδης: Θεωρώ ότι η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει πολύ. Η λήξη του πολέμου ακόμα αργεί, αλλά και όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες, η εκεχειρία θα είναι ιδιαίτερα εύθραυστη στην περιοχή. Η ανησυχία είναι μήπως η Ουκρανία μετατραπεί σε ένα Ευρωπαϊκό Αφγανιστάν με πολύ σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και όχι μόνον.
emeaGR: Θα μπορούσε το ΝΑΤΟ να συμβάλλει περισσότερο στην άμυνα της Ουκρανίας;
Κ. Ιατρίδης: Πέραν της αποστολής κάποιων πυρομαχικών και ελαφρών οπλικών συστημάτων δεν νομίζω ότι θα προσφέρει κάτι περισσότερο. Άλλωστε σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Στόλτεμπεργκ και του κ. Μπάιντεν το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά. Θα είναι τεράστιο λάθος το ΝΑΤΟ να εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην Ουκρανία.
emeaGR: Η Ρωσία θα σταματήσει στην Ουκρανία ή έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για ολόκληρη την Ευρώπη;
Κ. Ιατρίδης: Η Ρωσία δεν θα τολμήσει να τα βάλει με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, διότι γνωρίζει πολύ καλά το άρθρο 5 της συμμαχίας, περί της συλλογικής άμυνας. Εκτιμώ ότι πέραν της Ουκρανίας δεν θα διακινδυνεύσει να τολμήσει κάποια απονενοημένη ενέργεια.
emeaGR: Πολλοί λένε ότι η Ρωσία έχει ανοίξει την όρεξη της Τουρκία και θα έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
Κ. Ιατρίδης: Στο Αιγαίο, η Τουρκία θα μπορούσε να πιέσει πιο δυνατά τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα, τα οποία εσφαλμένα και απαράδεκτα, θεωρεί ότι την έχουν αδικήσει. Ο αναθεωρητισμός στην ανατολή ίσως ανοίξει την όρεξη του Ερντογάν για το Αιγαίο και την Θράκη. Αν η Δύση δεν δράσει άμεσα, ώστε να ανακόψει οποιαδήποτε σκέψη αναθεωρητισμού, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να έχει μια ανάλογη στάση. Μην ξεχνάμε πως έχει αναπτυχθεί και μια συμμαχία ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία.
emeaGR: Επί δεκαετίες πετούσατε με τα ελληνικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο και συμμετείχατε σε αερομαχίες με τα Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Επίσης διατελέσατε και επικεφαλής της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πόσο έτοιμη είναι σήμερα η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την απειλή εξ Ανατολών;
Κ. Ιατρίδης: Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση, αν και εφόσον η Τουρκία αποφασίσει την οποιαδήποτε απονενοημένη ενέργεια. Η Τουρκία όμως δεν πρόκειται να μας κάνει πόλεμο γιατί φοβάται. Φοβάται τις ικανότητες και τις δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, τις δυνατότητες των υπαρχόντων οπλικών μας συστημάτων, το ηθικό και τον επαγγελματισμό των στελεχών μας που υπερέχει έναντι των Τούρκων, οι οποίοι και εκπαιδευμένοι δεν είναι και το έμπειρο προσωπικό το έκλεισε στη φυλακή. Άλλωστε τα RAFAL, οι BELHARA και τα F-16 VIPER αποτελούν φόβο και τρόμο στους Τούρκους όπως και οι ίδιοι οι στρατιωτικοί της το ομολογούν. Ο Αμερικάνος ιστορικός Φρανκ Ουέμπερ, έχει τονίσει ότι «ο Τούρκος είναι ουσιαστικά θρασύδειλος. Είναι γενναίος σαν λιοντάρι όταν τα πράγματα έρχονται όπως τα θέλει, αλλά δουλόφρων, χαμερπής και λιγόψυχος όταν του τυχαίνουν αναποδιές και βρίσκει αντιστάσεις» Αυτός είναι πραγματικά ο Τούρκος, η απόλυτη περιγραφή.
emeaGR: Σε περίπτωση πολύ θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θεωρείτε ότι θα κριθεί το «παιχνίδι», στον αέρα, την θάλασσα ή την ξηρά;
Κ. Ιατρίδης: Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να προβεί σε κανένα θερμό επεισόδιο. Διότι γνωρίζει ότι θα υποστεί τεράστιο κόστος και αυτό το γνωρίζει! Πάντοτε η Αεροπορία έπαιζε τον πιο σημαντικό ρόλο, θεωρώ όμως ότι οι συντονισμένες διακλαδικές επιχειρήσεις θα κρίνουν την επιτυχή έκβαση του οποιαδήποτε επεισοδίου. Εκεί είναι σίγουρο ότι υπερέχουμε έναντι της Τουρκίας , η οποία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.
emeaGR: Τα νησιά μας, που πλέον απειλούνται ευθέως από την Τουρκία, μπορούν να αντέξουν ένα ισχυρό χτύπημα;
Κ. Ιατρίδης: Τα νησιά μας είναι πολύ καλά εξοπλισμένα και εξοπλίζονται επιπλέον με σύγχρονα πυραυλικά συστήματα τα οποία φοβίζουν την Τουρκία, και γι’ αυτό επαναφέρει συνεχώς το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης. Ο εξοπλισμός των νησιών μας, με σύγχρονα πυραυλικά συστήματα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, αποτελεί στην κυριολεξία σημαντική και αξιόπιστη ΑΠΟΤΡΟΠΗ! Αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να τα εξοπλίζουμε και να μετατρέψουμε τα νησιά σε πλατφόρμες αποτροπής!! Τα νησιά επομένως , λειτουργώντας με αυτά τα πυραυλικά συστήματα ως αλυσίδα βάσεων, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες επιχειρησιακές αντιλήψεις περί αντι-πρόσβασης και απαγόρευσης περιοχής, καταστούν τη χώρα μας ικανή να απαγορεύσει στην Τουρκία τον έλεγχο του θαλάσσιου και εναέριου χώρου του Αιγαίου. Κάτι που βεβαίως τρομάζει την Τουρκία, καθότι θα αποτελέσουν ένα τείχος παρεμπόδισης των επιδιώξεων της Τουρκίας.