Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα εξεταστεί η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου – Νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών

«Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι», τόνισε για τον πόλεμο.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των «27», στις Βερσαλλίες. Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Εκφράζω τον αποτροπιασμό και την οδύνη μου για τις εικόνες που βλέπουμε από την Ουκρανία με θύματα αμάχους».

Σημείωσε ότι στη Σύνοδο εξέφρασε και πάλι το έντονο ενδιαφέρον για τους ομογενείς μας στη Μαριούπολη και τόνισε: «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι».

Ανέφερε επίσης ότι επισημάνθηκε πως στην Ευρώπη έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες «και δυστυχώς θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά και στα πλαίσια αυτά συνεργαζόμαστε με τις χώρες υποδοχής για να μπορέσουμε να υποδεχθούμε όσους επιλέξουν τη χώρα μας.

Πρόσθεσε δε με νόημα ότι «αυτή η αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους, την οποία δείχνει η χώρα μας, δυστυχώς δεν επεδείχθη όταν η χώρα μας ζήτησε αντίστοιχη αλληλεγγύη από την ΕΕ, όταν αντιμετωπίσαμε την κρίση του Μαρτίου στην ανατολική Μεσόγειο» για να προσθέσει «Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για ένα νέο κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου».

Ανέφερε επίσης πως υπάρχει η διατύπωση στα συμπεράσματα πως τα κράτη μέλη της Ευρώπης θα πρέπει όσο πιο σύντομα γίνεται να μειώσουν την εξάρτηση τους από πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ρωσίας και σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε εξάρτηση μας από υδρογονανθρακες, που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι συζητήθηκε το θέμα της απλοποίησης της αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Δυστυχώς χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για να εγκαταστήσουμε μια ανεμογεννήτρια, αυτό είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Οι ΑΠΕ είναι η πιο φθηνή πηγή ενέργειας και όσο πιο φθηνή είναι η παραγωγή ενέργειας τόσο πιο φθηνή θα είναι στον καταναλωτή» επεσήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρότασή του προς την φον ντερ Λάιεν για να μπει πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι γίνεται ευρεία αναφορά στο ανακοινωθέν της ΕΕ το αίτημα να εξεταστεί ως επιλογή ένα πλαφόν της τιμής φυσικού αερίου.

Επισήμανε πως «υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη για την πρόταση μου για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδροεμπορική αγορά φυσικού αερίου. Υπάρχει ρητή αναφορά πως θα εξεταστεί ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου» και συνέχισε:

«Η αγορά πλέον είναι θύμα κερδοσκοπίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόταση μου η τιμή έχει πέσει κατά 50%, αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη πως η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά. Ζητήσαμε επίσης από την Κομισιόν να κάνει προτάσεις και για τις στρεβλώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες» προσέθεσε.

Ως προς τα εθνικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. «Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους, ανακοινώσεις θα έχουν γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος» υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις και στον δεύτερο πυλώνα, την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς όπως είπε οι τιμές φυσικού αερίου καθορίζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Όλες οι χώρες αναγνωρίζουν ότι οι κρατικοί προϋπολόγισμοί έχουν πεπερασμένες δυνατότητες να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και απαιτούνται πρόσθετες αποφάσεις ενίσχυσης από την ΕΕ. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα ληφθούν αποφάσεις επ’ αυτού, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία κρατών τάσσεται υπέρ των παρεμβάσεων» είπε ο πρωθυπουργός.

Σε σχετική ερώτηση για το πότε θα απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρωθυπουργός ανέφερε «Η Κομισιόν θα κάνει προτάσεις στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Οι προτάσεις θα κατατεθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες και ευελπιστώ ότι θα συμπεριλάβει προτάσεις και δικές μου και άλλων ηγετών ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση τιμών όπως συμβαίνει ήδη μόνο με την απειλή λήψης μέτρων».

Τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ανακοινώσεις για στήριξη επιχειρήσεων, αγροτών και καταναλωτών μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας από την ελληνική κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα, αρκέστηκε να πει ότι «θα καλύπτουν όλο το φάσμα των παρεμβάσεων που είμαστε σε θέση να κάνουμε» και πως «οι πιο ωφελημένοι θα είναι οι πιο αδύναμοι».

«Η Ευρώπη ξύπνησε απότομα από τον γεωπολιτικό της λήθαργο» είπε ο πρωθυπουργός. «Κάποιοι από εμάς που μιλούσαμε για την ανάγκη η Ευρώπη από μονή της συμπληρωματικά από το ΝΑΤΟ να μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, ήμασταν λίγοι όταν τα λέγαμε, τώρα γινόμαστε περισσότεροι». Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, κάποιες χώρες αυξάνουν προϋπολογισμούς άμυνας, «η Γερμανία κάνει τεράστια στροφή στην πολιτική της ενισχύοντας σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες» Η Ελλάδα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ένα σημαντικό αλλά «εντός των δυνατοτήτων μας πρόγραμμα» για την άμυνα.

Μητσοτάκης: Η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός

«Η ίδια η Ευρώπη έχει δεσμευτεί οτι θα στηρίξει ένα ευρωπαϊκό κράτος όταν βρίσκεται σε κρίση και αυτό έχει σημασία γιατί «υπάρχουν κράτη μέλη της ΕΕ που δεν είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ άρα δεν μπορούν να επικαλεστούν το ΝΑΤΟ για τη συλλογική τους άμυνα» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η άμυνα είναι «ο υπέρτατος αυτοσκοπός». «Να μην προσμετρούνται στο έλλειμμα και στο χρέος οι υπερβάλλουσες αμυντικές δαπάνες», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι με ελληνική παρέμβαση συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, ενώ προανήγγειλε Σύνοδο των χωρών του Νότου πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη σε δύο εβδομάδες.

Μητσοτάκης: Το ευρωομόλογο άνοιξε από τα ΜΜΕ, θέλει πολύ χρόνο ακόμη

Ως προς το ευρωομόλογο, ο πρωθυπουργός είπε ότι, στην πραγματικότητα, η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει από τα μέσα ενημέρωσης και πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, ώστε να υπαρξει συναίνεση μεταξύ των «27» στο ζήτημα αυτό.

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούν

Ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, την ερχόμενη Κυριακή την χαρακτήρισε επιβεβλημένη, εξαιτίας των γεωπολιτικών προκλήσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προστεθούν νέες εντάσεις σε ένα ήδη επιβαρυμένο τοπίο. «Ελλάδα και Τουρκία πρέπει πάντα να συνομιλούν» είπε, προσθέτοντας πως η χώρα μας έχει απαντήσεις σε κάθε πρόκληση και κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη προώθησης και υλοποίησης κοινών ευρωπαϊκών πρότζεκτ για την άμυνα, καθώς οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν πολλές κοινές προκλήσεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria