Γεωπολιτική «ψήφος» Μητσοτάκη στο LNG για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Το LNG, παράλληλα, είναι ευκαιρία και για αναβάθμιση περιφερειακών συμμαχιών

Τον δρόμο απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο μεσο-μακροπρόθεσμα για το ελληνικό ενεργειακό μίγμα «έδειξε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή του παρέμβαση στη Βουλή, καθώς πλέον στις δυτικές οικονομίες είναι σαφές ότι ο κόσμος έχει αλλάξει άρδην και πρέπει να γίνει ένας συνολικός επανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης «ψήφισε» χθες με σαφήνεια το LNG, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, προαναγγέλλοντας ανάπτυξη περαιτέρω μονάδων στη χώρα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυναμικότητα στη χώρα. Πρόκειται, δε, για μια επιλογή με γεωπολιτικές προεκτάσεις, μιας και κορυφαία εξαγωγική δύναμη του υγροποιημένου αερίου είναι οι ΗΠΑ. Πριν από μερικές μέρες, δε, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς προανήγγειλε απεξάρτηση της χώρας του από το ρωσικό αέριο με την κατασκευή δύο μεγάλων εργοστασίων LNG, σε μια απόφαση-τομή για τα ενεργειακά δεδομένα της Γερμανίας.

Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει ως βασικό σταθμό τη Ρεβυθούσα, η οποία προγραμματίζεται να λειτουργήσει σε καθεστώς πλήρους δυναμικότητας αυτές τις εβδομάδες, ώστε να αντισταθμιστούν τυχόν απώλειες από το ρωσικό αέριο, μιας και το επόμενο στάδιο ευρωπαϊκών κυρώσεων θα αφορά και το πακέτο της ενέργειας. “Θα πρέπει να εισάγουμε λιγότερο ρωσικό φυσικό αέριο και να εισάγουμε περισσότερο αέριο σε υγροποιημένη μορφή”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής την κατασκευή μιας νέας μονάδας FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Λίγη ώρα μετά, η εταιρία Gastrade κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για τη χορήγηση νέας Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ). Έτσι, δε, αναδεικνύεται έτι περισσότερο ο γεωστρατηγικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης στον ενεργειακό χάρτη.

Το LNG, παράλληλα, είναι ευκαιρία και για αναβάθμιση περιφερειακών συμμαχιών. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει δίαυλο με την Αλγερία για υγροποιημένο αέριο, ο πρωθυπουργός, όμως, έβαλε στην εξίσωση και την Αίγυπτο, πέραν της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης που έχουν υπογράψει και “τρέχουν” οι δύο κυβερνήσεις, υπό την εποπτεία των κ. Μητσοτάκη και Αλ-Σίσι. “Ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου το οποίο θα έρθει από την Αίγυπτο”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αν και ως τώρα το πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών δεν έχει κλειδώσει. Βεβαίως, όπως επισημαίνει συνομιλητής του πρωθυπουργού, την κατάσταση πάντα διευκολύνει η στρατηγική σχέση των δύο χωρών και ο προσωπικός δίαυλος του πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria