Πετρέλαιο: Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα το ράλι των τιμών - Πάνω από τα 110 δολάρια - OlaDeka

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα το ράλι των τιμών – Πάνω από τα 110 δολάρια

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε το πρωί στα 96,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα καθώς συνεχίζεται κανονικά η ροή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη και αναμένεται βελτίωση του καιρού στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες

Οι τιμές του πετρελαίου τραβούν την ανηφόρα και σήμερα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλείνει σε λίγο έναν μήνα χωρίς να φαίνεται ακόμη ο τερματισμός του.

Στην ανοδική τάση συνέβαλαν και οι επιθέσεις ανταρτών που στηρίζονται από το Ιράν σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Η τιμή του μπρεντ ξεπέρασε πριν τις 11 το πρωί τα 112 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 4%.

Πτώση της τιμής του αερίου

Αντίθετα, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων καθώς η ροή του ρωσικού αερίου συνεχίζεται κανονικά και υπάρχουν προβλέψεις για υψηλότερες από την εποχή θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης τις δύο επόμενες εβδομάδες.

Τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου μειώθηκαν μετά τι 9 το πρωί έως 7,8% στα 96,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαρτίου, αλλά η πτώση περιορίστηκε στη συνέχεια, με την τιμή να φθάνει στα 104 ευρώ στις 11.30.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία ενίσχυσε τους κανονιοβολισμούς της μετά την άρνηση του Κιέβου να παραδώσει τη Μαριούπολη. Και αυτό, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Μόσχα και το Κίεβο πλησιάζουν σε μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις διαπραγματεύσεις που γίνονται.

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε αναταραχή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στη Μόσχα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αποφυγή του ρωσικού αργού από πολλούς traders.

Η τιμή του μπρεντ πλησίασε την Καθαρά Δευτέρα τα 140 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι ημερήσιες διακυμάνσεις της είναι μεγάλες και φθάνουν συχνά τα 10 δολάρια.

Η αμερικανική κυβέρνηση εντείνει την αντίδρασή της με αξιωματούχους της να ενημερώνουν αργότερα σήμερα τις ενεργειακές εταιρείες και τράπεζες της χώρας για τις κυρώσεις.

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης έκαναν επιθέσεις σε τουλάχιστον έξι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, μεταξύ των οποίων και ορισμένες που ανήκουν στην Aramco.

Οι Χούτι, που στηρίζονται από το Ιράν, στοχοποίησαν μία δεξαμενή καυσίων στην Τζαζάν και ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συνεχίζεται η φυγή εταιρειών από τη Ρωσία

Καθώς οι εχθροπραξίας στην Ουκρανία συνεχίζονται, οι μεγαλύτερες εταιρείες υποστήριξης εξόρυξης πετρελαίου στον κόσμο σταματούν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία. Το Σάββατο, η Baker Hughes ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις νέες επενδύσεις της στη Ρωσία, ενώ αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει την Παρασκευή η Schlumberger. Η Halliburton, που είναι η κορυφαία πάροχος υπηρεσιών για εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου, έχει επίσης σταματήσεις την τρέχουσα και μελλοντικές εργασίες της στη χώρα.

Οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο πιέζουν τους παραγωγούς να αυξήσουν την προσφορά τους. Το Σαββατοκύριακο, η Ιαπωνία κάλεσε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αυξήσουν τις εξαγωγές τους, ενώ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις της για την ενίσχυση της παραγωγής λόγω των υψηλών τιμών.

Οι traders παρακολουθούν και τις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει το τελευταίο κύμα κορονοϊού, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στη ζήτηση ενέργειας. Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε να μειώσει τον οικονομικό αντίκτυπο των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria