Στον αγώνα δρόμου για τη μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας στην εποχή της πράσινης ενέργειας συμμετέχουν και οι κολοσσοί του κλάδου, οι οποίοι στρέφονται στην πυρηνική σύντηξη, έναν νεοπαγή κλάδο στον οποίο πρωτοπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία Marvel Fusion, η οποία έχει έδρα το Μόναχο, έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με ομίλους όπως η γερμανική Siemens Energy, η γαλλική Thales και η μη εισηγμένη επίσης γερμανική μηχανοκατασκευαστική Trumpf, ενώ παράλληλα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα των Financial Times, έχει εξασφαλίσει από έναν επενδυτικό γύρο 35 εκατ. ευρώ. Πρωταγωνιστικό ρόλο στον γύρο αυτό παίζει ο όμιλος Earlybird, που επενδύει στην καινοτομία.
Εντονη κινητικότητα και συμφωνίες πολλών δισ. μεταξύ μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων.
Το ενδιαφέρον για την τεχνολογία της πυρηνικής σύντηξης καθίσταται ολοένα και ζωηρότερο τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται περί μιας υποσχόμενης διαδικασίας, η οποία δεν παράγει ραδιενεργά απόβλητα, που παραμένουν επί πολλά έτη στον πλανήτη, και δεν ενέχει τον κίνδυνο να τηχθεί ο αντιδραστήρας. Το 2021 ο κλάδος κατόρθωσε να εξασφαλίσει σε καινοτομικά επενδυτικά κεφάλαια περισσότερα από 2,3 δισ. ευρώ, ως επί το πλείστον από επιχειρήσεις με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντιθέτως με την τρέχουσα παραγωγή με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, που έχει να κάνει με τη σχάση, η σύντηξη μπορεί να προσφέρει μια εικονικά απεριόριστη προμήθεια σε ενέργεια με πολύ περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Θεωρητικά μιλώντας, ένα εργοστάσιο σύντηξης του μεγέθους ενός γηπέδου ποδοσφαίρου θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει μια πόλη τέτοιας κλίμακας όσης και το Λονδίνο. Η συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν γνωστή ήδη από την εποχή της ΕΣΣΔ και οι Σοβιετικοί επιστήμονες προσπάθησαν να τη χρησιμοποιήσουν στη δεκαετία του 1950. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι μερικές δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια της τεχνολογίας αυτής σε όλο τον κόσμο δεν κατόρθωσαν να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση καταναλίσκει η περίπλοκη διαδικασία της σύντηξης. Καθόλου τυχαία ο διευθύνων σύμβουλος της Marvel Fusion, Μόριτζ φον ντερ Λίντεν, χαρακτηρίζει την τεχνολογία αυτή «ιερό δισκοπότηρο», εάν αποβεί αποτελεσματική.
Η εταιρεία του, πάντως, ισχυρίζεται ότι η δική της μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί λέιζερ για να προκαλέσει ατομικές αντιδράσεις αντί για μαγνήτες και υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία, θα καταστήσει εμπορικά βιώσιμη τη διαδικασία σε ορίζοντα λίγων ετών, όπως αναφέρουν οι Financial Times. «Εχουμε ένα θεωρητικό μοντέλο, το οποίο ουσιαστικά είναι μια προσομοίωση ενός τεράστιου υπολογιστή και, στη συνέχεια, βήμα βήμα λαμβάνει πιστοποίηση σε μία πειραματική εκστρατεία, αρχής γενομένης από το 2021», υπογράμμισε ο Μόριτζ φον ντερ Λίντεν. Η όλη φάση της πιστοποίησης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διετίας ή τριετίας. Η Marvel Fusion συστάθηκε το 2019 και η τεχνολογία που ακολουθεί βασίζεται στην πρωτοπόρο ανακάλυψη των δύο βραβευθέντων επιστημόνων με το Νομπέλ του 2018, Ντόνας Στρίκλαντ και Ζεράρ Μουρού, οι οποίοι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν υψηλής έντασης υπερβραχείς παλμούς λέιζερ χωρίς να καταστρέψουν το υπό διεύρυνση υλικό. Τέλος, οι περισσότερες νεοφυείς στην πυρηνική σύντηξη χρησιμοποιούν μια διαδικασία λεγόμενη μαγνητικός περιορισμός και ορισμένες έχουν εξασφαλίσει μεγάλα κεφάλαια από επενδυτές, όπως η αμερικανική Commonwealth Fusion Systems, η οποία θα λάβει σχεδόν 2 δισ. δολάρια από υποστηρικτές της τεχνολογίας της, μεταξύ των οποίων ο Μπιλ Γκέιτς και η Tiger Global Management.