Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων που τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε ανύπαρκτες επενδυτικές πλατφόρμες.
Ύστερα από τις αποκαλύψεις για τις επενδύσεις με τις πολλά υποσχόμενες αποδόσεις, άτομα που έχουν εμπιστευθεί τα χρήματά τους σε διαδικτυακούς brokers, επικοινώνησαν με το moneyreview.gr.
Ένας από αυτούς, ο Ι.Α. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση του «MR»), έχει τοποθετήσει, όπως αναφέρει, 110 χιλ. ευρώ, σε διαδικτυακή επενδυτική πλατφόρμα «που ιδρύθηκε πριν από μία δεκαετία», όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της. Την εγγραφή του σε ιστοσελίδα επενδυτικών συναλλαγών διαδέχθηκε η τηλεφωνική προσέγγισή του από εκπροσώπους της. Στη συνέχεια, ακολουθήθηκε η τυπολογία απάτης που είναι κοινή με αυτή των υπόλοιπων εξαπατηθέντων που έχουν, ήδη, απευθυνθεί στις Αρχές.
Εκπρόσωπος δηλαδή της πλατφόρμας-ουσιαστικά δεν αποτελεί παρά υπάλληλο τηλεφωνικού κέντρου που συνήθως βρίσκεται σε κάποια χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης- κάλεσε τον Ι.Α. και του είπε αυτό που θα ήθελε να ακούσει. Με πολύ μικρό αρχικό κεφάλαιο, συνήθως 250 ευρώ, μπορεί να κερδίσει πολλά, επενδύοντας σε χρηματοοικονομικά προϊόντα. Αφότου τον παρέπεμψε σε εξειδικευμένο «επενδυτικό σύμβουλο», ο οποίος του εξήγησε πώς λειτουργεί η πλατφόρμα, του πρότεινε να ξεκινήσει να επενδύει. Σε πρώτη φάση, αρχές της χρονιάς, τοποθέτησε 250 ευρώ για να καταλήξει μέσα σε λίγες εβδομάδες να επενδύσει συνολικά 110 χιλ. ευρώ. Και με τη συναίνεσή του οι εκπρόσωποι της πλατφόρμας απέκτησαν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του και τον επενδυτικό λογαριασμό του μέσω λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης (Anydesk).
Συνήθως, όταν τα θύματα ζητούν να αποσύρουν τα κέρδη τους ή τα κεφάλαιά τους, τους ζητείται να πληρώσουν κάποιου είδους φόρο που αντιστοιχεί στο 30% των χρημάτων που διαθέτει ο επενδυτικός λογαριασμός τους. Στην περίπτωση όμως, του Ι.Α., αυτό δεν έχει συμβεί, δεδομένου ότι, για την ώρα, δεν έχει ζητήσει να αποσύρει τα χρήματά του.
Να σημειωθεί ότι για την πλατφόρμα στην οποία επένδυσε ο Ι.Α., υπάρχουν ήδη, αρκετές καταγγελίες στις Αρχές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «MR».
Ανακύκλωση χρημάτων, money mules και spoofing
Ειδικοί εξηγούν ότι αυτού του είδους η απάτη παραπέμπει σε ματριόσκα με αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές, ο εντοπισμός όσων, πράγματι, βρίσκονται πίσω από τις παράνομες επενδυτικές εταιρείες να είναι εάν όχι αδύνατος, εξαιρετικά δύσκολος. Ως εκ τούτου, είναι κοινό μυστικό ότι οι διωκτικές αρχές πόρρω απέχουν από την εξάρθρωση ενός πολυεθνικού δικτύου που φέρεται να συνδέεται και με τις ηλεκτρονικές απάτες του «αδειάσματος» τραπεζικών λογαριασμών.
«Χρήματα που έχουν προέλθει από τραπεζικούς λογαριασμούς ύστερα από υποκλοπή των τραπεζικών κωδικών, μέσω phishing (σημ.: «ηλεκτρονικό ψάρεμα» – π.χ. ο χρήστης κάνει κλικ σε σύνδεσμο που φέρεται να προέρχεται, μέσω ψευδών SMS ή e-mail, από την τράπεζά του), κατευθύνονται σε επενδυτικές πλατφόρμες ως δήθεν κέρδη και ξεπλένονται» εξηγεί στο MR ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI) Μανώλης Σφακιανάκης.
Με μία παραλλαγή της μεθόδου ανακύκλωσης χρήματος βρέθηκε αντιμέτωπη η Σ.Κ., ένα ακόμη από τα θύματα των παράνομων εταιρειών. «Χρησιμοποιώντας την τακτική της δήθεν φορολόγησης των κερδών, ο σύμβουλός μου είπε ότι για να εισπράξω τα κέρδη μου, έπρεπε να πληρώσω φόρο 38 χιλ. ευρώ. Έχοντας δομήσει ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, έπραξα, όπως μου είπε. Δεν κατάφερα όμως, να δανειστώ περισσότερα από 15.000 ευρώ. Για να με βοηθήσει, δήθεν, να ανακτήσω τα κέρδη, μετέφερε στον τραπεζικό μου λογαριασμό 19.000 ευρώ. Ωστόσο, έχοντας εισέλθει, με τη συναίνεσή μου, στον λογαριασμό μου, μέσω του AnyDesk (σ.σ.: λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης), μου αφαίρεσε και τις τελευταίες 4.000 ευρώ που είχαν απομείνει. Στη συνέχεια βρέθηκα να χρωστώ 19.000 ευρώ στον Μ.Θ. Τον πραγματικό, δηλαδή δικαιούχο – θύμα και ο ίδιος της επενδυτικής απάτης- του λογαριασμού από τον οποίο είχαν μεταφερθεί οι 19.000 ευρώ» εξηγεί.
Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του MR, το κύκλωμα των επενδυτικών εταιρειών – μαϊμού χρησιμοποιεί μεταφορείς παράνομου χρήματος («money mules»). Πρόκειται για άτομα που στρατολογούνται για να μεταφέρουν σε λογαριασμούς τρίτων, συνήθως σε άλλες χώρες, χρήματα που αποκτούνται μέσω των πλαστών επενδυτικών ιστοσελίδων, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια.
Η λίστα όμως, με τις απάτες που προκαλεί το άνοιγμα της κερκόπορτας, η επένδυση σε ανύπαρκτα προϊόντα είναι μακρά. Σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούνται λογαριασμοί κρυπτονομισμάτων με τα στοιχεία (αστυνομική ταυτότητα, λογαριασμός ΔΕΚΟ κτλ.) που είχαν, αρχικά, παράσχει οι εξαπατηθέντες επενδυτές κατά την εγγραφή τους στις πλατφόρμες. Συχνά τα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων παρουσιάζονται, ελαφρώς παραποιημένα, ως η δήθεν πραγματική ταυτότητα των brokers με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις όσων διακρίνουν κάτι ύποπτο.
Όταν πάλι τα θύματα επιχειρήσουν να περάσουν στην αντεπίθεση, συνεργάτες των παράνομων επενδυτικών εταιρειών, καλούν, μέσω ειδικού λογισμικού, κάνοντας χρήση τηλεφωνικών αριθμών που δεν τους ανήκουν (spoofing). Με τον τρόπο αυτό, καλούν τα θύματά τους ισχυριζόμενοι ότι εκπροσωπούν εταιρείες με αντικείμενο τον εντοπισμό και την επιστροφή, έναντι ανταλλάγματος, των χαμένων χρημάτων. Αρκετά συχνά παριστάνουν και τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει την εξιχνίαση των υποθέσεων απάτης.