Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενέτεινε την κριτική που ασκεί στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του, αμφισβητώντας τη δέσμευση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο άρθρο 5, τη ρήτρα της συλλογικής άμυνάς του.
Σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του ο Ζελένσκι είπε ότι «το 5ο άρθρο της συνθήκης για το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ τόσο αδύναμο όσο τώρα. Αυτή είναι η σκέψη μας».
Το ΝΑΤΟ δεν έχει στείλει στρατό για να υπερασπιστεί την Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του. Ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι το ΝΑΤΟ θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο εάν κάποιο μέλος του δεχόταν επίθεση από τη Ρωσία.
Η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει απορρίψει στο παρελθόν τέτοιες εικασίες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, όταν επισκέφθηκε τη Λιθουανία την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η Ουάσινγκτον έχει αναλάβει μια «απαραβίαστη» δέσμευση για την αμοιβαία άμυνα των χωρών μελών, την οποία εγγυάται το άρθρο 5.
«Όλες οι πόρτες είν’ κλειστές»
Για πολλοστή φορά, ο Ζελένσκι επέκρινε το ΝΑΤΟ για την άρνησή του να κλείσει τον ουρανό πάνω από την Ουκρανία και για τις κλειστές πόρτες της Συμμαχίας προς την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, κάθε ένας από τους περισσότερους από τους 800 πυραύλους που χτύπησαν την Ουκρανία είναι μια απάντηση στα μακροχρόνια ερωτήματα σχετικά με το ΝΑΤΟ – αν οι πόρτες της συμμαχίας είναι πραγματικά ανοιχτές για την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι πιστεύει ότι αν ήταν ανοιχτοί, δεν θα χρειαζόταν να πείσουμε τη συμμαχία να κλείσει τον ουρανό πάνω από την Ουκρανία για 20 ημέρες.
«Δεν μας ακούνε ακόμα ή δεν θέλουν να μας ακούσουν. Ορισμένες χώρες της Συμμαχίας έχουν εκφοβίσει τον εαυτό τους λέγοντάς μας ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους ρωσικούς πυραύλους και τα ρωσικά αεροπλάνα στον ουρανό της Ουκρανίας, διότι αυτό θα οδηγούσε σε Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και τι θα πουν αν η Ρωσία προχωρήσει περισσότερο; Σίγουρα το ίδιο πράγμα που λένε και στην Ουκρανία», είπε.
Αλλαγές στην στρατιωτική ηγεσία
Κάθε ρωσικό χτύπημα στην Ουκρανία είναι ένα βήμα προς την αυτοκαταστροφή, τη φτώχεια, την αυτοαπομόνωση και την υποβάθμιση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στη νέα του ομιλία προς τους συμπατριώτες του.
«Η Ρωσία εγκαταλείπεται από όλους όσοι θέλουν απλώς να ζήσουν και έχουν κάτι να σκεφτούν – επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, προγραμματιστές. Η Ρωσία δεν έχει βιώσει τέτοιο πλήγμα στο κεφάλαιο των πολιτών της εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αλλαγή της διοίκησης των ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς. Αντί του Αλεκσάντρ Πάβλιουκ, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, διορίστηκε ο υποστράτηγος Έντουαρντ Μοσκάλιοφ, ο οποίος ήταν προηγουμένως αναπληρωτής διοικητής των Ενωμένων Δυνάμεων Πολιτικής Άμυνας, θα γίνει ο νέος διοικητής των Ενωμένων Δυνάμεων Πολιτικής Άμυνας.
Ο αποπεμφθείς επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Κιέβου, Ολεκσέι Κουλέμπα, «θα βοηθήσει τη στρατιωτική ηγεσία», σύμφωνα με τον Ζελένσκι.
Η ζώνη δράσης της Επιχείρησης Κοινής Δύναμης (ΕΚΔ) βρίσκεται σήμερα στην πιο δύσκολη κατάσταση από τα ουκρανικά στρατεύματα. Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθεται προς πολλές κατευθύνσεις, καταλαμβάνοντας τη Βολνοβάχα, πολεμώντας στη Μαριούπολη και τη Ρούμπιζνε και προσπαθώντας να περικυκλώσει ολόκληρη την ομάδα ΕΚΔ από το νότο και το βορρά.