Εντός της εβδομάδας- την Τρίτη ή την Τετάρτη- θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ωστόσο πως το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση είναι να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με ενδεχόμενη επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε» είπε ο υπουργός Υγείας.
Από πλευράς της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ πως με τη χρήση των self test και την τήρηση των μέτρων φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, σημειώνοντας πως θα πρέπει να περιμένουμε τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Ωστόσο τόνισε πως σε άλλες χώρες δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα, αλλά θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου πότε θα κλείνει ένα τμήμα αν εμφανιστούν κρούσματα στο δυναμικό του.
Δεν λείπουν πάντως οι φωνές που ζητούν παράταση ως προς το άνοιγμα: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκηςμιλώντας το Σάββατο στον ΣΚΑΪ είπε πως αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων, ζητώντας παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών. «Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως δε βλέπει σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου.Επίσης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πληθαίνουν οι φωνές από επιστήμονες που υποστηρίζουν πως τα σχολεία θα έπρεπε να αρχίσουν με τηλεεκπαίδευση για μία με δύο εβδομάδας, καθώς νοσούν πολλά παιδιά.
Ανοίγουν τη Δευτέρα τα φροντιστήρια
Σημειώνεται πως τη Δευτέρα (3 Ιανουαρίου) ανοίγουν τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών, με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) να εκφράζει την έντονη ανησυχία της: «Καμιά οδηγία, καμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα. Καλούμε άμεσα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα. Σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, οι αίθουσες είναι μικρές, οι αναλογίες τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρούνται και υπάρχει συχνά το φαινόμενο των αδήλωτων τάξεων-εκπαιδευτικών-μαθητών που συνωστίζονται σε χώρους χωρίς καμιά διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να διευκολυνθεί η ακριβής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ζητάμε την αναστολή του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.