Ακρίβεια: Η κυβέρνηση φοβάται την οργή και της μεσαίας τάξης

Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια θα έχει η επιδότηση στα καύσιμα, ώστε το μέτρο να μην αφορά μόνο τους πιο ευάλωτους, οι οποίοι θα λάβουν και τη λεγόμενη “επιταγή ακρίβειας”

Το κύμα της ακρίβειας συμπαρασύρει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, με το μέγεθος των ανατιμήσεων να είναι τέτοιο που πιέζει και τη μεσαία και μικρομεσαία τάξη, ενώ τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι βεβαίως σε απόλυτη απόγνωση.

Για αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε εν τέλει για την επιδότηση για την αγορά καυσίμων (βενζίνης και πετρελαίου κίνησης) να προβλέπονται διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς φοβάται την οργή όσων θεωρούν εαυτόν μεσαία τάξη και ήταν αυτοί στους οποίους κυρίως απευθύνθηκε η Νέα Δημοκρατία το 2019.

Όπως προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση στα καύσιμα θα είναι πιο διευρυμένα από τα κριτήρια που θα υπάρχουν για την οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων, δηλαδή υψηλότερα σε σχέση με τα κριτήρια για την επιταγή ακρίβειας.

Πιθανότατα το εισοδηματικό κριτήριο εν προκειμένω να κυμαίνεται στις 25.000 με 30.000 ευρώ. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει επίσης ότι η διαδικασία θα είναι απλή, χωρίς όμως να διευκρινίζει ποια θα είναι τελικά και εάν θα υπάρξει μια ειδική πλατφόρμα, παρόμοια με αυτή του επιδόματος θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει επίσης η κυβέρνηση, οι καταναλωτές θα πληρώνουν χαμηλότερη τιμή στα καύσιμα από αυτή που θα αναγράφεται στην αντλία.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι στηρίζει ακόμη περισσότερο τους πιο ευάλωτους οικονομικά με την “επιταγή ακρίβειας”. Το ποσό αυτού του έκτακτου επιδόματος εν όψει Πάσχα θα είναι αφορολόγητο και δε θα συμψηφίζεται με καμία οφειλή. Εφάπαξ ενίσχυση αναμένεται να λάβουν με εισοδηματικά πάντα κριτήρια οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων.

Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που προβλεπόταν για την έκτακτη ενίσχυση, που είχε καταβληθεί τα Χριστούγεννα . Σύμφωνα με πληροφορίες το μοντέλο που προκρίνεται είναι μια εφάπαξ ενίσχυση για χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδηματικά κριτήρια και τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και μια «διπλή» καταβολή για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Θα συνεχιστεί επίσης η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Η ενίσχυση αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 50 ευρώ ανά 300 κιλοβατώρες μηνιαίως, ενώ η επιδότηση για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα φτάσει το 75%.

Η στήριξη των επιχειρήσεων αποτελεί άλλωστε βασικό πυλώνα της πολιτικής της κυβέρνησης για να μη χάσει την επαφή με τη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Η κυβέρνηση βρίσκεται όμως αντιμέτωπη και με την οργή των αγροτών, που ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ ξανά και προσδοκούν εκτός από αύξηση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα, ενίσχυση και για να αντιμετωπίσουν το ρεκόρ ανατιμήσεων σε λιπάσματα και ζωοτροφές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η νέα “συμμαχία του νότου” για την ενέργεια και την άμυνα

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση αναμένει τις οριστικές αποφάσεις της ΕΕ για κοινές πολιτικές στον ενεργειακό τομέα, που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου. Σημειωτέον δε ότι πρόκειται για κοινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- ΝΑΤΟ και θα λάβει μέρος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Εν τω μεταξύ όμως συγκροτείται μία νέα “συμμαχία του νότου” για την ενέργεια, αλλά και τις αμυντικές δαπάνες. Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι έχει καλέσει στη Ρώμη τους ομολόγους του της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει διαδικτυακά, καθώς νοσεί με κορονοϊό. Δεν αποκλείεται πάντως να προβεί εν τω μεταξύ και ο ίδιος σε κάποια δήλωση για τα νέα μέτρα στήριξης, θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο, ενώ την εξειδίκευση θα κάνουν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Η νέα “συμμαχία του νότου” λοιπόν θα επιχειρήσει να πιέσει τους “φειδωλούς” του ευρωπαϊκού βορρά για όσο πιο γενναίες παρεμβάσεις. Η δε Γαλλία δεν έχει εγκαταλείψει τη μάχη για το ευρωομόλογο, με το οποίο διαφωνούν όμως Γερμανία και Ολλανδία. Το ευρωομόλογο λοιπόν, όπως και η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών (τουλάχιστον αυτών που υπερβαίνουν το μέσο ευρωπαϊκό όρο) από τον υπολογισμό του ελλείμματος, πάνε για αργότερα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria