Εάν δεν πρόκειται για κακό όνειρο τότε η παγκόσμια δημοκρατική κοινότητα θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην ηγεσία της Ρωσίας.
Μετά την απρόκλητη επίθεση κατά της Ουκρανίας με μοναδικό στόχο να ανατρέψει πάσει θυσία και ανεξαρτήτως κόστους την εκλεγμένη ηγεσία τώρα η Ρωσία απειλεί ανοικτά τη Φινλανδία και τη Σουηδία με «πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες» εάν κινηθούν προς ένταξη στις δομές του ΝΑΤΟ.
Να σημειωθεί ότι η Σουηδία και η Φινλανδία, είναι χώρες-εταίροι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, όχι όμως και μέλη του.
Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, στα social media κυκλοφορεί βίντεο με απόσπασμα της ομιλίας της Μαρία Ζαχάροβα, όπου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται να στοχεύει, εκτός από τη Φινλανδία, και τη Σουηδία, λέγοντας ότι θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες, το οποίο θα απαιτούσε από τη χώρα μας να προβεί σε ανάλογα βήματα».Remaining Time-0:00FullscreenMute
Το βίντεο έχει συγκεντρώσει πάνω από 700.000 προβολές.
Να σημειωθεί ότι αφορμή γι’ αυτές τις τοποθετήσεις της Ρωσίας αποτελεί προφανέστατα η συμμετοχή τους στην τηλεδιάσκεψη των χωρών του ΝΑΤΟ που συζητούσαν για τις συνέπειες της Ρωσικής εισβολής.
Αιτία και αφορμή για την επίθεση της Ρωσίας
Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και ο ακήρυκτος πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία έφεραν μεν τη Σουηδία και τη Φινλανδία ακόμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ αλλά έβαλαν απέναντι τους μία Ρωσία έντονα αρνητική.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία το 2016 προσκλήθηκαν και οι δύο τους και λαμβάνουν το στάτους «της χώρας με επαυξημένες ευκαιρίες»
Η συζήτηση των τελευταίων ημερών σχετικά με μία πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πυροδοτήθηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του ΓΓ/ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που εκθείασε το πόσο στενά συνεργαζόμενοι εταίροι είναι και ότι αν το αποφασίσουν να ενταχθούν, αυτό θα γίνει… γρήγορα.
Η Σουηδή πρωθυπουργός Άντερσον έχει μιλήσει μετά από πρόσφατη συνάντηση με τον ΓΓ/ΝΑΤΟ για εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας της με το ΝΑΤΟ και όχι για ένταξη σε αυτό προσθέτοντας απευθυνόμενη προς τη Ρωσία ότι «στη Σουηδία, είμαστε εμείς οι ίδιοι που αποφασίζουμε για την εξωτερική μας πολιτική και την ασφάλεια μας αλλά και με ποιους επιλέγουμε να συνεργαστούμε».
Η Σουηδία δεν είναι εύκολο να «σπάσει» μία πολιτική 200 χρόνων στρατιωτικής ουδετερότητας όταν μάλιστα τα τελευταία χρόνια διεκδικεί ρόλο έντιμου και αμερόληπτου διεθνούς διαμεσολαβητή (honest broker).
Η δήλωση του Φινλανδού προέδρου
Παράλληλα, επισημαίνεται και η τοποθέτηση του Φινλανδού προέδρου Σάουλι Νιινίστο που σημείωσε: Η Ρωσία κινδυνεύει με τις ενέργειές της στην Ουκρανία να ενισχύσει τη συζήτηση γύρω από μια πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία θα έχουν επιπτώσεις στην αξιολόγηση ασφαλείας για το κοινό έργο Φινλανδίας-Ρωσίας που αφορά το πυρηνικό εργοστάσιο στη βορειοδυτική Φινλανδία.
Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει αν η ουκρανική κρίση έφερε το Ελσίνκι πιο κοντά στην ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά σημείωσε ότι αναζωογόνησε τη συζήτηση στη σκανδιναβική χώρα.
“Έχουμε έναν ενεργό διάλογο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και θα γίνει σίγουρα πιο ενεργός αν η Ρωσία μας δώσει αφορμές. Δεν μπορώ να πω αν βρισκόμαστε πιο κοντά” σε μια ένταξη. “Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη”, είπε ο ίδιος.
Η πρώτη (πρόσφατη) ρωσο-σουηδική ένταση
Πάντως, η ένταση της Ρωσίας ειδικά με την Σουηδία είχε προηγηθεί του πολέμου στην Ουκρανία.
Εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, η Στοκχόλμη ανέπτυξε, στις 15 Ιανουαρίου, τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλους στρατιώτες στους δρόμους του Βίσμπι, μιας παραθαλάσσιας πόλης στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής.
Επρόκειτο για μία ασυνήθιστη ενέργεια της σκανδιναβικής χώρας, που αποφασίστηκε λόγω της αυξημένης «ρωσικής δραστηριότητας» στην περιοχή.
Μάλιστα, περίπου 10 τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλοι στρατιώτες θεάθηκαν εκείνη την ημέρα να περιπολούν στους δρόμους του Βίσμπι.
Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, η ανάπτυξη στρατού αποφασίστηκε αφού τρία ρωσικά αποβατικά σκάφη διέπλευσαν εκείνη την εβδομάδα τη Βαλτική, διασχίζοντας τη Μεγάλη Ζώνη της Δανίας, εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.
«Οι ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Σουηδίας και να καταδείξουν την ικανότητά μας να προστατεύουμε τη Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα», ανέφερε στις 15/1/2022 ο υπουργός Άμυνας, Πέτερ Χούλτκβιστ, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, που είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συνεργάζονται στενά σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ασφάλεια με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες-εταίρους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που όμως δεν είναι μέλη του.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Σουηδία είχε μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, αλλά ενίσχυσε τις αμυντικές ικανότητές της μετά το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.
Η Σουηδία, που δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο εδώ και δύο αιώνες, επανέφερε το 2017 την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και άνοιξε και πάλι ένα στρατόπεδο στο νησί Γκότλαντ, τον Ιανουάριο του 2018.