Χειμερινές προβλέψεις Κομισιόν: Τριπλασιάζουν τον πληθωρισμό, ψαλιδίζουν την ανάπτυξη για την Ελλάδα

Σε… ρεαλιστική αναπροσαρμογή της εκτίμησης του πληθωρισμού στην Ελλάδα προχώρησε σήμερα η Κομισιόν στις χειμερινές προβλέψεις της. Στα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό φτάνει στο 3,1% για το 2022, ενώ η προηγούμενη ήταν για μόλις 1%.

Ωστόσο, η ακρίβεια στην ενέργεια, αλλά και στους διάφορους κρίκους  της εφοδιαστικής αλυσίδας, αυξάνουν το ποσοστό, το οποίο και για το 2023 προβλέπεται στο 1,1%. Αυτό οδηγεί και σε ορατή επιδείνωση στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2022 που «ψαλιδίζεται» στο 4,9%. Όμως, η πρόβλεψη για το 2021 ενισχύεται, ανεβάζοντας το ποσοστό από το 7,1% των φθινοπωρινών προβλέψεων στο 8,5% σήμερα.

Συνολικά στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη μειώνεται στο 4% από την προηγούμενη πρόβλεψη που ήταν 4,3%, ενώ το 2023 φτάνει στο 2,8%. Ο δε πληθωρισμός στην Ευρωζώνη προβλέπεται 3,5 για το 2022, μεταθέτοντας τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για το 2023 (η πρόβλεψη είναι στο 1,7%). Αυτό αναμένεται να επηρεάσει τις κινήσεις της ΕΚΤ, στο εσωτερικό της οποίας τα “γεράκια” πιέζουν για επίσπευση των αυξήσεων στα επιτόκια στο όνομα της αναχαίτισης του πληθωρισμού.

Για το 2021, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,7% το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, αντανακλώντας τις ισχυρές επιδόσεις στις εξαγωγές και τη σημαντική συμβολή από την ιδιωτική κατανάλωση. Η αξιοσημείωτη ανάκαμψη των τουριστικών εισροών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βοήθησε την οικονομία να ανακτήσει ένα σημαντικό μέρος των προηγούμενων απωλειών λόγω του αρνητικού αντίκτυπου της πανδημίας, ενώ ο βιομηχανικός τομέας ανέκαμψε έντονα. Ωστόσο, η εικόνα αυτή αντισταθμίζεται από τη σημαντική αύξηση του εμπορικού ελλείμματος τους τελευταίους μήνες του 2021 που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, γεγονός που αντανακλά την αύξηση των τιμών στα εισαγόμενα αγαθά, εξέλιξη που δεν φαίνεται να παίρνει υπόψη η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η πρόσφατη εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και η σχετική αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού αναμένεται να έχουν επιβαρύνει την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά ο αντίκτυπός της αναμένεται να εξασθενίσει σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022.

Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 8,5% το 2021, κάτι που αναμένεται να διαπιστωθεί από τα δημοσιονομικά στοιχεία της Eurostat τον Απρίλιο.

Η ανάπτυξη το 2022 προβλέπεται να προέλθει από τις επενδύσεις, υποστηριζόμενες από την ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες επιστρέφουν στα προ της πανδημίας επίπεδα, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται επίσης να στηρίξει την ανάπτυξη.

Επιπλέον, το εξωτερικό περιβάλλον προβλέπεται να παραμείνει υποστηρικτικό. Ειδικότερα, ο τουρισμός αναμένεται να συνεχίσει να ανακάμπτει από τις προηγούμενες απώλειες, έως ότου επιστρέψει πλήρως στα προ της πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του ορίζοντα πρόβλεψης. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9% το 2022 και κατά 3,5% το 2023.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι, με κινητήρια δύναμη κυρίως τις τιμές της ενέργειας, οι τιμές καταναλωτή λόγω πληθωρισμού αυξήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων αναμένεται να κορυφωθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου το 2022 και θα μειωθούν αργότερα μέσα στο έτος.

Προβλέπεται ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται στη συνέχεια να μετακυλιστεί στα υπόλοιπα αγαθά του «καλαθιού της νοικοκυράς». Ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται στο 3,1% το 2022 και στο 1,1% το 2023.

Οι μισθολογικές πιέσεις έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής περιορισμένες λόγω της μεγάλης χαλαρότητας στην αγορά εργασίας. «Οι αρχές ανακοίνωσαν αύξηση του κατώτατου μισθού στα μέσα του 2022, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί αργότερα μέσα στο έτος και ως εκ τούτου δεν έχει συνυπολογιστεί σε αυτή την πρόβλεψη», σημειώνεται στην έκθεση.

«Οι κίνδυνοι για την πρόβλεψη παραμένουν αυξημένοι», τονίζουν οι τεχνοκράτες. «Παρά την ταχεία ανάκαμψη μέχρι στιγμής, η εξέλιξη της πανδημίας αποτελεί πηγή αβεβαιότητας, ιδίως για τις τουριστικές αφίξεις. Επιπλέον, η πρόβλεψη προϋποθέτει περιορισμένο αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή από την αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους εισροών. Από την άλλη πλευρά, το συσσωρευμένο απόθεμα αποταμιεύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσε να διευκολύνει μια πιο τολμηρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Οι ισχυρές επιδόσεις των εξαγωγών αγαθών από το 2020, θα μπορούσε να είναι ενδεικτική για διαρθρωτικές βελτιώσεις στον εξωτερικό τομέα, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή πρόσθετων ανοδικών κινδύνων», καταλήγουν.

Τι δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της.

Η χώρα καλύπτει τις απώλειες της υγειονομικής κρίσης, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται, η ανεργία συρρικνώνεται, το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη τονώνεται.

Συγκεκριμένα, η χώρα επιτυγχάνει μία ισχυρότερη ανάκαμψη «τύπου V» τo 2021 – τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη –, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020.

Αυτή η ανάκαμψη ακολουθείται από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, η δεύτερη υψηλότερη – σωρευτικά – την τριετία.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα εμφάνισε τον χαμηλότερο μέσο ρυθμό πληθωρισμού στην ευρωζώνη το 2021.

Πληθωρισμός που ενισχύεται, πράγματι, σημαντικά το 2022, αλλά ο οποίος παραμένει χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μέχρι και το 2023.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει, με συνέπεια, την υλοποίηση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, την εφαρμογή μίας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου αυτή η ανάπτυξη να γίνει ισχυρότερη, να δημιουργηθούν περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί, περαιτέρω, η κοινωνική συνοχή».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria