Διεθνείς επενδυτές θεωρούν ότι ένας σοβαρός κίνδυνος δεν έχει αποτιμηθεί στην Ελλάδα
Το πολιτικό ρίσκο αρχίζει να αυξάνεται στην Ελλάδα, σε βαθμό μάλιστα που ήδη επιδρά και στην αγορά.
Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στο διεθνές επίκεντρο με αρνητικό τρόπο άπαξ και το 10ετές ομόλογο εκτινάχθηκε στο 2,32% από 0,57% που ήταν λίγες εβδομάδες.
Η επιδείνωση των ομολόγων με πτώση τιμών και αύξηση αποδόσεων είναι διεθνής μεν… αλλά στην Ελλάδα η κατάσταση είναι χειρότερη, η επιδείνωση είναι μακράν η χειρότερη στην Ευρώπη και ακολουθεί η Ιταλία…
Στο παρελθόν η Ελλάδα είχε αρνητικό spread με την Ιταλία και σήμερα η Ιταλία βρίσκεται 52 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα ελληνικά ομόλογα.
Διεθνείς επενδυτές θεωρούν ότι ένας σοβαρός κίνδυνος δεν έχει αποτιμηθεί στην Ελλάδα.
Για τους ξένους θεσμικούς η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρείται παράγοντας σταθερότητας, γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν αρνητικές εκπλήξεις και παρά την επιδείνωση στο κρατικό χρέος και στα δημοσιονομικά ελλείμματα… θα υπάρξει ανοχή για την επάνοδο στην κανονικότητα.
Όμως οι ξένοι αντιλαμβάνονται ότι κάτι αλλάζει στο πολιτικό τοπίο.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα επιτύχει αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα και ρυθμιστής θα καταστεί το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ.
Γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Ελλάδα, μετά τις επόμενες εκλογές ενώ οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας προκύψει μπορεί να έχει προαπαιτούμενο να μην… είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης.
Για το ΠΑΣΟΚ π.χ. δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κίνητρο να συμπλεύσει με την Νέα Δημοκρατία σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη… οπότε η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να προσκρούσει στο ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός.
Τα ονόματα που αναφέρονται, Γιάννης Στουρνάρας της ΤτΕ και Μαργαρίτης Σχοινάς της ΕΕ… αποκλείεται να διαδραματίσουν τέτοιο ρόλο…
Οπότε οι επιλογές περιορίζονται και η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να προσκρούσει σε σοβαρά εμπόδια…
Για τους διεθνείς επενδυτές λοιπόν… το ζήτημα της κατακόρυφης αύξησης του πολιτικού ρίσκου δεν είναι αμελητέο.
Οι ανησυχίες αυτές για το πολιτικό τοπίο της Ελλάδος, τους επόμενους μήνες θα ενταθούν, όσοι οι συσχετισμοί, οι δημοσκοπήσεις και τα πολιτικά δεδομένα δεν συγκλίνουν στο σενάριο της αυτοδυναμίας.
Να σημειωθεί ότι το σενάριο της αυτοδυναμίας σχεδόν έχει μηδενιστεί και το ζητούμενο είναι εάν μπορεί αυτό ανατραπεί έστω και την ύστατη στιγμή και ποιοι θα είναι οι μετεκλογικοί συσχετισμοί και δεδομένα… μετά την διεξαγωγή των εκλογών…
Έμπειρος δημοσκόπος ανέφερε στο bankingnews ότι 38% κανένα κόμμα δεν μπορεί να συγκεντρώσει οπότε η πιθανότητα αυτοδυναμίας είναι το πιο απίθανο σενάριο.
Έμπειρος οικονομολόγος της UBS που παρακολουθεί την Νότια Ευρώπη ανέφερε ότι η αύξηση του πολιτικού ρίσκου σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και ενεργειακής κρίσης θα αποτρέψει και τους οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade.
Όσο μαίνεται το πολιτικό ρίσκο θα παρατηρούνται μην συμβατές επενδυτικές τακτικές, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και μετριασμού της ανάληψης ρίσκου.
Είναι άλλο να αναβαθμιστεί η Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ+ από ΒΒ και αδύνατο να λάβει βαθμολογία BBB- δηλαδή επενδυτική βαθμίδα εν μέσω πολιτικής κρίσης ή έντονης πολιτικής αβεβαιότητας.