Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η τροχαία της Αττικής Οδού προειδοποιούσε από τις 10 το πρωί και πίεζε την διαχειρίστρια εταιρία, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές προκειμένου να κλείσει η κυκλοφορία των οχημάτων και κυρίως των βαρέων οχημάτων στις εισόδους αυτής, κάτι που δεν εισακούστηκε ή δεν εκτιμήθηκε ανάλογα από τους αρμόδιους της διαχειρίστριας εταιρίας.
Η εταιρία δεν αποδεχτηκε αρχικά το αίτημα, το οποίο έκανε αποδεκτό πολύ αργότερα. Την ίδια στιγμή τα 36 εκχιονιστικά μηχανήματα δεν μπορούσαν να καθαρίσουν τον δρόμο καθώς είναι βαρέως τύπου, δεν είναι μικρά, ούτε ευέλικτα και δεν προπορεύονταν των οχημάτων των πολιτών
Η σύμβαση του κράτους με την διαχειρίστρια εταιρία της Αττική Οδού, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει ότι η διαχειρίστρια εταιρία είναι αυτή που αποφασίζει για την διακοπή της κυκλοφορίας, δηλαδή αυτή το ζητάει από την τροχαία (δεν μπορεί να το αποφασίσει μόνη της δηλαδή η τροχαία αν δεν το ζητήσει η εταιρία) κάτι το οποίο από ότι φαίνεται έγινε στις 14.00 το μεσημέρι όπως μπορούμε να δούμε σε σχετικό έγγραφο που εξασφάλισε ο ΣΚΑΙ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη σύμβαση φαίνεται να αναθεωρείται τους επόμενους μήνες.
Χαλασμένο τηλέφωνο
Στις συνεννοήσεις της τροχαίας με την διαχειρίστρια εταιρία «έπαιξε» ένα χαλασμένο τηλέφωνο προκειμένου να ληφθεί μια καίρια και σημαντική απόφαση.
Η συγκεκριμένη αποφαση που φαίνεται ότι λήφθηκε στις 14.00 το μεσημέρι είναι μόνο για τα βαρέως τύπου οχήματα και όχι για τα οχήματα των πολιτών που ήδη συσσωρεύονταν στην Αττική Οδό.
Την Κυριακή το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με συναρμόδια υπουργεία και φορείς όπου συζητήθηκε αν θα πρέπει να κηρυχθεί αργία ή τηλεργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πληροφορίες αναφέρουν πως όπως ξεκίνησε η συζήτηση έτσι τελείωσε. Μάλιστα κάποιοι που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη σύσκεψη ανέφεραν χαρακτηριστικά «Θα μας διαλύσουν αν γίνει όπως στην περίπτωση στο Μπάλο (με τα πλημμυρικά φαινόμενα όπου και κηρύχθηκε αργία και έκλεισε ο Κηφισός και δέχθηκαν σκληρή κριτική για την συγκεκριμένη απόφαση)».
«Διαψεύδουμε…»
Λίγο μετά, η Αττική Οδός διέψευσε με ανακοίνωσή της το έγγραφο σύμφωνα με το οποίο απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Τροχαίας να κλείσει την είσοδο στον αυτοκινητόδρομο από το πρωί της Δευτέρας λόγω του χιονιά.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει τα εξής: «Η εταιρεία ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. διαψεύδει κατηγορηματικά την πληροφορία που μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός, και αναπαράγουν ενημερωτικά μέσα, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε από την Τροχαία να κλείσει η Αττική Οδός στις 10.00 π.μ. της Δευτέρας και η εταιρεία δεν το δέχθηκε».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η τροχαία της Αττικής Οδού προειδοποιούσε από τις 10 το πρωί και πίεζε την διαχειρίστρια εταιρία, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές προκειμένου να κλείσει η κυκλοφορία των οχημάτων και κυρίως των βαρέων οχημάτων στις εισόδους αυτής, κάτι που δεν εισακούστηκε ή δεν εκτιμήθηκε ανάλογα από τους αρμόδιους της διαχειρίστριας εταιρίας.
Λέκκας: «Εγιναν εγκλήματα…»
«Έγιναν εγκλήματα στην Αττική Οδό». Με αυτή την αποκαλυπτική φράση αυτή, ο Ευθύμιος Λέκκας άσκησε δριμύτατη κριτική για τα όσα έγιναν -κι ακόμη γίνονται- λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα»
Όπως εξήγησε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Mega, μπήκε στην Αττική Οδό στις 11 το πρωί καθαρά για ερευνητικούς λόγους, με στόχο να δει τις αδυναμίες και να καταγράψει τα δεδομένα που υπήρχαν. Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για την πιο σύγχρονη και ταυτόχρονα την πιο επικίνδυνη οδό της χώρας
«Από τις 11 το πρωί δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση, ενώ είχε στρώσει το χιόνι. Δύο ώρες μετά διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε κανένα μηχάνημα που να παίρνει το χιόνι. Τα επόμενα στοιχεία ήταν ακόμα πιο επιβαρυντικά… Οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού δεν είχαν επίγνωση της κατάστασης. Τα οχήματα έμπαιναν χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να βγουν. Οι υπεύθυνοι δεν είχαν αντίληψη κινδύνου, δεν είχαν αντίληψη της κατάστασης», είπε ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.
Στη συνέχεια ο κ. Λέκκας επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον αριθμό της Αττικής Οδού, όμως δεν ήταν δυνατό.
«Και από την απέναντι πλευρά, από την είσοδο, υπήρχε αθρόα προσέλευση οχημάτων για να πάνε σε ένα σημείο όπου ήταν αδύνατος ο απεγκλωβισμός, αδύνατη η έξοδος από την Αττική Οδό. Δεν έφταιξε μόνο η Αττική Οδός, επιχειρησιακά δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την καταστροφή», συνέχισε.
Για να καταλήξει: «Η Αττική Οδός, αν και σύγχρονη, είναι πλέον η πιο επικίνδυνη οδός της χώρας, γιατί δεν υπάρχει διαφυγή. Θα έπρεπε κάθε δύο με πέντε χιλιόμετρα να υπάρχουν διέξοδοι για τον κόσμο. Δεν υπήρχαν! Αντί να είναι οδός διαφυγής, είναι οδός εγκλωβισμού», τόνισε ο κ. Λέκκας.