Tο ενδεχόμενο νέων περιορισμών στην εικονική πραγματικότητα (VR), εξετάζουν oι ρωσικές ρυθμιστικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να επιτρέψει την παράνομη δραστηριότητα, ενώ αναγνωρίζουν ότι το λεγόμενο «metaverse» προσφέρει επίσης νέες δυνατότητες για ανθρώπινη αλληλεπίδραση.
Το Επιστημονικό Τεχνικό Κέντρο του Roskomnadzor, η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των μέσων μαζικής επικοινωνίας, δημοσίευσε μια έκθεση την Τετάρτη, αξιολογώντας τους πιθανούς κινδύνους και τις δυνατότητες τoυ VR όπου οι άνθρωποι μπορούν να αλληλεπιδρούν πέρα από τα εθνικά σύνορα. Ο όρος “metaverse”, που προέρχεται από την επιστημονική φαντασία, αναφέρεται σε τρισδιάστατους εικονικούς κόσμους που επικεντρώνονται στην ανθρώπινη κοινωνική σύνδεση και είναι όλο και περισσότερο το επίκεντρο των εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής εταιρείας Facebook, η οποία πρόσφατα μετονομάστηκε σε Meta.
Σύμφωνα με την έκθεση, το metaverse θα μπορούσε να προσφερθεί σε παράνομες συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων που θα μπορούσαν να παραβιάζουν τους συνοριακούς κανονισμούς. Οι συγγραφείς της έκθεσης ισχυρίζονται ότι οι εικονικοί χώροι θα ήταν ώριμοι για εμπορία ναρκωτικών ή διακίνηση άλλων απαγορευμένων ουσιών.
Η έκθεση εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η εικονική αλληλεπίδραση στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι συγγραφείς γράφουν πως «ο μετασχηματισμός της αντίληψης λόγω του ότι κάποιος βρίσκεται απομονωμένος στο μετασύμπαν θα έχει ουσιαστική πολιτισμική επίδραση στην κοινωνία και θα αλλάξει την κοινωνική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της σημασίας των ηθικών κανόνων λόγω της χρήσης ενός avatar (εικονικός χαρακτήρας)».
Προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει ιδιαίτερα τα παιδιά, «την πιο ευάλωτη ομάδα στο νέο μετασύμπαν». Εκτός από την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων της εικονικής πραγματικότητας, η έκθεση παρέχει επίσης μια επισκόπηση των δυνατοτήτων της, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων αγορών, όπως η αυξημένη ζήτηση για βιντεοπαιχνίδια και διαδικτυακές μορφές ψυχαγωγίας. Οι συγγραφείς ισχυρίζονται επίσης ότι η αυξημένη διαδικτυακή ζωή κατέστησε δυνατές νέες μορφές πολιτικής δραστηριότητας και αναφέρονται στην Γκρέτα Τούνμπεργκ, την ακτιβίστρια που ευαισθητοποίησε για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιώντας το διαδικτυακό της προφίλ.