Σταϊκούρας: Πιθανά τα μέτρα για τις τιμές στα καύσιμα-Αυξάνεται η επιδότηση σε ρεύμα-αέριο

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές στο δεύτερο εξάμηνο

Αρχική » Ελλάδα » Σταϊκούρας: Πιθανά τα μέτρα για τις τιμές στα καύσιμα-Αυξάνεται η επιδότηση σε ρεύμα-αέριο

«Παράθυρο» για παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων που έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, άφησε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, έχουμε εικόνα του πόσο επιβαρύνονται τα νοικοκυριά και προσπαθούμε να βρούμε και να εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο και πιθανότατα να υπάρχουν και άλλα μέτρα, άλλες παρεμβάσεις», απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων για τα καύσιμα. 

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε αύξηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου «ώστε να μπορέσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις», σημειώνοντας πως «από τη στιγμή που λειτουργούμε με ποσοστά, θα είναι και μεγαλύτερη η στήριξη». 

«Παράθυρο» για επέκταση μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση στο β’ εξάμηνο

Απαντώντας σε ερώτηση για το νέο πακέτο στήριξης που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως έχει ολοκληρωθεί η άσκηση για τις παρεμβάσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε παράλληλα ωστόσο πως «χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί η χώρα έχει υψηλό χρέος, υψηλό έλλειμμα, είναι ακόμα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δε διαθέτει επενδυτική βαθμίδα». 

Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές στο δεύτερο εξάμηνο, μέτρο που εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ.   Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως πρόκληση για τον προϋπολογισμό αποτελεί και η μονιμοποίηση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες και η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών το 2023, συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ

Τέλος, αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «θα πρέπει να αυξηθεί γενναία και ρεαλιστικά λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη και τη συγκυρία αλλά και την ανεργία». 

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια