«Φωτιά» σε οικονομίες – πληθωρισμό βάζει η αύξηση της τιμής του πετρελαίου (πίνακας)

Αρχική » Οικονομία » «Φωτιά» σε οικονομίες – πληθωρισμό βάζει η αύξηση της τιμής του πετρελαίου (πίνακας)

Προσέγγισε τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 και είναι ήδη +60% σε σχέση με το 2021 – Morgan Stanley – Goldman Sachs: Έρχονται τα 100 δολάρια το βαρέλι στο πετρέλαιο

Αυξημένο κόστος και προβλήματα στις οικονομίες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο διαβλέπει η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley που πλέον θεωρεί ως τιμής ισορροπίας τα 100 δολάρια το βαρέλι στο brent για τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά και ως το τέλος του χρόνου.

«Η τιμή του πετρελαίου που απαιτείται για ισορροπήσει η ζήτηση φαίνεται υψηλότερη από ό,τι εκτιμούσαμε αρχικά», εξηγεί η Morgan Stanley, και ως εκ τούτου, αυξάνει την τιμή στόχο για το Brent στα 100 δολάρια/βαρέλι έως το 3ο τρίμηνο, από περίπου 90 δολάρια/βαρέλι προηγουμένως.

Ήδη η τιμή του πετρελαίου έφτασε στα 87 δολάρια το βαρέλι και καταγράφει ένα μινι- ράλι στις αγορές, φτάνοντας σε υψηλά των τελευταίων ετών, καθώς εκφράζονται ζωηρές ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση από τα υφιστάμενα επίπεδα παραγωγής.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Τα άσχημα νέα για τις οικονομίες συνεχίζονται, αφού και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα βλέπει ότι ως τα μέσα του έτους, η αγορά πετρελαίου θα δει πιθανότατα τρεις κρίσιμους παράγοντες ταυτόχρονα σε χαμηλά επίπεδα:

1) χαμηλά αποθέματα – αυτά έχουν μειωθεί σημαντικά ήδη το 2021, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της θα είναι ακόμη χαμηλότερα μέχρι το τέλος του 2022,

2) χαμηλή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα – αυτή έχει ήδη μειωθεί από ~6,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα πριν από ένα χρόνο, σε περίπου 3,4 εκατ. βαρέλια αυτή τη στιγμή, αλλά πιθανότατα θα πέσει κάτω από τα 2 εκατ. βαρέλια μέχρι τα μέσα του έτους, και

3) χαμηλές επενδύσεις, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στο επίπεδο του “καθαρού μηδενισμού έως το 2050” του σεναρίου του ΙΕΑ, στο οποίο η κατανάλωση και η παραγωγή υποτίθεται ότι θα μειωθούν κατά ~30% έως το 2030, ενώ η πραγματική ζήτηση δεν παρουσιάζει τέτοια τάση.

Η MS εξηγεί ότι όταν καθένας από αυτά τους τρεις αυτούς παράγοντες είναι “σφιχτοί”, τότε η αύξηση της ζήτησης πρέπει να επιβραδυνθεί ώστε η φυσική ροή του πετρελαίου να μπορεί να ισορροπήσει. Στο σημείωμά της για την αγορά πετρελαίου υποστηρίζει ότι αυτό απαιτεί οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν στο επίπεδο όπου θα αρχίσει τουλάχιστον κάποια διάβρωση της ζήτησης.

Ωστόσο, αυτό είναι πιθανότατα υψηλότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως: Μέχρι τώρα, εκτιμούσε η MS ότι η τιμή διάβρωσης της ζήτησης ήταν περίπου 90 δολάρια/βαρέλι, αλλά αυτό είναι πιθανότατα πολύ χαμηλό. Το κλειδί στις αγορές των πετρελαιοειδών (δηλ. βενζίνη, καύσιμα αεριωθουμένων και πετρέλαιο κίνησης/ντίζελ) είναι ότι παρουσιάζουν όλες ισχυρή ζήτηση και τα αποθέματα έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα.

H Morgan Stanley καταλήγει ότι το Brent θα παραμείνει στα 88 δολάρια/βαρέλι στο πρώτο τρίμηνο του έτους, και θα κινηθεί στα 95 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο και στα 100 δολάρια όλο το δεύτερο εξάμηνο, πριν πέσει ελαφρώς στα 95 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αντίστοιχες τιμές προβλέπει και για το WTI όπου από τα 85 δολάρια το πρώτο τρίμηνο φέτος, οι τιμές θα ανέβουν περισσότερο στα 97,5 δολάρια μέχρι τέλος του έτους.

Έλλειψη προσφοράς

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Goldman Sachs, μία από τις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, ανέφερε ότι «βλέπει» και αυτή τις τιμές του Brent να αγγίζουν τα 100 δολάρια το τρίτο τρίμηνο λόγω του μεγάλου ελλείμματος στην πλευρά της προσφοράς.

Σε μία έκθεση προς τους πελάτες της, η κορυφαία τράπεζα της Wall Street βάσισε την εκτίμησή της στα «ισχυρά θεμελιώδη» της αγοράς πετρελαίου, αλλά και στην «εντυπωσιακά μεγάλη» έλλειψη της προσφοράς, καθώς μειώνουν την παραγωγή τους οι χώρες του ΟΠΕΚ+. Οι ειδικοί τις τράπεζας εκτιμούν ότι έως το καλοκαίρι, τα αποθέματα πετρελαίου των πλούσιων χωρών θα μειωθούν στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 2000.

Υπενθυμίζεται πως το 2021 ο μαύρος χρυσός ήταν το εμπόρευμα με τις καλύτερες επιδόσεις στις αγορές, καθώς το πετρέλαιο τύπου WTI (+55%) και το πετρέλαιο τύπου Brent (+50,2%) βρίσκονταν στην κορυφή του πίνακα κατάταξης κατά τη διάρκεια του 2021. Στην πραγματικότητα, για το WTI ήταν η ισχυρότερη ετήσια επίδοση από το 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε από το την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Το ράλι στηρίχθηκε από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παγκόσμιας κινητικότητας μετά τα lockdowns του 2020, καθώς και την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου που οδήγησε τους επενδυτές στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια