Σε «ασφυκτικό κλοιό πιέσεων» βρίσκεται πλέον η ΕΚΤ, μία μέρα πριν από την συνεδρίασή της, με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα πάνω της για τη λεκτική που θα χρησιμοποιήσει για να τοποθετηθεί στο σημερινό άκρως πληθωριστικό περιβάλλον.
Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση μετά τα νέα στοιχεία στοιχεία για τον πληθωρισμό που ξάφνιασε αρνητικά με τα νέα επίπεδα ρεκόρ που εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο, στο 5,1% από 5% του Δεκεμβρίου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για ένα ποσοστό πιο συγκρατημένο στο 4,4%.
Είχαν προηγηθεί στην αρχή της εβδομάδας τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, τα οποία είχαν ήδη τροφοδοτήσει τα σενάρια για επιτοκιακές αυξήσεις στην Ευρωζώνη στη διάρκεια του 2022. Αναλυτές της Citi εφιστούν την προσοχή ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μην έχει φθάσει ακόμη στο απόγειό του, με τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή Φεβρουαρίου και Μαρτίου να προβλέπονται τώρα πάνω από το 5,5% σε ετήσια βάση.
Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η Λαγκάρντ θα διατηρήσει το αφήγημα του προσωρινού πληθωρισμού αποκλείοντας ξανά την όποια αύξηση των επιτοκίων τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. «Η ΕΚΤ παραμένει κολλημένη στο δόγμα καμία επιτοκιακή αύξηση φέτος, όμως η αγορά αμφισβητεί πλέον τη θέση αυτή. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ είναι παγιδευμένη από την άνοδο του πληθωρισμού», σημειώνει ο Ρίτσαρντ ΜακΓκάιρ, στρατηγικός αναλυτής της Radobank, ο οποίος βλέπει τη μάχη μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών» να μαίνεται στους κόλπους του δ.σ. της.
Υπό τα νέα δεδομένα, οι αγορές ποντάρουν σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, με αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,25% από το σημερινό ιστορικό χαμηλό του -0,5%, γεγονός που σημαίνει ότι οι traders αναμένουν τουλάχιστουν δύο επιτοκιακές αυξήσεις. Αυτή η επανατοποθέτηση των αγορών αυξάνει την πιθανότητα για αλλαγή λεκτικής από την ΕΚΤ στην αυριανή συνεδρίαση, κάνοντας ελαφρά στροφή προς μία πιο «αυστηρή» πολιτική
Ο Σπύρος Ανδρεόπουλος, οικονομολόγος της BNP Paribas, σε δηλώσεις του στους FT, υποστηρίζει ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ αρχίζουν να αλλάζουν γνώμη ως προς το προσωρινό χαρακτήρα του πληθωρισμού, καθώς παρατηρείται μία γενικευμένη αύξηση των τιμών. Σημειώνει δε, ότι εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι τιμές ενέργειας θα τεθούν εκτός ελέγχου ωθώντας τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ακόμη και πάνω από το 6%.
«Οποιαδήποτε αλλαγή στον τόνο της Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό ή για πιθανές αυξήσεις επιτοκίων το 2022 θα θεωρούν αλλαγή στάσης της ΕΚΤ που αναμφισβήτητα θα επηρεάσει την αγορά κρατικών ομολόγων”, σημειώνει ο Ζουστ βαν Λίντερς, στρατηγικός αναλυτής της Kempen Capital.
«Θεωρώ ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προσαρμόσει ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό από το σημερινό 3,2% για το 2022 και το 1,8% για το 2023, επειδή τα στοιχεία υποδηλώνουν περαιτέρω αυξήσεις», αναφέρουν αναλυτές της Berenberg. «Όσο πιο γρήγορα η ΕΚΤ αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, θα πρέπει να κάνει λόγο και για τα βήματά της προς τις επιτοκιακές αυξήσεις. Ισως, η ΕΚΤ μας ξαφνιάσει σήμερα», προσθέτουν.
Στον απόηχο των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στην Ευρωζώνη, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε νέα ύψη. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έφθασε έως το 0,051%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019, ενώ και στην πενταετία το κόστος δανεισμού οδεύει ολοταχώς προς το μηδέν, διαμορφούμενο στο -0,229%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2018.
Στα ύψη οι αποδόσεις και στην ελληνική αγορά. Η απόδοση στη νέα 10ετία που εκδόθηκε πρόσφατα ενισχύθηκε στο 1,91%, ενώ στην παλαιά παραμένει στην περιοχή του 1,75% με το spread στην 187 μονάδες βάσης. Το κόστος δανεισμού στην πενταετία ενισχύθηκε στο 0,81%.
Στην Ιταλία, η άνοδος συγκρατήθηκε, καθώς ακόμη παραμένει ο θετικός αντίκτυπος από την επανεκλογή του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα και την παραμονή του Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διατηρήθηκε κοντά στο 1,42% με το spread στις 137 μονάδες βάσης. Η Ιταλία βγήκε σήμερα στην αγορά με έκδοση νέου 10ετούς τιμαριθμοποιημένου ομολόγων αντλώντας 5 δισ.ευρώ με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 19 δισ.ευρώ.