Με παγκόσμιο σοκ στην προσφορά πετρελαίου προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, εάν υπάρξει διαταραχή σε μεγάλη κλίμακα στη ρωσική παραγωγή αργού, έπειτα από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.
Στη μηνιαία έκθεσή του, ο οργανισμός αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022 σε 99, 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για αύξηση 2,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα σε σχέση με το 2021.
Ο ΙΕΑ εκτιμά ότι τρία εκατ. βαρέλια την ημέρα από ρωσικό πετρέλαιο ενδέχεται να μην βρουν το δρόμο προς την αγορά από τον Απρίλιο, εξαιτίας των κυρώσεων και της απομάκρυνσης των αγοραστών.
Αν και μόνο κάποια έθνη, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, έχουν απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο, εταιρείες ενέργειας, ναυτιλιακές και traders το αντιμετωπίζουν πλέον ως «τοξικό» λόγω του ρίσκου.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επισημαίνει ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αρνούνται να αυξήσουν την παραγωγή τους για να χαλαρώσουν τις πιέσεις στην αγορά, εμμένοντας σε μια σταδιακή αύξηση 400.000 βαρελιών την ημέρα κάθε μήνα.
«Μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν την ικανότητα να αυξήσουν την παραγωγή, κάτι που θα βοηθούσε άμεσα για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα της Ρωσίας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΙΕΑ ζητάει από τις χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν τα επίπεδα προσφοράς, διαφορετικά η αγορά πετρελαίου θα διολισθήσει σε έλλειμμα ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Προειδοποιεί μάλιστα ότι τα αποθέματα πετρελαίου έχουν μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ και η η προοπτική μιας επιστροφής του Ιράν, στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας για τα πυρηνικά, δεν θα είναι άμεση.
Τα μειωμένα αποθέματα πετρελαίου έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές ενέργειας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση του πληθωρισμού, η οποία θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και η οποία θα φέρει αυστηρές πολιτικές από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο – με αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε ισχυρή μεταβλητότητα στις αγορές πετρελαίου, όπου οι τιμές πλησίασαν τα επίπεδα ρεκόρ τους (το μπρεντ άγγιξε τα 139,13 δολάρια στις 7 Μαρτίου) πριν υποχωρήσουν.
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής πετρελαίου, με 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων να προορίζονται για τον υπόλοιπο κόσμο.