Ουρές κάνουν οι Ρώσοι στα ATM των τραπεζών για να τραβήξουν δολάρια

Πανικός έχει αρχίσει να επικρατεί στους Ρώσους που συνωστίζονται στα ATM των τραπεζών καθώς οι κυρώσεις πυροδότησαν φόβους ότι το ρούβλι θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Ουρές έξω από τα ΑΤΜ πραγματοποίησαν οι Ρώσοι σε όλη τη χώρα για να κάνουν ανάληψη συναλλάγματος, καθώς οι νέες κυρώσεις που είναι επακόλουθο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, πυροδότησαν φόβους ότι το ρούβλι θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Η βιασύνη για ξένο συνάλλαγμα ήρθε παρά το γεγονός ότι ορισμένοι δανειστές πούλησαν δολάρια σε τιμή υψηλότερη κατά ένα τρίτο από το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή, και πολύ πέρα ​​από το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 100 ρουβλίων ανά δολάριο που πολλοί οικονομολόγοι είπαν ότι θα πυροδοτούσε μια αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ρωσίας. Όπως αναφέρει το Bloomberg, το σοκ ήρθε, καθώς οι Ρώσοι εξακολουθούσαν να ακούν τις ειδήσεις ότι οι χώρες της Ευρώπης τους κλείνουν η μία μετά την άλλη  τον εναέριο χώρο τους και ότι δημοφιλή συστήματα πληρωμών όπως το ApplePay θα σταματήσουν να λειτουργούν.

«Έχω σταθεί στην ουρά για μια ώρα, αλλά το ξένο συνάλλαγμα έχει εξαφανιστεί από παντού, υπάρχουν μόνο ρούβλια», είπε ο Βλαντιμίρ, ένας 28χρονος προγραμματιστής που αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του, ενώ περίμενε σε μεγάλη ουρά σε ένα ΑΤΜ στο ένα εμπορικό κέντρο της Μόσχας. «Ξεκίνησα αργά γιατί δεν πίστευα ότι αυτό ήταν δυνατό. Είμαι σοκαρισμένος».

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν αυτό το Σαββατοκύριακο να αποβάλουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT και να παγώσουν τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, καθώς αντέδρασαν στην επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της στους ρωσικούς αερομεταφορείς, γεγονός που θα μπορούσε να δυσχεράνει τη φυσική μεταφορά μετρητών στη χώρα.

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει τις πιο σκληρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ποτέ σε μια μεγάλη οικονομία εδώ και τουλάχιστον μια γενιά, και μέρος της κατάστασης που θα επικρατήσει μπορεί να φανεί όταν οι αγορές ανοίξουν τη Δευτέρα. Μόλις την Παρασκευή, ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ιδιωτικά ότι δεν σκέφτονταν σοβαρά να δράσουν κατά της SWIFT, αλλά η δυναμική που δημιουργήθηκε για να δράσει καθώς οι λεπτομέρειες της κλίμακας της εισβολής έγιναν σαφείς.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το ρούβλι θα μπορούσε να πέσει απότομα όταν οι συναλλαγές ανοίξουν τη Δευτέρα. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες που προσφέρονται από τους δανειστές ποικίλλουν ήδη πολύ την Κυριακή, από 98,08 ρούβλια ανά δολάριο στην Alfa Bank σε 99,49 στην Sberbank PJSC105 στην VTB Group και 115 στην Otkritie Bank στις 3:30 μ.μ. την Κυριακή, στη Μόσχα. Η άμεση τιμή του ρουβλίου στο Χρηματιστήριο της Μόσχας έκλεισε στα 83 ανά δολάριο την Παρασκευή.

«Δεν μπορώ να δω ένα σενάριο στο οποίο δεν θα βγει στο σφυρί», είπε ο Paul McNamara, διαχειριστής κεφαλαίων στην GAM Investments«Δεν περιμένω αποτελεσματική παρέμβαση όσον αφορά την τιμολόγηση, αλλά όσον αφορά τη μείωση των νομικών λόγων για την πώληση ρούβλια».

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αυξάνει τις προμήθειες μετρητών στα ΑΤΜ για να καλύψει τη ζήτηση και εξέδωσε άλλη μια δήλωση την Κυριακή, δεσμευόμενη να παρέχει στις τράπεζες «αδιάλειπτες» προμήθειες ρουβλίων. Η ανακοίνωση δεν έκανε καμία αναφορά σε πιθανή υποστήριξη σε ξένο νόμισμα ή τις κυρώσεις.

Η Ρωσία αντιμετώπισε για τελευταία φορά σημαντική αύξηση σε μετρητά το 2014, όταν η πτώση των τιμών του πετρελαίου στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων προκάλεσε πτώση στη συναλλαγματική ισοτιμία. Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, διέθεσε 1,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (16 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μία εβδομάδα.

Οι εκπρόσωποι της Sberbank και της VTB, κρατικών δανειστών που και οι δύο έχουν τεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων, δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου της Μόσχας αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια για διαπραγμάτευση του ρουβλίου τη Δευτέρα.

«Η κατάσταση είναι τελείως ασταθής και οι κυρώσεις και οι περιορισμοί στην κεντρική τράπεζα μπορούν μόνο να επιδεινωθούν», δήλωσε η Alexandra Suslina, ειδικός στον προϋπολογισμό στο Economic Expert Group με έδρα τη Μόσχα. «Υπάρχει ήδη λίγη βιασύνη για να βγάλουμε χρήματα από τα ΑΤΜ, αλλά δεν έχει σχεδιαστεί μηχάνημα ανάληψης μετρητών για τις γραμμές που θα εμφανιστούν σε τράπεζες που υπόκεινται σε κυρώσεις».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria