Η οικονομία του δημιουργού είναι ένας κλάδος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αποτελείται από 50 εκατομμύρια δημιουργούς περιεχομένου, επιμελητές, influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, blogger και δημιουργούς βίντεο. 2,3 εκατομμύρια λένε ότι το κάνουν ως πλήρη απασχόληση.
Χρησιμοποιούν τα social media, πλατφόρμες και οικονομικά εργαλεία, για να αναπτυχθούν και να βγάλουν χρήματα. Η συνολική αξία της αγοράς είναι πάνω από 92 δισεκατομμύρια ευρώ και αυξάνεται καθημερινά. Η πανδημία υπήρξε σημαντικός παράγοντας που τροφοδότησε την ανάπτυξη και οι επενδυτές επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτήν. Η εταιρεία επιχειρηματικής ανάλυσης CB Insights ανέφερε ότι 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ συγκεντρώθηκαν από εταιρείες που εστιάζουν στους δημιουργούς μόνο το 2021.
Πώς ακριβώς οι επωνυμίες μετατρέπουν τα κλικ σε χρήμα; Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να αλλάζουν τους τρόπους με τους οποίους συνδεόμαστε μεταξύ μας, θα μείνουν πίσω αυτές οι εταιρείες που δεν έχουν ακόμη αγκαλιάσει τη δημιουργία περιεχομένου;
Οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν εξοικειωθεί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι φυσιολογικό για τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου να συνεργάζονται με ανεξάρτητους δημιουργούς περιεχομένου σε πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram, το YouTube και το TikTok, καθώς αγωνίζονται να παραμείνουν στην επικαιρότητα και να προσελκύσουν νέους πελάτες. Η οικονομία του δημιουργού περιεχομένου έχει εξελιχθεί σε πολύ μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Επηρεάζοντας την επόμενη γενιά
Η γενιά Z και οι millennial αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δημογραφικής ομάδας των δημιουργών περιεχομένου. Είναι αυτοί που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 2012. Πολλοί ελκύονται από το ευέλικτο ωράριο εργασίας, τον έλεγχο του περιεχομένου και του ότι είναι αφεντικό του εαυτού τους. Και το 2021, επενδύθηκαν περισσότερα χρήματα από ποτέ σε εργαλεία και πλατφόρμες που βοηθούν τις εφαρμογές να δημιουργούν έσοδα από κλικ και προβολές.
Κάποιος που έχει κεφαλαιοποιήσει αυτή την τάση είναι ο αστέρας των social media και επιχειρηματίας Αμπντούλα Αλ-Γκάφρι, γνωστός στους follower του ως QQQ: «Ξεκίνησα τα πάντα από το Snapchat γιατί είναι μια καταπληκτική εφαρμογή. Το Snapchat είναι διαφορετικό. Γιατί; Γιατί είναι άμεσο, γιατί στις μέρες μας μπορούμε να δούμε στο Instagram πολλούς ανθρώπους να έχουν δύο εκατομμύρια, τρία εκατομμύρια follower. Αλλά στο Snapchat, όλα είναι αληθινά. Πολλοί άνθρωποι, πριν μερικά χρόνια, μου έλεγαν, Σε παρακαλώ, Αμπντούλα, μπες στο YouTube. Στο YouTube πρέπει να έχεις όμως μια ολόκληρη ομάδα. Και ναι, πριν από επτά μήνες είπα ότι πρέπει να ξεκινήσω, αλλά σε πολύ υψηλή ποιότητα, ίσως περισσότερο και από την τηλεόραση».
Τα social media έχουν αλλάξει την κοινωνία. Και πολλοί άνθρωποι θα έλεγαν ότι όχι απαραίτητα προς το καλύτερο. Πού οδηγεί όλο αυτό; «Σήμερα, το 80% των παιδιών, είμαι σίγουρος ότι θέλουν να γίνουν τραγουδιστές. Θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές. Θέλουν να είναι στα social media χορεύοντας ή κάνοντας κάτι. Τους αρέσει. Αν κάποιος κάνει κάτι κακό και είναι στη μόδα ακόμα και στα social media, ναι, είναι στη μόδα, αλλά με κάτι κακό. Τον παρουσιάζουν ως καταπληκτικό χαρακτήρα, κτλ. Αν είμαι παιδί, γιατί δεν θα ονειρευόμουν να είμαι στη θέση του ακόμα κι αν ήμουν κακός; Βλέπουν την κοινωνία να τον χειροκροτεί και τον λατρεύει. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Δεν είναι θέμα ελευθερίας. Αφορά τον ανθρώπινο σεβασμό. Πρόκειται για την επόμενη γενιά. Πρέπει να ξέρουν τι είναι καλό και τι κακό».
