Παραδοχή-«ΣΦΑΛΙΑΡΑ» για την ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ: «Χωρίς τους λιγνίτες θα είχαμε πάνω από 500€ τη μεγαβατώρα»

Αρχική » Ελλάδα » Παραδοχή-«ΣΦΑΛΙΑΡΑ» για την ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ: «Χωρίς τους λιγνίτες θα είχαμε πάνω από 500€ τη μεγαβατώρα»

Δεν φταίει για όλα ο “κακός Πούτιν” όπως θέλει να μας πείσει η προπαγάνδα των ΜΜΕ.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων ενέργειας θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις τιμές του ρεύματος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟ-ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη.

Ο ίδιος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1 FM», προειδοποίησε ότι η σημερινή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι στα 426€ η μεγαβατώρα«ΟΜΩΣ αν δεν ήταν μέσα σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20% οι λιγνίτες, θα ήμασταν πρωταθλητές θα είχαμε πάνω από 500€».

Και συνέχισε:

«Αυτή τη στιγμή είναι κοντά στο 18% και μπορεί να φτάσει στο 25% αρκεί να αυξήσουν τα φορτία. Υπάρχουν και δύο μονάδες που δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα αυτή την ώρα για πολλούς και διαφόρους λόγους. Δηλαδή έχει να κάνει με τη ζήτηση αλλά και τη δυνατότητα που έχουμε εμείς ως ΔΕΗ πλέον να εντάξουμε στο σύστημα το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων από απόψεως αποθεμάτων εξορυσσόμενου λιγνίτη και μονάδες οι οποίες θα μπορούσαν να είναι ετοιμοπόλεμες αλλά δεν είναι γιατί γίνονται κάποιες συντηρήσεις.

Πριν από μερικά χρόνια οι ανανεώσιμες ήταν πανάκριβες, είχαμε μέχρι και 550 € τη μεγαβατώρα, τώρα έχουνε πέσει οι τιμές. Είναι το μέλλον οι ανανεώσιμες ΟΜΩΣ όταν έχουμε πυκνή νέφωση και άπνοια οι ανανεώσιμες δεν μπορούν να συμμετέχουν και υπάρχει και θέμα με την αποθήκευση της ενέργειας».

Απαντώντας σε ερώτηση για την τιμή του ρεύματος σε περίπτωση επαναφοράς των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τόνισε πως:

«το μεγαλύτερο κόστος των λιγνιτικών μονάδων δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 160€ τη μεγαβατώρα και με πανάκριβη την αγορά δικαιωμάτων των ρύπων. Σε εμάς χρειάζεται να δουλέψουν οι μονάδες που έχουμε αυτή τη στιγμή διαθέσιμες, να μην τις κλείσουμε σε ένα χρόνο από τώρα, να παρατείνουμε τη ζωή αυτών των μονάδων. Δεν πιστεύω να δουλέψουν μονάδες που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Εμείς μιλάμε γι’ αυτές που υπάρχουν σήμερα και η καινούργια που θα μπει σε δύο με τρεις μήνες, η Πτολεμαΐδα 5. Είναι λάθος να την μετατρέψουμε σε φυσικό αέριο, θεωρώ ότι θα είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα γιατί έχουν δοθεί μέχρι τώρα 2 δισ. Αυτές οι οκτώ μονάδες-λιγνιτικές εξασφαλίζουν την ενεργειακή μας επάρκεια, θα κρατήσουν τις τιμές μας χαμηλά κι αν αλλάξει αυτή η διαδικασία τότε σιγά-σιγά μπορεί να τις αποσύρει κάνεις.

Αν η σημερινή τιμή είναι στα 426€ με τη συμμετοχή όλων αυτών των λιγνιτικών μονάδων θα μπορούσαμε να είμαστε 150€ πιο κάτω. Αν όλο το χρονικό διάστημα δούλευαν στη χώρα μας θα είχαμε πολύ μικρότερη μέση τιμή στην χονδρική».

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια