Καίει τη γούνα της Καστοριάς ο πόλεμος στην Ουκρανία

Έσοδα άνω των 14 εκατ. ευρώ, μόνο από τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, χάνουν οι γουνέμποροι της Καστοριάς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Και τα 14 εκατ. ευρώ είναι μόλις ένα μέρος των απωλειών για τον κλάδο ο οποίος μετά τον πόλεμο της Κριμαίας το 2014 έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα.  Πριν την επιβολή του εμπάργκο στη Ρωσία το 2014, οι συνολικές εξαγωγές του κλάδου είχαν αγγίξει τα 600 εκατ. δολ., ενώ το 2020, λόγω της πανδημίας, υποχώρησαν στα 30 εκατ. δολ. από 200 εκατ. δολ. που ήταν το 2019.

Και ενώ οι Έλληνες γουνέμποροι περίμεναν ότι φέτος θα κατάφερναν να καλύψουν μέρος των απωλειών της τελευταίας διετίας αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία έχουν διακοπεί, Ρώσοι έμποροι δεν πρόκειται να έρθουν στην έκθεση που διοργανώνεται τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα για να κλείσουν νέες συμφωνίες και Ρώσοι τουρίστες, που αγόραζαν γούνες από την Ελλάδα, δεν πρόκειται να έρθουν.

Εξελίξεις που τρομάζουν τους γουνέμπορους που φοβούνται νέο κύμα λουκέτων. Μόνο την τελευταία τριετία έκλεισαν 200 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο, η τιμή του προϊόντος έχει ακραίες διακυμάνσεις από έτος σε έτος και η διεθνής ζήτηση υποχωρεί.  Στην Ελλάδα, στη βιομηχανία της γούνας, δραστηριοποιούνται περίπου 1.200 επιχειρήσεις και απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι. Η χώρα εισέπραττε από τις εξαγωγές μη κατεργασμένου προϊόντος περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ τα έσοδα της από το μεταποιημένο προϊόν μέχρι και το 2019, δηλαδή προ της πανδημίας, ήταν πολλαπλάσια. Σήμερα οι επιχειρήσεις διαθέτουν μεγάλο όγκο αδιάθετων προϊόντων, που συσσωρεύτηκαν λόγω της πανδημίας. Ήλπιζαν δε, σε ανάκαμψη τη φετινή χρονιά, ελπίδες που εξανεμίζονται.

Τα προβλήματα της βιομηχανίας γούνας

Ωστόσο, η βιομηχανία της γούνας έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίσει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους Ρώσους καταναλωτές. Η Βρετανία απαγόρευσε την εκτροφή γούνας και περίπου 24 χώρες ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Στις ΗΠΑ η απαγόρευση κατοχής, πώλησης και αγοράς βιζόν που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία για παραγωγή γούνας συμπεριλήφθηκε σε ένα μεγαλύτερο νομοσχέδιο με στόχο να βοηθήσει την αμερικανική ανταγωνιστικότητα έναντι της Κίνας. Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των ΗΠΑ στις αρχές Φεβρουαρίου.

Δεν είναι μόνο οι νομοθέτες, αλλά και οι σχεδιαστές που απορρίπτουν τη χρήση πραγματικής γούνας. Κορυφαίοι οίκοι μόδας όπως ο Gucci και ο Versace έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πραγματική γούνα. Είναι μια κατάσταση που εκπρόσωποι του κλάδου περιέγραψαν ως απογοητευτική.

Η Gilat Shani, δημιουργική διευθύντρια της αυστραλιανής εταιρείας ψεύτικης γούνας Unreal Fur, έχει πει ότι ήταν μια δύσκολη μάχη για να πειστούν οι λιανοπωλητές να κάνουν τη μετάβαση από το πραγματικό στο faux όταν ξεκίνησε την εταιρεία της το 2012.

Οι συνθετικές ίνες όπως το ακρυλικό και ο πολυεστέρας είναι μορφές πλαστικού που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στα μικροπλαστικά που βρίσκονται στον ωκεανό. Εν τω μεταξύ, ο κατασκευαστής Ecopel ανέπτυξε μια εναλλακτική γούνα με τη σχεδιάστρια Stella McCartney που είναι 37% με βάση το καλαμπόκι, με το υπόλοιπο να είναι κατασκευασμένο από συνθετικά ή ανακυκλωμένους πολυεστέρες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria