Υπερπαραγωγή με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η 59η Ετήσια Τελετή Απονομής Υποτροφιών του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια», η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου, 15 Ιανουαρίου 2022.
Η εκδήλωση, όπως επεσήμανε και κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του ο πρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών Αθανάσιος Ριζόπουλος, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό, πέρασε μέσα από συμπληγάδες, καθώς προγραμμάτιζαν την δια ζώσης εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο των Καστοριέων, αλλά η επιδείνωση της πανδημίας άλλαξε τα σχέδια και κατέληξαν στην διοργάνωσή της διαδικτυακά από την πλατφόρμας ZOOM και τον λογαριασμό του Συλλόγου στο Facebook.
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η εκδήλωση έλαβε χώρα διαδικτυακά και αυτή την φορά οι Καστοριανοί ήταν πιο προετοιμασμένοι από πέρσι και την παρακολούθησαν οικογενειακά μέσω των έξυπνων δεκτών της τηλεοράσεως.
H εν λόγω τελετή, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι η μόνη που διοργανώνεται με πανηγυρικό τρόπο από εθνικοτοπικούς φορείς της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης και η οποία κατά κανόνα ανοίγει την αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων της ομογένειας των ΗΠΑ για την Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων και των Τριών Ιεραρχών.
Είναι ταυτόχρονα και η μόνη η οποία τιμά τους καταγόμενους από την Καστοριά φοιτητές και σπουδαστές, καθώς επίσης και τους αριστούχους των Ημερήσιων Κοινοτικών Σχολείων της Νέας Υόρκης. Η απονομή υποτροφιών του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» επεκτείνεται και στην Καστοριά όπου τον Αύγουστο θα απονεμηθούν οι υποτροφίες στους σημαιοφόρους των Λυκείων της Καστοριάς.
Εφέτος βραβεύτηκαν 14 φοιτητές και σπουδαστές και συγκεκριμένα οι Ευαγγελία Χρυσομαλλίδη, Κωνσταντίνα Σιώκη, Δημήτριος Στρατής, Γλυκερία Τζίκα, Γεωργία Μπιβόλα, Σωτήρης Εμμανουήλ, Γιώργος Κοντόπουλος, Κυριακή Λαζαρίδη, Κυριακή – Άννα Μελιζάνη, Τζόναθαν Παπαγιαννόπουλος, Πολ – Διαμαντής Πετράκης, Πίτερ – Έβαν Πετράκης, Τζιν Τζίλμπράιντ και Αλεξάνδρα – Μαρί Γουγούση.
Βραβεύτηκαν επίσης οι τελειόφοιτοι των Ημερήσιων Σχολείων της Νέας Υόρκης Κωνσταντίνος Πίττας (Σχολείο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» στο Μπρούκλιν), Διονύσιος Λούρδας (Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρόνξ), Νικόλ – Κάθριν Τηλιακού (Λύκειο Αγίου Δημητρίου Αστόριας), Leon Webb («Αργύριος Φάντης» Μπρούκλιν) και Τζον Μπαλής («Βασίλειος Σπυρόπουλος» στο Φλάσινγκ), τους οποίους παρουσίασε η διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας του Αγίου .
Οι υποτροφίες προέρχονταν από τα ταμεία του Συλλόγου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και τα ταμεία που έχουν ιδρύσει οι ευεργέτες του Συλλόγου και τις απένειμαν τόσο οι ηγέτες των προαναφερόμενων φορέων, όσο και οι ιδρυτές των αποθεματικών ταμείων υποτροφιών.
Κατά την διάρκεια της τελετής προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο το οποίο πρόβαλε την 111ετή προσφορά του Συλλόγου στην ομογένεια και στην γενέτειρα και την φιλανθρωπική του δράση. Περίτρανη απόδειξη αποτελεί και το γεγονός ότι ο Σύλλογος και τα μέλη του μέχρι στιγμής έχουν προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια σε υποτροφίες.
Την προσευχή ανέπεμψε ο π. Βασίλειος Μπασακύρος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Καστοριά.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών, Αθανάσιος Ριζόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δήμος Σιώκης, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Τούλα Καλαπούτη.
Κεντρικός ομιλητής συνάμα τιμώμενος ήταν ο Δρ. Λουκάς Μπούτης, ο οποίος είναι διευθυντής του Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας του Νοσοκομείου Plainview Hospital και ο οποίος αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στην καταγωγή του και υπενθύμισε στους φοιτητές και στους σπουδαστές την σπουδαιότητα του εθελοντισμού στην επαγγελματική σταδιοδρομία ενός ατόμου.
Την παράσταση έκλεψε ο Δημήτριος Στρατής, τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής ο οποίος ανέγνωσε την έκθεσή του σχετικά με τον ρόλο του Συλλόγου και τις προκλήσεις της νέας εποχής.
Ο κ. Στρατής έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία και στην προσφορά του ιστορικού συλλόγου και εστίασε την προσοχή του στις προκλήσεις της δικής του γενιές και οι οποίες σχετίζονται με την προσέλκυση της νεότερης γενιάς στην δράση του Συλλόγου.
Ο ομιλητής επεσήμανε ότι όλοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην επικοινωνία μέσω του Face Book, αλλά σήμερα πλέον δεν αποτελεί τον καλύτερο και άμεσο τρόπο επικοινωνίας, ότι το Instagram είναι πιο άμεσο και ότι οι οργανωμένοι φορείς πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους και μορφές επικοινωνίας. Έμφαση ο ομιλητής έδωσε και στον ρόλο της δημιουργίας δικτύων για την προσέλκυση της νέας γενιάς και δη των νέων επαγγελματιών.