Φόρος Τιμής και Μνήμης στην Εβραϊκή Κοινότητα της Καστοριάς - OlaDeka

Φόρος Τιμής και Μνήμης στην Εβραϊκή Κοινότητα της Καστοριάς

78 χρόνια έχουν περάσει από την 24η Μαρτίου 1944, οπότε 1.000 περίπου Εβραίοι της Καστοριάς συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν προκειμένου να οδηγηθούν στα στρατόπεδα του θανάτου των Ναζί στην Πολωνία, σβήνοντας τα ίχνη μίας ακμάζουσας κοινότητας που συμβιούσε αρμονικά με τους Χριστιανούς για μία χιλιετία.

Η Μνήμη των Εβραίων της Καστοριάς δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει στη λήθη.

Με τη σκέψη τους στα τραγικά γεγονότα της ζοφερής εκείνης ημέρας, Φόρο Τιμής και Μνήμης απέτισαν οι φορείς της Καστοριάς και εκπρόσωποι των Εβραϊκών Κοινότητων από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο μίας λιτής τελετής που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Καστοριάς.

Η εκδήλωση περιελάμβανε συμβολική πορεία από την πλατεία Ομόνοιας προς το Μνημείο της χαμένης Εβραϊκής Κοινότητας, περιοχή όπου διατηρούσαν τις επιχειρήσεις τους οι Εβραίοι της Καστοριάς, ενώ, στη συνέχεια, στον χώρο του Μνημείου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Σαμάς της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Σολομών Αλγκάβα, ενώ το «καντίς» απήγγειλαν ο Πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Σολομών Παρέντε και ο κ. Ισαάκ Κοέν.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαβίδ Σαλτιέλ, ο Πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Σολομών Παρέντε, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωϋσής Ελισάφ, ο Αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, Δανιέλ Εμμανουήλ, ο Εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Μάρκος Μαΐσης και ο Εκπρόσωπος του Κέντρου Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς, Κλιφ Ρούσο.

Η τελετή έληξε με κατάθεση στεφάνων και την  σοπράνο, Μαριάτζελα Χατζησταματίου που συγκίνησε με τη φωνή της ερμηνεύοντας ένα  τραγούδι για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και ένα  νανούρισμα, το οποίο αφιέρωσε στην οικογένεια Ελιάου και τα εγγόνια τους.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria