Δημοσκόπηση Κάπα Research για Ουκρανία: Η άποψη των Ελλήνων για Πούτιν, Ζελένσκι και ποιος έχει δίκιο

Δημοσκόπηση Κάπα Research για Ουκρανία: Τις απόψεις των Ελλήνων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιχειρεί να καταγράψει η έρευνα της Κάπα Research.

Οι πολίτες εκτιμούν πως το πακέτο κυρώσεων που αποφάσισε η Δύση κατά της Ρωσίας δεν επαρκεί, τάσσονται κατά του ενδεχομένου να επέμβει στρατιωτικά το ΝΑΤΟ υπέρ της Ουκρανίας, ενώ διχασμός επικρατεί αναφορικά με τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η χώρα μας: Το 47% ζητά συστράτευση της Ελλάδας με τη στρατηγική και τις αποφάσεις της Δύσης, ενώ το 42% ζητά η χώρα να μείνει απολύτως ουδέτερη.

Επιπρόσθετα, ανάμεσα στους ηγέτες που πρωταγωνίστησαν τις τελευταίες ημέρες, η στάση του Εμανουέλ Μακρόν κρίνεται ως η περισσότερο θετική, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να είναι και ο δημοφιλέστερος ηγέτης μεγάλης δύναμης ανάμεσα στους πολίτες.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, στην ερώτηση «Εσείς ανησυχείτε για την πολεμική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία; Εάν ναι, πόσο;» το 44% απαντά «πολύ», το 39% δηλώνει «αρκετά», ενώ ένα 14% από «λίγο» έως «καθόλου».

Όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα, αύξηση τιμών σε ενέργεια και αγαθά, ενδεχόμενο νέας εθνικής περιπέτειας στην οικονομία και κρίση στα ελληνοτουρκικά είναι αυτά που φοβούνται περισσότερο οι Έλληνες για τη δική τους ζωή.

Το 45% των ερωτηθέντων τάσσεται στο πλευρό της Ουκρανίας

Στην ερώτηση «Στην πολεμική σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, εσείς με ποιο από τα αντίπαλα στρατόπεδα είστε πιο κοντά;», το 45% δηλώνει πως τάσσεται στο στρατόπεδο της Ουκρανίας, το 20% με τη Ρωσία ενώ το 22% δηλώνει πως «δεν έχει καταλήξει ακόμη».

Οι Έλληνες προκρίνουν τη διπλωματία από τη στρατιωτική επέμβαση για την αναχαίτιση της Ρωσίας και επιθυμούν –κατά πλειοψηφία – συστράτευση με τη Δύση. Συντασσόμαστε με τον αδύναμο αμυνόμενο – την Ουκρανία – και επιδοκιμάζουμε την επίσημη θέση της χώρας δίπλα στη Δύση και απέναντι στη Ρωσία του Β. Πούτιν. Κατά τις δεκαετίες του 2000 και του 2010, οι θετικές γνώμες για τη Ρωσία και τον ηγέτη της άγγιζαν και ξεπερνούσαν κατά καιρούς το 40% και το 50%. Σήμερα, οι αντίστοιχες καταγραφές εντοπίζονται στο μισό: ένα 20% συντάσσεται με τη Ρωσία και επιδοκιμάζει την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ, την ίδια στιγμή, η δημοτικότητα του Ρώσου ηγέτη μειώνεται στο 25%, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria