Νέος Βουτζάς: «Λάθος να χτίζονται σπίτια χωρίς καμία γεωλογική μελέτη»

Σε πληθώρα παραγόντων, από τις βροχοπτώσεις έως την κακή τοποθέτηση της διπλοκατοικίας στον Νέο Βουτζά, οφείλεται η κατολίσθησή της κατά 5 μέτρα σε απότομη πλαγιά

Αρχική » Ελλάδα » Νέος Βουτζάς: «Λάθος να χτίζονται σπίτια χωρίς καμία γεωλογική μελέτη»

Σε πληθώρα παραγόντων, από τις βροχοπτώσεις έως την κακή τοποθέτηση της διπλοκατοικίας στον Νέο Βουτζά, οφείλεται η κατολίσθησή της κατά 5 μέτρα σε απότομη πλαγιά. Αυτό που αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά είναι η σημασία των γεωλογικών μελετών για την καταλληλότητα μιας περιοχής, κάτι που δεν φαίνεται να είχε γίνει συμβεί όταν η περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης, πριν από αρκετές δεκαετίες.

Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην κατολίσθηση στον Νέο Βουτζά.

Η διπλοκατοικία ξεκίνησε να «ολισθαίνει» στην πλαγιά εδώ και καιρό, όμως μετά τις βροχοπτώσεις των προηγουμένων ημερών το φαινόμενο επιταχύνθηκε, με συνέπεια να έχει πλέον επηρεαστεί και το διπλανό οίκημα. Χθες το σημείο επισκέφθηκε κλιμάκιο ειδικών από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπ. Υποδομών για να πραγματοποιήσει αυτοψία και (το πιθανότερο) να χαρακτηρίσει το κτίριο άμεσα κατεδαφιστέο. «Το κτίριο είναι νόμιμο, δεν είναι αυτό το πρόβλημα», λέει ο Β. Μπουρνούς, δήμαρχος Ραφήνας (στην οποία υπάγεται το μεγαλύτερο τμήμα του Νέου Βουτζά). «Η περιοχή μπήκε στο σχέδιο το 1968. Δόθηκε το δικαίωμα να χτιστεί μια περιοχή με κλίση 50%, χωρίς καμία γεωλογική μελέτη. Επιπλέον ο μηχανικός φαίνεται ότι δεν μελέτησε σωστά το κτίριο και γι’ αυτό είχαμε αυτή την κατάληξη».

«Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται περιστροφική κατολίσθηση, γιατί το κομμάτι αυτό του εδάφους κατολισθαίνει περιστρεφόμενο από το επίπεδο του δρόμου έως λίγο πιο πάνω από τη βάση της πλαγιάς», εξηγεί ο Κ. Λουπασάκης, αν. καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας στη σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ. «Οι αιτίες είναι πολλές. Κατ’ αρχάς, οι βροχοπτώσεις μείωσαν την αντοχή του εδάφους. Η καταστροφή του δάσους στην περιοχή είναι δεδομένο ότι συνέβαλε και αυτή, καθώς είναι πολύ λιγότερο το νερό που συγκρατείται στο έδαφος. Το ρέμα που υπάρχει στη βάση του πρανούς δεν φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο, καθώς δεν υπάρχουν διαβρώσεις. Ωστόσο, και αυτό με τη σειρά του συνέβαλε, “μουλιάζοντας” το έδαφος. Περαιτέρω, το κτίριο, δηλαδή το φορτίο, είχε τοποθετηθεί στο χείλος του πρανούς, υπήρχε δηλαδή και ευθύνη του σχεδιασμού του». Η κυριότερη αιτία, όμως, είναι η ακαταλληλότητα των εδαφών στο συγκεκριμένο σημείο. «Από περιστατικά σαν αυτό βλέπουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει να προηγηθεί μια σωστή μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας. Είναι λάθος να επιτρέπεις να χτιστούν σπίτια σε πρανή με κλίση 50 μοιρών χωρίς να γνωρίζεις το υπέδαφος».

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια