Ξεχάστε το νέο κούρεμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Περισσότερες από 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έλαβαν 8,3 δισ. ευρώ μέσα από το σχήμα των επιστρεπτέων προκαταβολών και έχουν απολαύσει ήδη «κούρεμα» έως και 75%, θα πρέπει να αποφασίσουν έως τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου εάν θα αποπληρώσουν εφάπαξ τα οφειλόμενα, προκειμένου να λάβουν έξτρα έκπτωση 15%, ή θα επιλέξουν αποπληρωμή σε έως 60 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούνιο.

Το οικονομικό επιτελείο με τα σημερινά δεδομένα δεν προτίθεται να μεταβάλει εκ νέου τους όρους αποπληρωμής προς το ευνοϊκότερο με νέο «κούρεμα», εκτός κι αν… γυρίσει ο κόσμος ανάποδα (μεγάλες ανατροπές είτε από το μέτωπο της πανδημίας, είτε της ενεργειακής κρίσης, είτε της Ουκρανίας…).Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ερωτηθείς (στον ΣΚΑΪ) ήταν σαφής: «Δανειστήκαμε 8,3 δισ. ευρώ και προσδοκούμε να πάρουμε 2,3 δισ. ευρώ. 6 δισ. ευρώ τα «κουρέψαμε». Με τα σημερινά δεδομένα, μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε» είπε. Επί της ουσίας, τα βεβαιωμένα μετά το «κούρεμα» χρέη από τις επιστρεπτέες ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ, αλλά εξ αυτών το υπουργείο Οικονομικών λογαριάζει πως «οικειοθελώς» θα καταβληθούν τα 2,3 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα μπουν στα βερεσέδια των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που τελούν υπό την απειλή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Με τα ισχύοντα σήμερα, η πρώτη κρίσιμη προθεσμία είναι η 31η Μαρτίου. Έως τότε ορίζεται πως θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ το εναπομένον ποσό των επιστρεπτέων προκαταβολών μετά το κούρεμα, από όσους θέλουν να αξιοποιήσουν το ευεργέτημα της έκπτωσης 15% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η ΑΑΔΕ εγκαίρως να αναρτήσει στους λογαριασμούς των υπόχρεων στο Taxisnet τα «εκκαθαριστικά» των οφειλόμενων ποσών, διαδικασία η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Από τη διαδικασία της επιστροφής εξαιρούνται, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί, επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, βάσει σχετικών βεβαιώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, επιστρέφεται από 25% έως και 50% της ενίσχυσης και ειδικότερα:

1. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασιών:

  • Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης). Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
  • Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου της εκάστοτε απόφασης με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης). Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
  • Επιστροφή ποσοστού 50% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

2. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας:

  • Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου της εκάστοτε απόφασης με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης). Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
  • Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria