Μόσχα: “Δεν στοχεύουμε στην ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης”

Αρχική » Κόσμος » Μόσχα: “Δεν στοχεύουμε στην ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης”

Η Ρωσία θα επιτύχει τον στόχο της να διασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και θα προτιμούσε να το κάνει αυτό μέσω συνομιλιών, δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Στους στόχους της Μόσχας δεν περιλαμβάνεται η ανατροπή της κυβέρνησης του Κιέβου και “ελπίζουμε να πετύχουμε πιο σημαντική πρόοδο στον επόμενο γύρο συνομιλιών με την Ουκρανία”, δήλωσε η Ζαχάροβα σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας προχωρά αυστηρά βάσει σχεδίου.

Η κα Ζαχάροβα σημείωσε επίσης ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, λειτουργεί κανονικά.

“Να δώσουν εξηγήσεις οι ΗΠΑ για τα στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα”

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για “την υποστήριξη που πρόσφεραν σε ένα στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα στην Ουκρανία”, όπως είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

“Επιβεβαιώνουμε τα γεγονότα, που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο των ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, τα οποία μαρτυρούν μια προσπάθεια να εξαφανιστούν στοιχεία για στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα”, υποστήριξε η Ζαχάροβα.

“Δεν μιλάμε για ειρηνικές χρήσεις ή επιστημονικούς στόχους”, τόνισε. “Αυτά (τα προγράμματα) χρηματοδοτούνταν από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ”.

“Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και ο Λευκός Οίκος είναι υποχρεωμένοι να δώσουν εξηγήσεις στην παγκόσμια κοινότητα επίσημα, και όχι μέσω ομιλητών, για τα προγράμματα στην Ουκρανία”, ανέφερε.

Σε απάντηση προηγούμενων ρωσικών ισχυρισμών σχετικά με το υποτιθέμενο στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα στην Ουκρανία, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε την Τρίτη: “Αυτή η παράλογη ρωσική παραπληροφόρηση είναι προφανώς ψευδής”.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας τόνισε ότι “η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ισχυρισμό”.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια