Ναι μεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μια προσωπική συγγνώμη για τα όσα συνέβησαν στην Αττική Οδό και σε κεντρικούς άξονες της πρωτεύουσας, ωστόσο απέφυγε να «δείξει» τον… υπεύθυνο.
Ούτε προς τον πλευρά του περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη ούτε προς την πλευρά του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος να θυμίσουμε αποτέλεσε προσωπική του επιλογή και ήρθε στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες έχοντας ένα «βαρύ» βιογραφικό. Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια γενικόλογη αναφορά περί ευθυνών, τις οποίες μοίρασε στο κράτος, την αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια, τους Δήμους αλλά και στους… ιδιώτες.
Κυρίως, κατά τον Κ. Μητσοτάκη, το πρόβλημα ήταν στην συνεννόηση ανάμεσα στα επιτελικά στελέχη που κλήθηκαν να διαχειριστούν την κακοκαιρία. «Είναι ξεκάθαρο και αν πρέπει να αντλήσουμε ένα μάθημα από τη μη επιτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας είναι το γεγονός ότι σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων αυτών των δομών, πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, προανήγγειλε ότι το κράτος θα «κυνηγήσει» την Αττική Οδό και παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα προς την παραχωρησιούχο εταιρεία. Να θυμίσουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο το κράτος να κινηθεί δικαστικά εναντίον της εταρείας, κάτι που ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Είπε συγκεκριμένα: «Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα. Αυτές θα διερευνηθούν πλήρως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις με το Δημόσιο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ζητά αποζημιώσεις από το κράτος, επειδή λόγω των μέτρων για τον Covid και τα επανειλημμένα lockdown έχασε έσοδα, παρά τα τεράστια μερίσματα των προηγούμενων ετών. Το τελευταίο, μάλιστα, το ανέφερε και ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό».
Οι αστοχίες και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν αστοχίες και ανεπάρκειες, τις οποίες όμως δεν απέδωσε κάπου. Στήριξε, όμως, την επιλογή του για τη δημιουργία Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, του οποίο προΐσταται ο Χρ. Στυλιανίδης. « Εγώ θα εξακολουθώ να στηρίζω αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του. Και φροντίζοντας η λειτουργία του Υπουργείου να γίνει αποτελεσματικότερη με την καλύτερη συνεργασία όλων των άλλων Υπουργείων», σημείωσε με νόημα.