Ουκρανία: O Ερντογάν κρύβεται – Γιατί η Τουρκία αποφεύγει μέτρα κατά της Ρωσίας

Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος τη στάση του τούρκου προέδρου

Αρχική » Κόσμος » Ουκρανία: O Ερντογάν κρύβεται – Γιατί η Τουρκία αποφεύγει μέτρα κατά της Ρωσίας

Την απόφαση της Τουρκίας να κλείσει τα Δαρδανέλλια, σχολιάζει η Handelsblatt με τίτλο: «O διστακτικός του Βοσπόρου»: «Με την εφαρμογή της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936 η Τουρκία δεν επιτρέπει πλέον σε ρωσικά πολεμικά πλοία να περάσουν στην Μαύρη Θάλασσα.

Απαγορεύει, ωστόσο, παράλληλα, και την πρόσβαση άλλων χωρών. Ο πρόεδρος Ερντογάν δέχεται πιέσεις από όλες τις πλευρές. Όμως, η απαγόρευση διάπλου δεν ισχύει μόνο για την Ρωσία. Ισχύει και για τα πλοία νατοϊκών χωρών.

Η κίνηση της Άγκυρας δείχνει για μια ακόμα φορά πόσο αναποφάσιστη είναι η τουρκική ηγεσία έναντι του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου “όλες οι κυβερνήσεις στη Μεσόγειο, αλλά και εκτός έχουν λάβει προειδοποιήσεις για αποστολή πολεμικών πλοίων στα Δαρδανέλια”. Ακόμα κι αν η Τουρκία καταδικάζει αυστηρά τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι περισσότερο από εμφανές ότι αποφεύγει να λάβει μέτρα κατά της Μόσχας φοβούμενη αρνητικές συνέπειες για την εγχώρια οικονομία».

«Ο Ερντογάν κρύβεται»

H Kölner Rundschau σχολιάζει με τίτλο «Ο Ερντογάν κρύβεται»: «Το πόσο θα αντέξει ο Ερντογάν με τη στάση τού “χωρίς εμένα” παραμένει άγνωστο. Ευρώπη και ΗΠΑ αποστέλλουν όπλα στην Ουκρανία και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποκλείσουν τη Ρωσία από το παγκόσμιο εμπόριο. Η Τουρκία δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να βρεθεί κατηγορούμενη για σπάσιμο του μποϊκοτάζ. Πιέσεις ενδέχεται ωστόσο να ασκηθούν στην Άγκυρα και από ρωσικής πλευράς. Τις προηγούμενες μέρες η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα δημοσίευσε βίντεο επιθέσεων με τουρκικά μη επανδρωμένα κατά ρωσικών στρατιωτικών φαλαγγών ευχαριστώντας μάλιστα τον πρόεδρο Ερντογάν. Σε περίπτωση που η Μόσχα ζητήσει τώρα τερματισμό των εξαγωγών τουρκικών drones η Άγκυρα θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

DEUTSCHE WELLE

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια