Νέα αύξηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 6% αναμένεται να ανακοινωθεί το μεσημέρι από την ΕΛΣΤΑΤ, στη σκιά της ουκρανικής κρίσης που απειλεί να πυροδοτήσεις ντόμινο παρενεργειών στην οικονομία.
Πρόκειται για ρεκόρ 25ετίας, από την εποχή που η χώρα ακόμα είχε ως νόμισμα τη δραχμή ενώ τελευταία φορά που ο πληθωρισμός είχε βρεθεί πάνω από το 6% ήταν τον Μάρτιο του 1997.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Δεκέμβριο βρέθηκε στο 5,1% από 4,8% που ήταν τον Νοέμβριο και 2,2% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι αυξήσεις εντοπίστηκαν στα ενεργειακά προϊόντα αλλά και σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης.
Νέα έκρηξη ανατιμήσεων
Νέα έκρηξη ακρίβειας φέρνουν και τα εισαγόμενα προϊόντα σύμφωνα με την Ημερησία. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών, όπως καυσίμων, φαρμάκων, χαρτικών, τροφίμων, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών και μετάλλων, κατέγραψαν μέση αύξηση 23,6% τον περασμένο Δεκέμβριο.
Την ίδια ώρα, βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις αποστέλλουν τα ανατιμημένα τους τιμολόγια στα καταστήματα τροφίμων με αμείωτη ένταση εξαιτίας της πρωτοφανούς και παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης . Το κύμα ακρίβειας που έχει ξεσπάσει από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να συνεχιστεί τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο, με τις ανατιμήσεις σε ορισμένα προϊόντα να φθάσουν ακόμη και το 25%.
Αναλυτικότερα, στη λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα:
- απορρυπαντικά (έως 25%),
- ελαιόλαδο (έως 15%),
- συσκευασμένα προϊόντα (8,5%),
- ψωμί του τοστ (έως 5%),
- κράκερ (4,5%),
- σοκολάτες (4,5%),
- υγρό πιάτων (6,5%),
- αφρόλουτρα (6,5%),
- αποσμητικά (5%),
- χαρτικά (5%),
- καφές εσπρέσο (5,5%),
- ποτά (έως 13%),
- εμφιαλωμένα νερά (έως 13%),
- φρυγανιές (5%),
- κονσέρβες (22%),
- αραβοσιτέλαια (6),
- ηλιέλαια (11%),
- ελιές συσκευασμένες (10%),
- μπισκότα (6%),
- ρύζι (5%),
- οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες (4,5%),
- σαμπουάν (4%),
- τσίπουρο (4%),
- κρασιά (έως 10%),
- παγωμένο τσάι (5%).
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις οι οποίες θα περνούν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους.
«Να καταργηθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα»
Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί οι τιμές στα καύσιμα αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο λόγω της ουκρανικής κρίσης. Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας με αφορμή τις μεγάλες αυξήσεις ζητά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα σε λογικά για τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας επίπεδα, κατά το πρότυπο της προ της οικονομικής κρίσης φορολόγησης, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, στις λιανικές τιμές αμόλυβδης βενζίνης 95 με φόρους, η χώρα μας κατέχει την 5η θέση στην ΕΕ-27, πολύ πάνω από τη μέση τιμή της ΕΕ, ενώ χωρίς φόρους κατέχει την 15η θέση, πολύ κάτω από τη μέση τιμή της ΕΕ! Ομοίως οι θέσεις που κατέχει η χώρα στην τιμή πετρελαίου κίνησης (9η) και θέρμανσης (12η ) στην ΕΕ-27, κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με τα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Ο κίνδυνος για την οικονομία
Όπως επισημαίνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία για το 2022 συνδέεται με την επίπτωση του πληθωρισμού στο ύψος της καταναλωτικής δαπάνης και στον σχεδιασμό της επενδυτικής δαπάνης.
Σύμφωνα με την Alpha Bank, oι παράγοντες που αναμένεται να καθορίσουν τον πληθωρισμό είναι α) η δυναμική της εξέλιξης των τιμών της ενέργειας και β) ο σχηματισμός των προσδοκιών των οικονομικών μονάδων. Συγκεκριμένα, ο τρόπος με τον οποίο τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρηματίες περιμένουν ότι θα εξελιχθούν οι τιμές στο μέλλον επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο δαπανούν, δανείζονται και επενδύουν τα χρήματά τους σήμερα.
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει τη στήριξη και έχει βάλει στο τραπέζι την επέκταση ενός πακέτου στήριξης απέναντι στην ακρίβεια ( κυρίως με επιδοτήσεις στο ρεύμα και όχι με μειώσεις ΦΠΑ).
Το άνοιγμα το περαιτέρω μέτρων τοποθετείται χρονικά από τον Μάρτιο όπου και θα ανακοινωθούν τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ το 2021 – άρα θα γίνει γνωστός και ο «δημοσιονομικός χώρος» που δίνει η μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις ανάπτυξη (από 6,9% κοντά στο 8,5%).
Πηγή: Ημερησία, Οικονομικός Ταχυδρόμος