Ουκρανία: Συναγερμός στο Μαξίμου για το ενδεχόμενο πολέμου, συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ – Τι θα γίνει με το φυσικό αέριο

Σήμερα στις 09:30 το πρωί συνέρχεται εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, όπως εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες, κρίθηκε αναγκαία προκειμένου, ως αρμόδιο όργανο για θέματα γεωστρατηγικής σημασίας, να παρουσιάσει αναλυτικά όλα τα πιθανά σενάρια για τις επιπτώσεις για τη χώρα μας από πιθανή πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία… Από το θέμα της ενεργειακής ασφάλεια της χώρας ως το θέμα της προστασίας των ομογενών.

Η Ελλάδα παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για έναν ακόμη λόγο: αν και εφόσον υπάρξει επέμβαση των Η.Π.Α., είναι πιθανό να ζητηθεί η χρήση βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Διπλωματικοί παράγοντες πάντως εκτιμούν ότι τη συγκεκριμένη στιγμή αυτό “δεν είναι ένα πιθανό σενάριο”.

Σε πρώτο πλάνο η ενεργειακή ασφάλεια

Στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ μετέχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο κ. Σκρέκας θα αναλύσει τις πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας από ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη αλλά και τον σχεδιασμό που έχει γίνει μέχρι στιγμής για να αντιμετωπιστεί μία τέτοια απειλή.

«Κλειδί» ο αγωγός TurkStream

Η Ελλάδα εξαρτάται σε ποσοστό 40 με 45% από το ρωσικό αέριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου, σε αυτό το μέτωπο η ανησυχία δεν είναι μεγάλη, καθώς για να σταματήσει η ροή προς τη χώρα θα πρέπει η Μόσχα να κλείσει τη στρόφιγγα του TurkStream, μέσω του οποίου φτάνει το φυσικό αέριο στη χώρα μας.

«Ο τούρκικος αγωγός θα είναι από τους τελευταίους που θα θελήσει να κλείσει ο Πούτιν» δηλώνει με νόημα κυβερνητικός παράγοντας μιλώντας στο newsit.gr.

Το Plan b’ για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Ωστόσο, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, έχει εφοδιαστεί στο μέγιστο βαθμό ο αποθηκευτικός χώρος LNG στη Ρεβυθούσα, ενώ υπάρχει και η εναλλακτική λύση του αγωγού TAP που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον έχει ζητηθεί από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να φροντίσει για τη δέσμευση και άλλων φορτίων LNG.

Στην περίπτωση που χρειαστεί, έχει εκπονηθεί από τους αρμόδιους φορείς σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα, ενώ στη “μάχη” θα ριχτούν και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που θα λειτουργήσουν με ντίζελ, αντί για φυσικό αέριο, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η Ελλάδα να μείνει χωρίς ρεύμα.

Σε σύσκεψη προ ημερών του Πρωθυπουργού με θεσμικούς παράγοντες της αγοράς ενέργειας είχε συμφωνηθεί και η αναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ. Αίγυπτος και Αλγερία) για τη μεταφορά LNG με πλοία.

Ανησυχία για τους 150.000 ομογενείς

Το ΚΥΣΕΑ θα απασχολήσει και το θέμα της ασφάλειας των περίπου 150.00 ομογενών μας που ζουν στην Ουκρανία από πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία. Το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ – των οποίων την ανεξαρτησία αναγνώρισε χθες το βράδυ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν – βρίσκονται μακριά από τη Μαριούπολη και άλλα σημεία όπου ζουν Έλληνες εξηγούν στο newsit.gr διπλωματικές πηγές. Ωστόσο, σημειώνουν, δεδομένου ότι ο πόλεμος είναι ένα πιθανό σενάριο, στο ΚΥΣΕΑ θα εξεταστούν όλες τις πιθανές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια τους.

Η εκρηκτική κατάσταση στην Ουκρανία προκαλεί και μία επιπρόσθετη ανησυχία, δεδομένου πως τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι χώρες παραγωγής λιπασμάτων, τα οποία ήδη έχουν δεχτεί μεγάλες ανατιμήσεις, ενώ η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria