Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη πραγματοποίησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρέθηκε την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022 στην Π.Ε. Καστοριάς, με αφορμή την εκδήλωση των εγκαινίων έναρξης εργασιών του φυσικού αερίου, που διοργάνωσε η ΔΕΔΑ και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε τοπικό ξενοδοχείο της περιοχής.
Τον Υπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ Νίκο Παπαθανάση και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου, υποδέχτηκαν και καλωσόρισαν στην είσοδο του Διοικητηρίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη.
Ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη, όπου δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν διάφορα θέματα που άπτονται του αρμόδιου Υπουργείου, παρουσία του Βουλευτή Καστοριάς, των τριών Δημάρχων της Π.Ε. Καστοριάς, της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, της επικεφαλής του γραφείου Γ.Γ. Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και του Διευθύνοντα Σύμβουλου της ΔΕΔΑ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ύπαρξη οργανωμένου βιομηχανικού πάρκου (ΒΙΠΑ) Καστοριάς, το οποίο αποτελεί τον μοναδικό χώρο υποδοχής επενδυτών στη Δυτική Μακεδονία, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η διασύνδεση του με τον κάθετο οδικό άξονα της Εγνατίας οδού και τον διεθνή αερολιμένα του Άργους Ορεστικού. Ακόμη, η προοπτική της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αλβανίας, μέσω Ιεροπηγής, η οποία θα διέρχεται και από τον ΒΙΠΑ, και με την πρόβλεψη κατασκευής εμπορευματικού σταθμού, θα προσθέσει έναν ακόμα άξονα μεταφορών (σταθερής τροχιάς), κάνοντας το ΒΙΠΑ ακόμα πιο λειτουργικό και ελκυστικό για επενδύσεις logistics στην περιοχή.
Παράλληλα, η κα. Κοζατσάνη αναφέρθηκε στα έργα που προτάθηκαν και εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 78.470.093,26 €, τα οποία αποτελούν μοχλό δια λειτουργικότητας και ανάπτυξης για την περιοχή μας, τόσο κατά την διάρκεια της κατασκευής τους όσο και μετά την χρήση τους.
Επίσης, με αφορμή την έναρξη των εργασιών κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου, προτάθηκε να ενταχθεί στον πενταετή σχεδιασμό της ΔΕΔΑ, η ένταξη και των τοπικών κοινοτήτων Ποριάς-Χιλιοδένδρου-Μεσσοποταμίας, ως β’ φάση.
Μια ακόμη πρόταση που επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία θα συμβάλλει στην υποστήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που θα θελήσουν να συνδεθούν με το υπό κατασκευή δίκτυο φυσικού αερίου, αφορά την επιδότηση των τελών σύνδεσης, καθώς και την κάλυψη του κόστους μετατροπής των υφιστάμενων οικιακών εγκαταστάσεων θέρμανσης (Πετρέλαιο-λέβητες, Ξύλο–λέβητες, λέβητες – Πέλετ) σε λέβητες καύσης φυσικού αερίου.
Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη ύπαρξης, από μεριάς του Υπουργείου, μιας δέσμης μέτρων ανακούφισης με χρηματοδοτικά προγράμματα και φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες θα δώσουν μια «ανάσα» στην επιχειρηματική κοινότητα της Καστοριάς και γενικότερα στην περιοχή, μιας και οι επιχειρήσεις της Π.Ε Καστοριάς σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων της πανδημίας, κυρίως κατά την περίοδο του πρώτου Lockdown.
Ο κ. Γεωργιάδης άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα αιτήματα που του τέθηκαν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την Περιφέρειά μας και να συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους.
Στο ενδιάμεσο της συνάντησης, ο Υπουργός δέχτηκε και συνομίλησε με αντιπροσωπία αγροτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την μη έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων στους φασολοπαρωγούς της Καστοριάς από τον ΕΛ.ΓΑ.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα με στοιχεία και προτάσεις για την Π.Ε. Καστοριάς και δόθηκαν αναμνηστικά δώρα της περιοχής.