Ο ήχος από οβίδες πυροβολικού ακούστηκε σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.
Οι αντάρτες και ο στρατός της Ουκρανίας αλληλοκατηγορούνται σήμερα ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα.
Πόλεμος νεύρων και εκατέρωθεν κατηγορίες για επιθέσεις
Αλληλοκατηγορίες για επιθέσεις και παραβιάσεις των συμφωνιών εκεχειρίας εκτοξεύουν τις τελευταίες ώρες ο ουκρανικός στρατός και Ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε σήμερα τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν τραυματισμοί.
Παράλληλα παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού, δήλωσε διπλωματική πηγή. Νωρίτερα οι αντάρτες είχαν καταγγείλει ότι το Κίεβο βομβάρδισε τις περιοχές τους με όλμους, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Νωρίτερα, οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές έκαναν λόγο για τέσσερις επιθέσεις από τον ουκρανικό στρατό το τελευταίο 24ωρο. Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι των υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών στην ανατολική επαρχία Ντονμπάς, οι ουκρανικές δυνάμεις άνοιξαν τέσσερις φορές πυρ κατά των Ρωσόφωνων την Τετάρτη και γίνεται έρευνα εάν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες.
Παραμένει ασαφές πόσο σοβαρά είναι τα περιστατικά που κατήγγειλαν οι Ρωσόφωνοι, οι οποίοι έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία (πρόκειται για τις αυτοαποκαλούμενες Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ). Τη σχετική είδηση διέψευσε πάντως στο Reuters ο υπεύθυνος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν απάντησαν στα πυρά των φιλορώσων αυτονομιστών.
Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού, δήλωσε διπλωματική πηγή.
Περιστατικά πυροβολισμών εκατέρωθεν λαμβάνουν χώρα τακτικά τα τελευταία τουλάχιστον οκτώ χρόνια στην περιοχή όπου μαίνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των Ρωσόφωνων που στηρίζει η Μόσχα με διάφορους τρόπους. Σοβαρό είναι το τίμημα που πληρώνει και ο ντόπιος άμαχος πληθυσμός. Η Μόσχα φέρεται να επιζητεί την ανάδειξη τέτοιων μεμονωμένων περιστατικών ώστε να δηλώσει ότι σπεύδει προς βοήθεια των αδελφών Ρώσων εντός της Ουκρανίας.
Η Μόσχα δηλώνει πως αποσύρει στρατεύματα, η Δύση δυσπιστεί
Η Ουάσιγκτον απορρίπτει με εντεινόμενη ρητορική τους ισχυρισμούς της Μόσχας για αποχώρηση δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι για πολύμηνη κρίση. Τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας για μερική απόσυρση δυνάμεων, δηλώνοντας ότι η Ρωσία αύξησε την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες, Τετάρτη.
«Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (…). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (την Τετάρτη), επέμεινε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Φόβοι για πολύμηνη κρίση
Στο πλαίσιο αυτό, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τραζ εκτίμησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να αφήσει την ουκρανική κρίση να διαρκέσει για μήνες σε μια προσπάθεια να δοκιμάσει την ενότητα της Δύσης. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι Ρώσοι αποσύρονται από τις μεθοριακές περιοχές κοντά στην Ουκρανία», επεσήμανε η Τρας στην Daily Telegraph.
«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, η Ρωσία ενδέχεται να παρατείνει για πολύ περισσότερο αυτή την κατάσταση σε ένα αναίσχυντο τέχνασμα να υπονομεύει για εβδομάδες, αν όχι μήνες, την Ουκρανία και να δοκιμάζει την ενότητα της Δύσης» πρόσθεσε η Βρετανίδα υπουργός.
Το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε στο Κρεμλίνο ότι δεν θα αλλάξει την πολιτική του της “ανοιχτής πόρτας”
Εξάλλου ο βρετανός υπουργός Αμυνας δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μια ενταξιακή πορεία στο ΝΑΤΟ και ότι το Λονδίνο έχει ξεκαθαρίσει στο Κρεμλίνο ότι η πολιτική της Συμμαχίας ως προς την ένταξη νέων μελών δεν θα αλλάξει. “Παραμένουμε ένας οργανισμός με την πολιτική της ανοιχτής πόρτας”, δήλωσε ο Μπεν Γουάλας στους δημοσιογράφους στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. “Το έχω ξεκαθαρίσει πλήρως στο Κρεμλίνο ότι οι χώρες επιλέγουν το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν επιλέγει τις χώρες“, είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Συμμαχία αντέδρασε σωστά στην ανάπτυξη 150.000 ρώσων στρατιωτών στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία. “Αυτή είναι μια πραγματική πρόκληση για τη σταθερότητα της Ευρώπης”, τόνισε.
Νέο βίντεο αποχώρησης
Πάντως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα προ 18 ωρών νέο βίντεο το οποίο δείχνει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τη δυτική στρατιωτική περιοχή να επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά το πέρας ασκήσεων. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την περιοχή όπου έγιναν τα γυμνάσια, αλλά ούτε για το πού βρίσκονται οι μόνιμες βάσεις των μονάδων αυτών.
Στο μεταξύ το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μετέδωσε ότι περίπου δέκα οχηματοπομπές με ρωσικά στρατεύματα αναχώρησαν από την Κριμαία, μετά την ολοκλήρωση γυμνασίων εκεί.