Δένδιας Λαβρόφ: Για «μεγάλης σημασίας συνάντηση», μίλησαν οι δύο άνδρες

Στη Μόσχα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Αρχική » Ελλάδα » Δένδιας Λαβρόφ: Για «μεγάλης σημασίας συνάντηση», μίλησαν οι δύο άνδρες

Δένδιας Λαβρόφ: Στη Μόσχα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην κρίση στην Ουκρανία. «Μία σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανέναν νικητή, θα είμαστε όλοι χαμένοι» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και επισήμανε ότι «η Ελλάδα ακούει με προσοχή τις ανησυχίες της Ρωσίας».

Ειδική αναφορά Δένδια στο casus belli

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην τουρκική απειλή, κάνοντας ειδική αναφορά στην στρατιά του Αιγαίου που διατηρεί η Τουρκία απέναντι από τα ελληνικά νησιά αλλά και στην απειλή πολέμου από την Άγκυρα, το casus belli που κραδαίνει το τουρκικό καθεστώς σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και την UNCLOS.

Έχοντας δίπλα του τον πανίσχυρο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η συμφωνία για την παραχώρηση των Δωδεκανήσων αφορούσε την Ρωσία, όχι την Τουρκία και οι διατάξεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είχε σκοπό να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Ρωσίας.

«Θα είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στη δημιουργία των συνθηκών διευθέτησης των διαφορών με την Τουρκία» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Πρόκειται για την πέμπτη δια ζώσης συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών από το 2019, με πιο πρόσφατη εκείνη στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μ. Θάλασσα στις 24 Μαΐου 2021.

«Συναντήθηκα με τον ομόλογό μου της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Πραγματοποιήσαμε μια παραγωγική συζήτηση για την προώθηση των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο των ιστορικών δεσμών Ελλάδας – Ρωσίας, την ασφάλεια στην Ευρώπη και την κατάσταση σε Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Δένδιας: Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης

«Αγαπητέ Sergey,

Θα ήθελα, καταρχήν, να σε ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σου να επισκεφθώ και να συναντηθούμε σήμερα στη Μόσχα. Έχω την εντύπωση, αν μετράω καλά, ότι είναι η πέμπτη συνάντησή μας τα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια.

Θεωρώ όμως τη σημερινή μας συνάντηση ως μία συνάντηση μεγάλης σημασίας. Σε ευχαριστώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Αλλά και ενός εποικοδομητικού διαλόγου, στη βάση πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και, βεβαίως, στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Θα ήθελα, επίσης, να μου δώσεις την ευκαιρία να σε ενημερώσω για τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, και να ζητήσω τις απόψεις σου για τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη.

Τέλος, προσβλέπω σε μία εκτεταμένη συζήτηση για τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Putin τον περασμένο Δεκέμβριο. Νομίζω ότι υπάρχει μία σημαντική διμερής ατζέντα, την οποία μπορούμε να προωθήσουμε στη σημερινή μας συνάντηση.

Και πάλι ευχαριστώ πολύ» είπε ο υπουργός Εξωτερικών κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «μεγάλης σημασίας» την πέμπτη αυτή δια ζώσης συνάντηση των δύο υπουργών και ευχαρίστησε στον εισαγωγικό χαιρετισμό του «για την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, αλλά και ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου, αλλά και του δικαίου της θάλασσας και βεβαίως στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Δηλώσεις Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα αποδίδει «ιδιαίτερη αξία στον διάλογό μας για τις περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις», απαριθμώντας τα επίκαιρα «ζητήματα, όπως τη ρωσική πρωτοβουλία για τις εγγυήσεις ασφαλείας, την Ουκρανία, την Ανατ. Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, την Υπερκαυκασία, τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική». Σημείωσε, δε ότι «προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις οι Έλληνες φίλοι μας έχουν δική τους θέση, ενδιαφερόμαστε ώστε και στη δική μας εργασία να λαμβάνονται υπόψη και τα δικά σας συμφέροντα. Χαιρόμαστε και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα έχει για εσάς ενδιαφέρον», υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ θυμίζοντας τη συνάντηση στο Σότσι τον περασμένο Δεκέμβριο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τις διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν, γεγονός, που «υπογραμμίζει τον εντατικό χαρακτήρα των πολιτικών επαφών μας, την εμπιστευτικότητα των σχέσεών μας».

Ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε πώς υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα στο επίπεδο των ηγετών μας», αναφερόμενος στην ανάπτυξη «των εμπορικών-οικονομικών σχέσεων, τη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας, των μεταφορών και επικοινωνιών και φυσικά του τουρισμού και της κατοχύρωσης της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών».

Ο Ρώσος υπουργός χαρακτήρισε «σημαντικό έγγραφο και βάση της κοινής εργασίας» το Κοινό Σχέδιο Δράσης για τα έτη 2022-24 και τόνισε ότι η Ρωσία δίνει μεγάλη σημασία στις ανθρωπιστικές και πολιτιστικές επαφές, ξεχωρίζοντας «την επιτυχή διοργάνωση του Έτους Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας», που συνέπεσε με τα 200 χρόνια της έναρξης της ελληνικής Επανάστασης και συνεχίζεται έως τα μέσα του 2022 έπειτα από απόφαση των δύο κυβερνήσεων.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια