Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.
Η υπουργική απόφαση θα περιλαμβάνει ένα προς ένα τα επαγγέλματα για τα οποία οι πληρωμές με κάρτα ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών, θα οδηγούν στην έκδοση “ηλεκτρονικών κουπονιών”, τα οποία θα εξαργυρώνονται την επόμενη χρονιά μειώνοντας τον φόρο εισοδήματος.
Πρακτικά, η διαδικασία θα γίνεται ως εξής:
1. Για κάθε πληρωμή που θα πραγματοποιείται με κάρτα ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού, οι τράπεζες θα κάνουν έναν “χαρακτηρισμό” ώστε να τοποθετείται η αξία της συναλλαγής στην αντίστοιχη ψηφιακή “δεξαμενή”.
Η πρώτη δεξαμενή θα περιλαμβάνει τις πληρωμές που δεν εξασφαλίζουν “ηλεκτρονικά κουπόνια” αλλά βοηθούν στο να συγκεντρωθεί το 30% του φορολογητέου εισοδήματος και να αποφευχθεί το πρόστιμο που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία (σ.σ είναι το 22% της αξίας των αποδείξεων που λείπουν).
Η δεύτερη δεξαμενή θα περιλαμβάνει τις πληρωμές σε γιατρούς. Αυτές θα μετριούνται και πάλι στην δεξαμενή για το χτίσιμο του 30% του εισοδήματος αλλά εις διπλούν. Δηλαδή, μια απόδειξη των 100 ευρώ θα “μετράει” ως συναλλαγή των 200 ευρώ. Η 3η δεξαμενή είναι και αυτή που εξασφαλίζει τα φορολογικά κουπόνια. Θα πρόκειται για πληρωμή προς συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες θα φανούν μια προς μια στην υπουργική απόφαση. Θα περιλαμβάνονται ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί κλπ.
2. Για κάθε πληρωμή, θα εκδίδεται ένα ηλεκτρονικό “κουπόνι” η αξία του οποίου θα είναι ίση με το 30% της αξίας της συναλλαγής. Δηλαδή, για μια πληρωμή 200 ευρώ σε έναν ηλεκτρολόγο, θα βγαίνει ένα κουπόνι αξίας 60 ευρώ το οποίο θα μειώνει το φορολογητέο εισόδημα. Τα “κουπόνια” θα συγκεντρώνονται και θα αποτυπώνονται σε ξεχωριστό κωδικό του εντύπου Ε1 ο οποίος για πρώτη φορά θα εμφανιστεί στη φορολογική δήλωση του 2023. Τα κουπόνια από κάθε συναλλαγή θα αθροίζονται και το άθροισμα δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 5000 ευρώ.
3. Η συνολική αξία των κουπονιών θα μειώνει το φορολογητέο εισόδημα άρα θα προκύπτει έκπτωση φόρου. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η έκπτωση φόρου. Έτσι, αν κάποιος δηλώνει εισόδημα κάτω από 8000-9000 ευρώ, δεν θα κερδίζει τίποτα καθώς ούτως ή άλλως δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος. Αν δηλώνει εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ θα γλιτώνει το 22% της αξίας των κουπονιών, αν δηλώνει από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα γλιτώνει το 28% της αξίας των κουπονιών, αν δηλώνει από 30.000 έως 40.000 ευρώ το 38% της αξίας των κουπονιών και αν δηλώνει από 40.000 ευρώ και πάνω, το 44% της αξίας των κουπονιών.
Εννοείται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η έκπτωση φόρου θα είναι μικρότερη από τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στη συναλλαγή. Αυτό θα είναι και το μεγάλο στοίχημα της νέας πολιτικής. Να πειστούν οι καταναλωτές ότι πληρώνουν με κάρτα ότι για αυτή καθ’ αυτή την έκπτωση φόρου αλλά για να βοηθήσουν στη μείωση της φοροδιαφυγής.