Ενδιαφέρουσες απόψεις από έναν από τους μεγαλύτερους influencer της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι όλα νούμερα. Η σωστή συμπεριφορά και το περιεχόμενο κερδίζουν κλικ και χρήματα.
Καμιά μέρα δεν είναι σαν την άλλη
Το να είσαι influencer και να έχεις εκατομμύρια follower μπορεί να ακούγεται διασκεδαστικό. Υπάρχει όμως κάτι περισσότερο από το να γυρίζεις απλώς ένα vlog; Και πόση δουλειά χρειάζεται πραγματικά για τη δημιουργία του κάθε βίντεο; Ο Άπτιν Σαίντι μας δείχνει πώς είναι μια μέρα στη ζωή ενός δημιουργού περιεχομένου. Σήμερα βρίσκεται σε μια τεράστια τηλεδιάσκεψη
Το VidCon φέρνει κοντά εταιρίες και δημιουργούς που θέλουν να επικοινωνήσουν, να μάθουν και να συνεργαστούν. Το YouTube lounge είναι για ομιλητές και δημιουργούς. Θα μιλήσει για τα διαφορετικά στάδια των δημιουργών βίντεο που συνεργάζονται με εταιρίες.
Τα δισεκατομμύρια άνθρωποι που χρησιμοποιούν το YouTube, το Facebook, το TikTok, θέλουν να συνδεθούν με ένα πρόσωπο, με ένα άτομο, περισσότερο από ότι με μια μεγάλη εταιρία. Έτσι πέρυσι άρχισε να φτιάχνει τα δικά του βίντεο και έφτασε στους 700.000 followers. Στην αρχή δεν έβγαζε χρήματα, αλλά τώρα τα έσοδά του προέρχονται από το YouTube και το Facebook, που πληρώνουν με βάση το πόσες προβολές έχει: «Για να μπεις σε όλο αυτό, πρέπει πραγματικά να αγαπάς αυτό που κάνεις. Το πρώτα δύο χρόνια, δεν θα βγάλετε πολλά χρήματα. Χρειάζεται χρόνος για να δημιουργήσετε τη δυναμική».
Επομένως, η δημιουργία βίντεο που έχουν προβολές δεν έχει να κάνει μόνο με την ελπίδα να γίνουν viral, αλλά και με τη δημιουργία περιεχομένου που έχει πραγματικά αξία.
Οι εταιρίες πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις
Τι ακολουθεί λοιπόν στον κόσμο της δημιουργίας περιεχομένου; Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται πιο πολύπλευρα, μεταβάλλοντας τα όρια του τρόπου που οι άνθρωποι επικοινωνούν και αντιλαμβάνονται τον διαδικτυακό κόσμο.
Ο Αλεσάντρο Μπογκλιάρι είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του The Influencer Marketing Factory: «Κάθε μέρα, για να είμαι ειλικρινής, βλέπω ότι υπάρχει μια νέα εφαρμογή και μια νέα εφαρμογή live streaming. Θα δούμε μεγάλη αύξηση στις δαπάνες μάρκετινγκ γιατί και πάλι, αν μια εταιρία δεν ασχοληθεί τώρα με το μάρκετινγκ με τους influencer, θα είναι ήδη αργά, Υπάρχει όμως ακόμα χρόνος. Αλλά αν δεν πιστεύετε πραγματικά σε αυτό, τότε θα είστε πολύ μεγάλοι, σωστά για το περιβάλλον που δημιουργείται αυτή τη στιγμή. Αυτό που προτείνω λοιπόν είναι να αφιερώνετε χρόνο στα social media, να καταλαβαίνετε τι συμβαίνει γιατί όλα αλλάζουν και πρέπει να ενημερώνεστε και να είστε μέσα σε όσα συμβαίνουν».
Ο Αλεσάντρο πιστεύει λοιπόν ότι οι μεγάλες εταιρίες πρέπει να παρακολουθούν τις τάσεις στα social media, αλλιώς κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στην καμπύλη κατανάλωσης.
Η αφήγηση ιστοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι λοιπό σοβαρή υπόθεση, Δεν είναι πια απλά ένα χόμπι. Η δημιουργία περιεχομένου μπορεί να αποφέρει πολλά χρήματα και είναι ένα εργαλείο μάρκετινγκ με μεγάλη επιρροή. Όμως, καθώς η τεχνολογία ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινή μας ζωή, μπορούν οι influencer και οι εταιρίες να φτάσουν στην ουσία και να δημιουργήσουν ένα μέλλον με πιο κοινωνικά υπεύθυνο περιεχόμενο;
EURONEWS