Μπάιντεν: Ανακοίνωσε αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - OlaDeka

Μπάιντεν: Ανακοίνωσε αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

«Δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν»

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε και επίσημα την προαναγγελθείσα κύρωση ότι εφεξής απαγορεύονται οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω διαγγέλματός του το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αρχικά, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε συγκεκριμένα ότι πλέον απαγορεύεται η εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου στη χώρα του. Προσέθεσε ότι μέσω αυτής της κίνησης, «ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα» στην ηγεσία και την «πολεμική μηχανή» του Πούτιν.

«Δεν θα είμαστε μέρος της χρηματοδότησης του πολέμου του Πούτιν», τόνισε ο ίδιος. «Όπως έχω πει και στο παρελθόν: η υπεράσπιση της ειρήνης έχει κόστος. Θα έχει κόστος για τις ΗΠΑ και αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί», είπε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.

Οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν σε ζωντανή μετάδοση:

Πάντως, η εξάρτηση των ΗΠΑ από το ρωσικό πετρέλαιο είναι μικρή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Πληροφοριών για την Ενέργεια των ΗΠΑ, το 2020 οι ΗΠΑ εισήγαγαν μόλις το 8% του πετρελαίου και των διυλισμένων προϊόντων που εξήγαγε η Ρωσία. Οι περισσότερες αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου προέρχονται από τον Καναδά, το Μεξικό και τη Σαουδική Αραβία.

Αυτό ίσως δείχνει ότι η σημερινή κίνηση του Τζο Μπάιντεν έχει περισσότερο χαρακτήρα καλέσματος στους εταίρους των ΗΠΑ να τις ακολουθήσουν στον ίδιο δρόμο. Όμως, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία είναι μεγάλη, γεγονός που κάνει πολλούς αναλυτές να τονίζουν ότι το κάλεσμα των Αμερικανών στους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν το εμπάργκο τους κατά της Ρωσίας γίνεται με ευκολία από τους πρώτους, ενώ για τους δεύτερους τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Εξάλλου, ο οικονομικός αποκλεισμός της Ρωσίας συμφέρει τις ΗΠΑ, που ήδη μετρούν σημαντικά κέρδη από αυτόν: στο αργό πετρέλαιο, το υγροποιημένο φυσικά αέριο κ.ο.κ.

«Μέσα» η Βρετανία

Οι ΗΠΑ έδωσαν το σύνθημα του εμπάργκο και η Βρετανία σπεύδει να τις ακολουθήσει, στο πλαίσιο ενός νέου αμερικανοβρετανικού συμβολαίου που μάλλον θεμελιώνεται πάνω στη σημερινή αντιρωσική υστερία (όπως άλλοτε θεμελιωνόταν πάνω σε μια αντικομμουνιστική).

Ειδικότερα, το Politico μετέδωσε (επικαλούμενο αξιωματούχους του Γουάιτχολ) ότι η Βρετανία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα.

Το Politico ανέφερε ότι θα δοθεί περιθώριο πολλών μηνών μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση, ώστε να μπορέσει η παγκόσμια αγορά να προσαρμοστεί και να σταματήσει ο κόσμος να αγοράζει βενζίνη λόγω πανικού.

Δεν θα απαγορευτούν ταυτόχρονα οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά αυτό είναι κάτι που συζητείται ακόμη από τη βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα χαράξει μια νέα στρατηγική για τον ενεργειακό εφοδιασμό καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη άνοδος των τιμών επιταχύνουν την ανάγκη για νέες πηγές ενέργειας και για μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.

Πηγή

Κοινοποίηση
loading...
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria