Πετρέλαιο: Τεράστια κέρδη για τις ΗΠΑ μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας - OlaDeka

Πετρέλαιο: Τεράστια κέρδη για τις ΗΠΑ μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Το αμερικανικό πετρέλαιο WTI επιταχύνει ολοένα και περισσότερο την άνοδό του. Τρίβουν τα χέρια τους στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου επιτάχυναν εκ νέου την άνοδό τους σήμερα (4/3), με το αμερικανικό αργό να κερδίζει περισσότερο από 5% ως αντίδραση στις ανησυχίες για την παροχή ενέργειας από τη Ρωσία εξαιτίας των κυρώσεων που στοχεύουν τον κολοσσό πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το συμβολαιο του αμερικανικού αργού (Western Texas Intermediate) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ήταν στα 113,36 δολάρια γύρω στις 17.20 ώρα Ελλάδας, σημειώνοντας αύξηση 5,24%.

Το Brent της Βόρειας Θάλασσας στο Λονδίνο σημείωνε αύξηση 4,72% στα 115,67 δολάρια, αφότου πέρασε το όριο των 120 δολαρίων χθες, Πέμπτη, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που κλιμακώνεται.

Σταδιακή ελάττωση των εσόδων της Ρωσίας

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία θα πλήξουν σταδιακά τα έσοδα της Μόσχα από το πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι δεν στοχεύουν άμεσα τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και αερίου, δήλωσε εν τω μεταξύ η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει επιβάλει αρκετά πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης στις εξαγωγές συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης στη Ρωσία από την Ευρώπη, καθιστώντας τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων πετρελαίου πιο δύσκολο και πιο δαπανηρό για τη Ρωσία.

«Αυτές οι τεχνολογίες κατασκευάζονται στην Ευρώπη, δεν μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν διεθνώς από άλλους προμηθευτές», δήλωσε η επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια Κάντρι Σίμσον.

«Άρα θα δούμε ότι εν καιρώ θα υπάρξει ελάττωση των εσόδων από το διυλισμένο πετρέλαιο που το 2019 εισέφερε 24 δισεκ. ευρώ εσόδων για τη Ρωσία», δήλωσε η ίδια σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ρωσικές πωλήσεις πετρελαίου και αερίου αντιστοιχούσαν στο 36% του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας πέρυσι, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις ως αποτέλεσμα των τιμών που έχουν εκτοξευθεί.

Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν στοχεύουν άμεσα τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και αερίου. Μια τέτοια κίνηση θα στερούσε από τη Μόσχα ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων της, αλλά θα επέφερε επίσης μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην Ευρώπη και μπορεί να οδηγήσει ανοδικά τις ήδη υψηλές τιμές αερίου.

Η Ευρώπη εισάγει το 90% του αερίου της, περίπου το 40% αυτού από τη Ρωσία.

Η ΕΕ λέει ότι μπορεί να διαχειριστεί μια μερική διατάραξη στις ρωσικές ροές αυτό τον χειμώνα, χάρη στις αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και τα επίπεδα των αποθεμάτων.

Αλλά μια πλήρης ή παρατεταμένη παύση των ρωσικών προμηθειών θα απαιτήσει έκτακτα μέτρα για να μειωθεί η ζήτηση, όπως το κλείσιμο εργοστασίων, σύμφωνα με αναλυτές. Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν τα σοκ στις προμήθειες αερίου.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να έχουν αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης που να καλύπτουν τουλάχιστον 90 ημέρες. Οι περισσότερες χώρες έχουν αποθέματα που ξεπερνούν το επίπεδο αυτό.

Οι ροές αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία έχουν παραμείνει σταθερές μετά την εισβολή, αν και οι τιμές έχουν αυξηθεί εν μέσω ανησυχιών για προβλήματα στην τροφοδοσία. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει πει ότι οι εξαγωγές αερίου μέσω της Ουκρανίας συμβαδίζουν με τα αιτήματα των πελατών της.

Ουγγαρία: Χωρίς προβλήματα η παραλαβές από τη Ρωσία

Η Ουγγαρία παραλαμβάνει αέριο από τη Ρωσία σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει και η διαμετακόμιση του αερίου και τα φορτία πετρελαίου δεν έχουν διαταραχθεί, δήλωσε την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε βίντεο που ανάρτησε από τις Βρυξέλλες στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Σιγιάρτο δήλωσε πως η κατάσταση στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο σοβαρή και επανέλαβε πως η Ουγγαρία δεν θα στείλει στρατεύματα ούτε όπλα στην Ουκρανία και δεν θα αφήσει να περάσουν από το έδαφός της οποιεσδήποτε αποστολές θανατηφόρων όπλων.

Πηγή

Κοινοποίηση
loading...
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria