Πάνω από 130 εκατ. ευρώ η επένδυση που πρασινίζει το χαρτοφυλάκιο της Επιχείρησης – Τα επόμενα βήματα
Εντός χρονοδιαγράμματος και παρά τις δυσκολίες που μεσολάβησαν λόγω της πανδημίας ολοκληρώθηκε το μέγα φωτοβολταϊκό πρότζεκτ των ΕΛΠΕ στη Δυτική Μακεδονία.
Το έργο που κόστισε 130 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να εγκαινιάσει στις 6 Απριλίου στην Κοζάνη ο Πρωθυπουργός, σηματοδοτώντας και τη λειτουργία του πρώτου μεγάλου έργου πράσινης ανάπτυξης στη χώρα μας μετά την καταιγίδα που έφερε σε όλη την ΕΕ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το Φ/Π το οποίο ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2020, η διοίκηση των ΕΛΠΕ άνοιξε και τον δρόμο για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Επιχείρησης, αποτελώντας την αρχή ενός εκτεταμένου ενεργειακού σχεδιασμού που βάζει τις ΑΠΕ σε πρώτο πλάνο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις συνολικές επενδύσεις των 4 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, πάνω από το 50% θα διατεθεί για την ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις τεχνολογίες της καθαρής ενέργειας.
Στόχος είναι να αυξηθεί στα επίπεδα του 20-25% η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κερδοφορία των ΕΛΠΕ, μέσα στα επόμενα 5 έως 6 χρόνια.
Η ουσιαστική ανάπτυξη της εταιρείας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών έχει επιταχυνθεί, με το χαρτοφυλάκιο του ομίλου να φτάνει τα 300 MW, όταν πριν από 18 μήνες δεν ξεπερνούσε τα 27 MW.
Πλέον, διαθέτει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων, κυρίως φωτοβολταϊκών και αιολικών, άνω του 1,5 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με στόχο τα 2 GW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ έως το 2030, μέσα από έναν συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών.
Το Φ/Π στην Κοζάνη θα είναι το μεγαλύτερο ενιαίο έργο ΑΠΕ που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα Φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στον στόχο του ομίλου για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50%, έως το 2030.
Τους προηγούμενους μήνες, εξάλλου, ανακοινώθηκε από τα ΕΛΠΕ η υπογραφή δεσμευτικών συμβάσεων και για την εξαγορά, έναντι 85 εκατ. ευρώ, δύο εν λειτουργία αιολικών πάρκων στη νότια Εύβοια, ισχύος 37,2 MW.
Το επόμενο βήμα για την εταιρεία θα έλθει από τον τομέα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και από τα υπεράκτια αιολικά, για τα οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με μεγάλες ξένες εταιρείες, για συνεργασία και προσέλκυση τεχνογνωσίας.
Το έργο της Κοζάνης περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που αναπτύχθηκαν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων.
Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.
Με την υλοποίηση του έργου, επισπεύδεται η υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού στόχου που έχει θέσει η διοίκηση του ομίλου ΕΛΠΕ για 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το 2025 και βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030.