Συνομιλίες Βουλγαρίας – Ελλάδας για νέο πυρηνικό εργοστάσιο – Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Asen Vassilev

Αρχική » Ελλάδα » Συνομιλίες Βουλγαρίας – Ελλάδας για νέο πυρηνικό εργοστάσιο – Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Asen Vassilev

Αποκαλυπτικός ο Asen Vassilev υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της βουλγαρικής Κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα γίνει και μέτοχος και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου για να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο 20ετούς συμβολαίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και αντιοπρόεδρος της κυβέρνησης Αsen Vassilev στη Nova TV την Κυριακή.
O υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας δεν απάντησε στο που θα γίνει το εργοστάσιο, αλλά όπως επισήμανε το έργο θα κινηθεί γρήγορα, καθώς υπάρχει ήδη ένας αγοραστής από τον χώρο του ηλεκτρισμού, εξαλείφοντας το επενδυτικό ρίσκο.

Η πληροφορία αυτή έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τις αντιπαραθέσεις που προέκυψαν σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης του υφιστάμενου σχεδίου σχετικά με το πυρηνικό εργοστάσιο Belen της Βουλγαρίας.

Ο Πρωθυπουργός Kiril Petkov ανέφερε πολλές φορές ότι το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, ενώ το κόμμα του BSP επέμεινε να περιμένει την οικονομοτεχνική ανάλυση.

Ο Αsen Vassilev είπε επίσης ότι η Βουλγαρία, θα γίνει μέτοχος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και έτσι θα αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο Πέλαγος. Προς το παρόν είναι μέτοχος στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη.

«Έχουμε σχέδια και προετοιμασίες για να αποτρέψουμε μια ενεργειακή κρίση», είπε ο Βασίλεφ, ο οποίος είπε ότι «πριν από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα γινόταν πόλεμος στην Ουκρανία. Η βουλγαρική κυβέρνηση προετοιμάζεται εξαιρετικά ενεργά για αυτόν τον πόλεμο με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, πλήρη αναθεώρηση του αποθέματος και όλα τα άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στρατιωτικά», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Δεν περιμένει αντίδραση από τη Ρωσία ειδικά για τη Βουλγαρία, καθώς θα είναι μάλλον η ΕΕ στο σύνολό της. «Βραχυπρόθεσμα, η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο κακό. Έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό. Η Ελλάδα μας έχει ήδη πουλήσει το επιπλέον αέριο που δεν χρησιμοποιεί. Έχουμε μια συμφωνία μαζί τους για να βοηθήσουμε με ηλεκτρισμό εάν χρειαστεί», είπε.

Σχολιάζοντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τόνισε ότι η πιο σοβαρή κύρωση δεν είναι η πιθανή απόσυρση της χώρας από το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT, αλλά το κλείδωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. «Ο Πούτιν πίστευε ότι υπήρχαν 800 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίπτωση κυρώσεων, αλλά θα συλληφθούν και δεν θα μπορούν να διατηρήσουν το ρούβλι και να πληρώσουν για εισαγωγές. Οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι οι ίδιες όπως στη Βουλγαρία το 1996», είπε ο χρηματοδότης.

Επισήμανε ότι η αναστολή πληρωμών με το σύστημα SWIFT δεν θέτει σε κίνδυνο τις προμήθειες φυσικού αερίου (υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η Βουλγαρία δεν θα μπορέσει να τα προπληρώσει στην Gazprom και δεν θα λάβει φυσικό αέριο). «Έχουν μείνει οι τράπεζες μέσω των οποίων μπορούν να γίνουν μεταφορές. Επιπλέον, υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα περάσουν οι πληρωμές για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Ο Βασίλεφ είναι της άποψης ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης του προϋπολογισμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Υπάρχουν αρκετά αποθέματα στον προϋπολογισμό για να καλύψουν τις ανάγκες κινητοποίησης του στρατού και όλων των προσφύγων που περιμένουμε από την Ουκρανία», είπε ο Βασίλεφ. Πρόσθεσε ότι σχεδιάζεται ένα πακέτο μέτρων για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να ξεκινήσουν τη ζωή τους εδώ. Μεταξύ αυτών ήταν και μηχανισμός χορήγησης δανείων για αγορά ακινήτου και έναρξη επιχείρησης.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια