Μπορεί το –Meta ως πρώτο συνθετικό κάποιας λέξης να παραπέμπει σε κάτι που έπεται, αλλά στην περίπτωση της εταιρείας MetaMind Innovation εκφράζει κάτι που είναι πολύ μπροστά, κάτι πρωτοποριακό. Και είναι κυριολεκτικά πρωτοποριακό αφού η MetaMind είναι ο πρώτος τεχνοβλαστός (spin-off) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τη μορφή Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ), ο οποίος συστάθηκε το 2021 από καθηγητές, ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες του Εργαστηρίου Εφαρμογών και Διαδικτύου των Πραγμάτων (ITHACA) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου από τα διάφορα ερευνητικά έργα στο πλαίσιο του Horizon 2020 αλλά και από εθνικές δράσεις και συνεργασίες.
Υπό το φως της μεταλιγνιτικής εποχής στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του τεχνοβλαστού στράφηκαν στην κυβερνοασφάλεια έξυπνων ηλεκτρικών δικτύων (Smart Grid), αναπτύσσοντας κατάλληλες λύσεις ανίχνευσης και πρόληψης εισβολών, αξιοποιώντας μηχανισμούς τεχνικής νοημοσύνης (Artificial Intelligence), ενώ παράλληλα, οι δράσεις του τεχνοβλαστού επικεντρώθηκαν σε εφαρμογές έξυπνης γεωργίας και κτηνοτροφίας, σε αντικείμενα που αποτελούν προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.
«Συνδυάζοντας τις λέξεις Meta και Minds, η επωνυμία του τεχνοβλαστού αντανακλά την νέα εποχή των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου των πραγμάτων, την μετα-εποχή, και την φιλοδοξία του τεχνοβλαστού να συνεισφέρει στο ‘brain gain’, προσφέροντας ελκυστικές θέσεις εργασίες ώστε να προσελκύσει Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό», εξηγεί ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης που ηγείται του Εργαστηρίου ITHACA και που είναι ένας εκ των συνιδρυτών της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο εν λόγω έλληνας ερευνητής συμπεριλαμβάνεται στο 2% των επιστημόνων παγκοσμίως, των οποίων η έρευνα είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο για το έτος 2020 στην επιστημονική τους περιοχή, σύμφωνα με την κατάταξη του Πανεπιστημίου του Stanford, με τίτλο “Data for updated science-wide author databases of standardized citation indicators”.
Ο κ. Σαρηγιαννίδης μιλάει σήμερα στο startupper.gr για το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα και για τις προοπτικές εξέλιξής του.
Startupper: Ποιες είναι οι υπηρεσίες-λύσεις που παρέχει και σε ποιους απευθύνεται η MetaMind;
Π. Σαρηγιαννίδης: Οι δραστηριότητες μας επικεντρώνονται κυρίως σε κρίσιμες υποδομές, όπως είναι τα «ευφυή» ηλεκτρικά δίκτυα, η «έξυπνη» γεωργία και κτηνοτροφία, οι υπηρεσίες υγείας και τα συστήματα μεταφορών. Συγκεκριμένα, η MetaMind Innovations διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύνολο λύσεων ασφάλειας και ιδιωτικότητας για κρίσιμες υποδομές μέσω των εργαλείων M-Radar και F-BoX, περιλαμβάνοντας μηχανισμούς ανίχνευσης εισβολών και ανωμαλιών μέσω τεχνικών βαθιάς και ομοσπονδιακής μάθησης. Επίσης, αξιοποιώντας την τεχνολογία καθοριζόμενη από λογισμικό (Software Defined Networking), τα M-Controller & Dashboard αποτελούν εργαλεία διαχείρισης δικτύων SDN, βελτιστοποιώντας πολιτικές δικτύωσης και αποτρέποντας πιθανές απειλές. Σχετικά με τον αγροτικό τομέα, προτείνουμε την πλατφόρμα IoT, AGROMINDS, που αποτελεί μία πλατφόρμα γεωργίας ακριβείας και «έξυπνης» κτηνοτροφίας, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις σε παραγωγούς, κτηνοτρόφους και γεωπόνους για τη διαχείριση αγρού και παραγωγικών ζώων και τον εντοπισμό ανωμαλιών, για τη μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος, για τη διαχείριση άνθρακα και τη βελτιστοποίηση εισροών-εκροών.
Startupper: Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα. Ποιο είναι το background της και πως έχει εξελιχθεί σήμερα;
Π. Σαρηγιαννίδης: Η ομάδα μας αποτελείται κυρίως από υποψήφιους διδάκτορες και νέους επιστήμονες και ερευνητές που εστιάζουν σε ένα εύρος νέων τεχνολογιών, όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, η κυβερνοασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, η «έξυπνη» γεωργία και κτηνοτροφία και τα «ευφυή» δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα, η ερευνητική ομάδα του ITHACA έχει καταφέρει να προσελκύσει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ από ανταγωνιστικά ερευνητικά και επιστημονικά έργα (στα οποία περιλαμβάνονται 5 H2020 έργα), να συντονίσει πάνω από 6 έργα (παράγοντας περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια) και να λάβει 5 βραβεία καλύτερης επιστημονικής εργασίας μέσα στο χρονικό διάστημα 2019-2021.
Startupper: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα χαρακτηριστικά της spin-off που την κάνουν αυτή τη στιγμή να ξεχωρίζει σε επίπεδο ανταγωνισμού; Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί της παγκόσμιας βιομηχανίας μέσω της καινοτομίας; Και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό;
Π. Σαρηγιαννίδης: Η τεχνογνωσία σε βιομηχανικά συστήματα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και σε νέες τεχνολογίες, όπως είναι τα αποκεντρωμένα και ψηφιακά οικοσυστήματα, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονικοποίηση (virtualisation) αποτελεί το βασικό οπλοστάσιο της ομάδας για να πρωταγωνιστήσει σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο. Επιπλέον, η ωριμότητα των ερευνητικών αποτελεσμάτων στον τομέα της «ευφυούς» γεωργίας και της «έξυπνης» κτηνοτροφίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιπρόσθετης αξίας για την εταιρία, γεγονός που αποδεικνύεται από δύο αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που είναι σε εξέλιξη. Η Ελλάδα δύναται να πρωταγωνιστήσει στις τεχνολογίες καινοτομίας, καθώς παρέχει πολύ αξιόλογους επιστήμονες και μπορεί να παραγάγει προϊόντα σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος. Ακριβέστερα, η Ελλάδα έχει ήδη αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές στο τεχνολογικό κλάδο από 7% το 2008 στο 10% το 2017. Ελληνικές επιχειρήσεις και ερευνητικοί οργανισμοί κατέχουν υψηλή θέση στη διεκδίκηση έργων στα επιχειρησιακά προγράμματα FP7, Horizon 2020 και Horizon Europe.
Startupper: Μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση για την αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε; Ποια θεωρείτε ότι θα είναι η πορεία της εταιρείας τα επόμενα χρόνια και ποια η θέση της spin-off σε αυτή.
Π. Σαρηγιαννίδης: Η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογικών επιτευγμάτων μεταβάλει αντίστοιχα συνεχώς τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του συγκεκριμένου τομέα, χωρίς να επιτρέπει ακριβείς μακροπρόθεσμες ή βραχυπρόθεσμες προβλέψεις στις τάσεις της αγοράς. Ωστόσο, θεωρούμε, πως στο κοντινό μέλλον, τα αποκεντρωμένα ψηφιακά οικοσυστήματα, καθώς και η τεχνολογία Web 3.0 θα κυριαρχήσουν, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό τις συνθήκες της τρέχουσας πραγματικότητας. Ήδη, πολλές εταιρίες έχουν στρέψει τον ενδιαφέρον τους στις προαναφερθείσες τεχνολογίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Facebook (που άλλαξε το όνομα του σε Meta), η Amazon και η Roblox. Με βάση τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η MetaMinds Innovations έχει επενδύσει στην ανάπτυξη αποκεντρωμένων ψηφιακών οικοσυστημάτων που στοχεύουν στις κρίσιμες υποδομές και στις νέας γενιάς παράγωγα του IoT, λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς, με έμφαση στις απαιτούμενες λύσεις στην Δυτική Μακεδονία για την δίκαιη μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή.
Startupper: Πώς έχετε χρηματοδοτήσει το εγχείρημά σας μέχρι σήμερα; Έχετε απευθυνθεί/ λάβει επένδυση από VCs;
Π. Σαρηγιαννίδης: Η τρέχουσα χρηματοδότηση της MetaMind Innovations προέρχεται από συνεργασίες και συμφωνίες με εταιρίες και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και από το ερευνητικό έργο ELECTRON (rEsilient and seLf-healed EleCTRical pOwer Nanogrid), όπου έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση μηχανισμών αναγνώρισης κυβερνοεπιθέσεων και ανωμαλιών μέσω τεχνικών βαθιάς και ομοσπονδιακής μάθησης. Ωστόσο, βασικός στόχος της εταιρίας είναι η προσέλκυση χρηματοδότησης από VCs. Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα ζωής της, η MetaMind Innovations έχει ήδη συνάψει συμφωνίες και συνεργασίες με εταιρίες και οργανισμούς δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου. Η εταιρία χαρακτηρίζεται από έντονο βαθμό εξωστρέφειας με στόχο την εξαγωγή τεχνογνωσίας και ολοκληρωμένων λύσεων IoT στο εξωτερικό. Το επόμενο τρίμηνο αναμένονται τουλάχιστον 3 συμφωνίες παροχής λογισμικού, ολοκληρωμένων λύσεων και consulting σε οργανισμούς στην Ισπανία, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν.
O αναμενόμενος κύκλος εργασιών του τεχνοβλαστού ξεπέρασε τις 200 χιλιάδες ευρώ το 2021, ενώ εκτιμάται ότι θα ανοίξουν περισσότερες από 4 θέσεις εργασίας τόσο στην Κοζάνη όσο και στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, η εταιρία συμμετέχει σε περισσότερες από 15 προτάσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Horizon Europe. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή απασχολεί 8 άτομα. Το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (Research & Development (R&D) βρίσκονται στα Κοίλα Κοζάνης, ενώ το τμήμα Επιχειρησιακής Ανάπτυξης (Business & Development) εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη.