Μια επικριτική προσέγγιση των επαφών που είχαν στη Μόσχα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας επιχειρεί η γνωστή ιστοσελίδα, επισημαίνοντας τη «νίκη» του Βλαντιμίρ Πούτιν έναντι ενός αιφνιδιασμένου Εμανουέλ Μακρόν.
Το politico αναφέρει ότι μετά από πέντε ώρες διαβουλεύσεων δεν υπήρξε καμία αμφιβολία ότι ο Γάλλος πρόεδρος πήγε στη… φωλιά της ρωσικής αρκούδας και αιφνιδιάστηκε.
Με περισσότερους από 100.000 Ρώσους στρατιώτες, αλλά και βαρύ οπλισμό να βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος και οι σύμβουλοί του πίστευαν πως είναι σε μοναδική θέση να πείσουν τον Πούτιν να μπει στο μονοπάτι της αποκλιμάκωσης.
Αυτό, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, αποδείχθηκε άστοχο, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε στις θέσεις του και συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις, κάνοντας λόγο για ρωσική Κριμαία και υποστηρίζοντας ότι εάν η Ουκρανία μπει στο ΝΑΤΟ η Ευρώπη θα είναι αυτομάτως σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Χαρακτήρισε τη χώρα του ως πολεμική και πυρηνική υπερδύναμη, ενώ έκανε επίθεση προς το ΝΑΤΟ επικαλούμενος τις επιχειρήσεις σε Σερβία, Αφγανιστάν, Συρία και Λιβύη.
Απέναντι σε αυτή τη ρητορική, σημειώνει το politico, ο Μακρόν δεν μπόρεσε να εκστομίσει καμία απάντηση, ενώ περιορίστηκε στο να επιμείνει στη σημασία της συνέχισης του διαλόγου.
«Είναι ευθύνη της Γαλλίας να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη Ρωσία» είπε ο Γάλλος πρόεδρος για να προσθέσει «Είμαστε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για εμένα είναι προφανές. Η Ρωσία είναι Ευρώπη. Εάν κάποιος πιστεύει στην Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί να εργαστεί με τη Ρωσία και να βρει τρόπους και μέσα να χτίσει το μέλλον της ηπείρου και των Ευρωπαίων».
Μόνο προς το τέλος της κοινής συνέντευξης Τύπου ο Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να φανεί πιο αυστηρός σημειώνοντας ότι η Δύση δεν θα υποχωρήσει κάτω από τις ρωσικές πιέσεις.
Τα βλέμματα, πλέον, στρέφονται στη σημερινή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Κίεβο, καθώς οι επαφές του στη Μόσχα, είχαν θεωρηθεί εξαρχής ως μεγάλο ρίσκο.
Κατά την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο, ο Μακρόν περπάτησε σε μια λεπτή γραμμή – επιδιώκοντας, όπως είπε, να σεβαστεί «τα αιτήματα και τις εγγυήσεις [της] γείτονος και φίλης μας Ρωσίας» και ταυτόχρονα να διαβεβαιώσει τη Δύση ότι δεν υπονομεύει μια κοινή θέση.
Τι θα γίνει στη συνέχεια; Τόσο ο Μακρόν όσο και ο Πούτιν δήλωσαν ότι ο Γάλλος ηγέτης θα συζητήσει τώρα τις προτάσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και με τους δυτικούς συμμάχους. «Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές και θα απαιτήσουν εντατικές συζητήσεις τις οποίες θα συνεχίσουμε από κοινού», δήλωσε ο Μακρόν. «Συμφωνήσαμε ότι μετά το ταξίδι του στην ουκρανική πρωτεύουσα θα ξανατηλεφωνήσουμε ο ένας στον άλλον και θα ανταλλάξουμε απόψεις για το θέμα αυτό”, δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Σολτς στην Ουάσιγκτον
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, από την πλευρά του, ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον επιδιώκοντας να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο με τις ΗΠΑ και να διαβεβαιώσει τους συμμάχους του ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί. Αλλά μεγάλο μέρος του εναρκτήριου ταξιδιού του για να επισκεφθεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκιάστηκε από την αδυναμία -ή την απροθυμία- του Σολτς να αναφερθεί έστω και στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Ο Μπάιντεν ορκίζεται να εμποδίσει τον αγωγό, ο Σολτς παραμένει ασαφής: Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου να απαντήσουν στο ίδιο μήκος κύματος σε μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά ενώ ο Μπάιντεν υποσχέθηκε στη συνέχεια με σθένος να κλείσει τον αγωγό σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας, ο Σολτς αρνήθηκε ακόμη και να πει το όνομά του.
«Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Σας το υπόσχομαι. Θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε». Αλλά όταν ο Σολτς πιέστηκε επανειλημμένα για το αν θα δεσμευτεί να σταματήσει τον αγωγό αν τα στρατεύματα του Πούτιν προχωρήσουν, είπε: «Θα δράσουμε μαζί», προσθέτοντας: «Δεν θα κάνουμε διαφορετικά βήματα. Και θα είναι πολύ, πολύ σκληρά για τη Ρωσία».