Μετά την ανακοίνωση της μερικής αποχώρησης στρατευμάτων από το μέτωπο με την Ουκρανία, αλλά και την ολοκλήρωση της συνάντησης Πούτιν – Σολτς στο Κρεμλίνο, η Ρωσία δια στόματος Πούτιν και Λαβρόφ εμφανίζεται να περνά στην διπλωματική αντεπίθεση, βάζοντας όρους για την παρουσιαζόμενη από πλευράς της στρατιωτική αποκλιμάκωση, έναντι της οποίας, ωστόσο, εμφανίζονται δύσπιστοι οι Δυτικοί.
- ΝΑΤΟ, Ουκρανία, Βρετανία, Γαλλία εμφανίστηκαν “συγκρατημένα αισιόδοξοι” θέτοντας μέγιστη προϋπόθεση να αποδειχθεί επί του πεδίου η στρατιωτική απόσυρση από πλευράς Ρωσίας.
Είχαν προηγηθεί εξαιρετικά ειρωνικές και προκλητικές έναντι της Δύσης δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, με τις οποίες χλευάζονταν η ετοιμότητα των Δυτικών και οι προβλέψεις τους για επικείμενη ανά πάσα στιγμή επιθετική κίνηση από πλευράς Μόσχας.
Συνάντηση Πούτιν – Σολτς: Να λυθεί τώρα το θέμα Ουκρανίας – ΝΑΤΟ
Τρεις ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου και του Γερμανού Καγκελάριου στο Κρεμλίνο, με τον Πούτιν να δηλώσει ότι η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, αλλά περιγράφοντας παράλληλα την κατάσταση στις αυτοανακηρυχθείσες αυτόνομες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας “γενοκτονία”. Παράλληλα ζήτησε να επιλυθεί η σύγκρουση εκεί μέσω της διαδικασίας του Μινσκ.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες, ο Όλαφ Σολτς, είπε από την πλευρά του ότι η Ρωσία αποφάσισε την μερική αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη συνοριακή γραμμή με την Ουκρανία και έδωσε κάποια δείγματα για περαιτέρω συνομιλίες με την Δύση.
Ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι οι σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας είναι «καλές» κι ότι οι διμερείς οικονομικοί δεσμοί εξακολουθούν να έχουν μεγάλες δυνατότητες. Σε ότι αφορά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ο Σολτς υποστήριξε ότι είναι ένα «καλό σημάδι».
- Την ίδια ώρα, όμως ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε στον Πούτιν την έντονη ανησυχία του για τους χιλιάδες στρατιώτες που παραμένουν στα σύνορα:
«Ανησυχούμε πολύ για το τι θα γίνει με τους εκατό χιλιάδες στρατιώτες και τις δραστηριότητές τους στο άμεσο μέλλον. Δεν μπορούμε να δούμε καμία λογική στην παρουσία των στρατευμάτων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση. Αυτό είναι σημαντικό σε αυτή την τεταμένη και δύσκολη κατάσταση, ώστε να μην υπάρξει πόλεμος στην Ευρώπη», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.
Aπό την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την ΕΕ και όλες τις δυτικές χώρες.
« Ωστόσο», όπως είπε, «τα συμφέροντα της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθούν δεόντως υπόψη. «Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη», τόνισε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που η χώρα του απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.
Ο ίδιος πάντως, υπογράμμισε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματα Ασφαλείας που θέτει η χώρα του.
- Επιπλέον, εξήρε τη σημασία του αγωγού «Nord Stream 2» στη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος, όπως δήλωσε , θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Τέλος, ο Πούτιν είπε ότι το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να λυθεί τώρα, επισημαίνοντας ότι έχει δηλωθεί στην Μόσχα ότι η Ουκρανία δεν θα γίνονται “στο εγγύς μέλλον” μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν αρκεί… Ετσι, επέμεινε, το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα πλήρως.
Με πληροφορίες από Reuters-TASS μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