Μαύρη πρωτιά στην ακρίβεια: Το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη είχε η Ελλάδα τον Ιανουάριο

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ακρίβεια του ρεύματος η Ελλάδα τον Ιανουάριο, με 227,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ερχεται επέκταση των κρατικών επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο

Αρχική » Ελλάδα » Μαύρη πρωτιά στην ακρίβεια: Το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη είχε η Ελλάδα τον Ιανουάριο

Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία είχε το ακριβότερο ρεύμα της Ευρώπης τον Ιανουάριο με 227,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην μέση τιμή Ιανουαρίου, ακολουθούν η Ιταλία με 224,5 €/MWh, η Ελβετία με 219,36 €/MWh και η Γαλλία με 211,42 €/MWh. μεγαβατώρα. 

Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επέκταση των κρατικών επιδοτήσεων και για τον Φεβρουάριο. Καθώς η μέση τιμή Ιανουαρίου «έκλεισε» στα 227 ευρώ ανά MWh, χαμηλότερα δηλαδή από τα 235 ευρώ του Δεκεμβρίου, εκτιμάται πως η κρατική επιχορήγηση για τα νοικοκυριά θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τον Ιανουάριο, αλλά με την ίδια φόρμουλά, δηλαδή κλιμακωτά και μόνο για τις κύριες κατοικίες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος στο 75% του αυξημένου κόστους έναντι του 50% που ισχύει σήμερα, μόνο σε επιχειρήσεις κάδων που είναι ευάλωτοι στην αύξηση του κόστους ενέργειας. 

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότιέχει σταλεί ήδη σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και εφόσον εγκριθεί η αύξηση της επιδότησης, θα αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους που έχουν υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια.

 Στο 5% ο πληθωρισμός το α’ τρίμηνο του έτους

Το κύμα των ανατιμήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα μείνει στα επίπεδα του 5% μέχρι και τον Μάρτιο.

Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούνται κυρίως εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια, ο πληθωρισμός στο σύνολο του έτους θα διαμορφωθεί στο 1,5% με 2% από 1% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν αλλαγές, ωστόσο αν κλιμακωθούν περαιτέρω οι κρίσεις θα εξεταστεί η λήψη επιπλέον μέτρων ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού», τόνισε παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Αποζημιώσεις λόγω κακοκαιρίας

Στο μεταξύ κλειδώνει η φόρμουλα για τις αποζημιώσεις των νοικοκυριών που έμειναν χωρίς ρεύμα. Δικαιούχοι θα είναι όσοι έμειναν χωρίς ρεύμα για από ένα 24ωρο, δηλαδή και μετά το μεσημέρι της Τρίτης.

Άλλη αποζημίωση δικαιούνται τα νοικοκυριά για τις συσκευές τους που καταστράφηκαν, εφόσον κάνουν εντός 10 εργάσιμων ημερών από το συμβάν. Η αποζημίωση μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ. Η αίτηση υποβάλλεται στο www.deddie.gr στην ειδική φόρμα επιλέγοντας αίτηση επικοινωνίας και αποζημιώσεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να αποφασίσει μέσα σε 15 ημέρες κι εφόσον εγκρίνει το αίτημα να αποζημιώσει σε ένα μήνα.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια