Νέες αυξήσεις έρχονται στις τιμές της ενέργειας τις επόμενες ημέρες, προμηνύει η διεθνής συμπεριφορά των τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα.
Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι επί του παρόντος και όσο δεν υπάρχουν απτές ενδείξεις ότι οι πολεμικές συγκρούσεις οδεύουν προς το τέλος τους, είναι δύσκολο να δούμε ευρεία αποκλιμάκωση στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων.
Βέβαια, όλο αυτό το περιβάλλον που δημιουργείται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαμηνύει ότι βρισκόμαστε μπροστά στην διαιώνιση των πληθωριστικών πιέσεων, με το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού να έρχεται ακόμη πιο κοντά.
Αύριο και μεθαύριο η Σύνοδος Κορυφής θα κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις, αλλά ο πήχης των προσδοκιών δεν φαίνεται να μπαίνει πολύ ψηλά.
Στην Ελλάδα, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες, ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο και αυτό διότι οι τιμές τρέχουν με υψηλές ταχύτητες και ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι τέτοιος, που να μπορεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις.
Νέα άνοδος σε βενζίνη και πετρέλαιο
Ηδη από χθες το πρωί οι πρώτες αυξήσεις στις λιανικές τιμές των καυσίμων φάνηκαν στις αντλίες. Η μέση τιμή της αμόλυβδης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κινείται πλέον κοντά ή και πάνω από τα 2 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή από 5 – 7 λεπτά, ενώ οι εκτιμήσεις είναι ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί για όλη την εβδομάδα, συνεπικουρούμενη βέβαια και από την άνοδο διεθνών τιμών των καυσίμων.
Χθες η τιμή του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές ξεπέρασαν τα 121 δολάρια το βαρέλι κάτι που είχε να συμβεί από τις 9 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία ενδοσυνεδριακά υπήρξαν προθεσμιακά συμβόλαια για το πετρέλαιο κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι.
Εντονα ανοδική ήταν η τάση και για την τιμή του φυσικού αερίου, που όχι απλά πέρασε ξανά πάνω από τα 100 ευρώ η κιλοβατώρα, αλλά κινήθηκε ακόμη και ψηλότερα, πάνω από τα 130 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση άνω του 30%.
Η κίνηση αυτή του φυσικού αερίου εκτιμάται από τους αναλυτές ότι είναι απόρροια των δηλώσεων του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έρχονται ρυθμίσεις που θα επιβάλουν οι αγορές φυσικού αερίου να πληρώνονται σε ρωσικά ρούβλια.
Παράλληλα τόνισε ότι, η κατάσχεση ρωσικών στοιχείων ενεργητικού από ξένες χώρες λόγω της εισβολής στην Ουκρανία «κατέστρεψε την εμπιστοσύνη».
«Σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τον τρόπο πώλησης αερίου σε μη φιλικές χώρες, ώστε να πραγματοποιούνται σε ρούβλια», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα στο οποίο θα γίνονται οι πληρωμές. Σημειώνεται ότι στις μη φιλικές χώρες συμπεριλαμβάνονται όσες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Και ο Ρώσος πρόεδρος κατέληξε: «θα συνεχίσουμε τις προμήθειες αερίου σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει «από την κρατική Gazprom να προχωρήσει στις αντίστοιχες αλλαγές στις συμβάσεις».
Τέλος η τιμής της μεγαβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα σημείωσε νέα μικρή πτώση στα 228 ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι σήμερα ήταν και η τελευταία ημέρα πτώσης και από αύριο θα επιστρέψει σε ανοδικό κανάλι.