Η ανατομία της Οικονομίας: Εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ χωρίς απασχόληση…

Σε μια εκρηκτική χρονιά με ανάπτυξη στο 8,2% το 2021, δημιουργήθηκαν μόλις 133.000 νέες θέσεις εργασίας. Και από αυτές οι μισές περίπου (ποσοστό 46,55%), ήταν θέσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία.

Σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη» (υπουργείο Εργασίας) τον περασμένο χρόνο σημειώθηκε και σαρωτική… ανακύκλωση των εργαζομένων καθώς απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν 2.262.347 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Πολλοί εξ αυτών και δύο ή τρεις φορές μέσα στο 2021.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, για το τρέχον έτος, που δεν προβλέπεται η οικονομική μεγέθυνση να ξεπεράσει το 4%, κατά λογική ακολουθία θα έχουμε κάπου 65.000 καθαρές προσλήψεις (θετικές ροές απασχόλησης). Πολύ χαμηλές επιδόσεις δηλαδή μετά από τόσα χρόνια κρίσης…

Αλλά, αν τα παραπάνω νούμερα τα αναγάγουμε σε «8ωρα», δηλαδή σε κανονικές θέσεις πλήρους απασχόλησης, το 2021 δημιουργήθηκαν λιγότερες από 100.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ κατά το τρέχον έτος τα πραγματικά «8ωρα» θα είναι κάπου 50.000.

Κατά συνέπεια, εάν η οικονομία με τέτοιους εκρηκτικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, όπως αυτοί που σημειώθηκαν πέρυσι λόγω της προηγηθείσας ύφεσης του 2020 (πανδημία), αλλά και τις υψηλές τουριστικές αφίξεις το 2021, ρεύμα που απαιτεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων προς εξυπηρέτηση της πελατείας (ξενοδοχοϋπάλληλοι, σερβιτόροι, μπάρμαν κ.ά.), ίσως δεν φτάσουμε ποτέ σε μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας…

Και αυτό γιατί οι άνεργοι υπολογίζονται κοντά στο 1 εκατ. άτομα, ενώ οι προβλεπόμενοι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 2% κατά τα επόμενα χρόνια, απλώς θα συντηρούν το σημερινό (υφιστάμενο) αριθμό μισθωτών. Πάνω από αυτό το ποσοστό η οικονομία δημιουργήσει πρόσθετη απασχόληση. Στο 2% οι (τυχόν πρόσθετες) ανάγκες καλύπτονται από συγχωνεύσεις, αυτοματισμούς κ.ά.

Ερημώνει η Περιφέρεια

Πέραν των απογοητευτικών επιδόσεων της οικονομάς ως προς την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την διάχυση δηλαδή του οφέλους στην κοινωνία, αξιοπρόσεκτα είναι δύο ακόμη (μη) ποιοτικά στοιχεία:

– Η συντριπτική πλειονότητα των θέσεων εργασίας δημιουργείται στην Αττική. Τον περασμένο Δεκέμβριο που η χώρα είχε αρνητικές ροές απασχόλησης (μείωση θέσεων εργασίας κατά 2.600 άτομα πανελλαδικά), η Αττική κατέγραψε θετικό ρυθμό με συν 9.308 θέσεις εργασίας. Πρόσθετα, αυτή η τάση επιτείνει την ερημοποίηση της Περιφέρειας και αυξάνει τις πιέσεις στο πρόβλημα της στέγης (αύξηση των τιμών κατοικίας και των ενοικίων) για τους εργαζόμενους των μεγάλων αστικών κέντρων.

– Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις χαμηλής ή μέσης εξειδίκευσης. Οι υπάλληλοι γραφείου, οι βοηθοί στα Λογιστήρια, οι σερβιτόροι και οι πωλητές–ταμίες, οι καθαρίστριες και οι διανομείς ήταν οι ειδικότητες που αναζήτησαν οι επιχειρήσεις. Και η συντριπτική πλειονότητα όλως αυτόν πληρώθηκα με το βασικό μισθό. Ενώ η συνηθισμένη σύμβαση είναι η μερική απασχόληση ορισμένου χρόνου (κάποιων μηνών). Κατά συνέπεια η χώρα δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις, την ρομποτική και τους επερχόμενους αυτοματισμούς, το brain drain είναι περίπου αναπόφευκτο αφού η πατρίδα μας, ναι μεν σπουδάζει και μορφώνει ικανοποιητικά τα παιδιά της, αλλά δεν μπορεί 9η οικονομία) στη συνέχεια να τους προσφέρει και αντίστοιχες ευκαιρίες απασχόλησης.

Επίσης, υπό αυτές στις συνθήκες, οι αμοιβές θα αίνοι καθηλωμένες λόγω χαμηλών προσόντων και μικρής εξειδίκευσης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria