Φαρμακεία – Ελλείψεις σε Καστοριά και ολόκληρη την Ελλάδα στα self test μαθητών και εκπαιδευτικών

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Φαρμακεία – Ελλείψεις σε Καστοριά και ολόκληρη την Ελλάδα στα self test μαθητών και εκπαιδευτικών

Ελλείψεις παρατηρούνται στα φαρμακεία σε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ, τα οποία έως σήμερα διανέμονται δωρεάν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου μαθητών και εκπαιδευτικών ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα.

Σε άλλα φαρμακεία έχει εξαντληθεί η δωρεάν ποσότητα και σε άλλα έχουν μείνει ελάχιστα self test, είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και την Μαρία Αναστασοπούλου.

Πρόσθεσε ότι από το κεντρικό σημείο διανομής έχει ήδη διατεθεί η ποσότητα των 8,5 εκατ. self test και πως το πρόβλημα εντοπίζεται στην κατανομή τους μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακείων. 

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, η απάντηση που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί όταν επικοινωνούν με την αποθήκη, είναι πως όλα έχουν τελειώσει.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Από τo Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινωθεί πως οι μαθητές όλων των βαθμίδων – εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, μπορούσαν να προμηθεύονται ως και σήμερα Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά self τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καστοριάς κ. Ιωάννης Σαββόπουλος δήλωσε στο oladeka.com, «Υπήρξε πρόβλημα στην τροφοδοσία των τεστ. Οι ποσότητες ήταν ανεπαρκείς και έτσι ο εφοδιασμός δεν έγινε κανονικά, τα self test εξαφανίστηκαν αμέσως. Επικοινωνούμε με τις φαρμακαποθήκες και δεν υπάρχει ούτε εκεί απόθεμα».

Τα φαρμακεία της Καστοριάς, προμηθεύτηκαν self test την Τετάρτη το απόγευμα, την Πέμπτη λόγω αργίας δεν διατέθηκαν και την Παρασκευή…εξαφανίστηκαν.

Στην πλειονότητα τους τα φαρμακεία της πόλης ήδη από την Παρασκευή εξάντλησαν τα αποθέματά τους και αναζητώντας νέες προμήθειες, οι καστοριανοί προμηθευτές διαπίστωσαν απλά ότι δεν υπάρχουν ούτε στις φαρμακαποθήκες.

Έτσι, οι γονείς (και δεν είναι λίγοι) που ως…γνήσιοι Έλληνες περίμεναν την τελευταία στιγμή, δεν κατάφεραν να πάρουν τα απαραίτητα self test, για να κάνουν αύριο Κυριακή το πρώτο τεστ που είναι υποχρεωτικό, έτσι ώστε να μπορέσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, στις περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self-test μπορούν να τα διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self-test για το άνοιγμα της Δευτέρας.

Πώς ανοίγουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου – Τι ισχύει για τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις αίθουσες στη σκιά της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Η επιστροφή στις τάξεις συνοδεύεται από νέα πρωτόκολλα και αυξημένο testing με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν πως η συνεπής τήρηση των μέτρων καθιστά το σχολικό περιβάλλον ασφαλές.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για επιστροφή στα θρανία το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα έναν πλήρη οδηγό σε μορφή ερωταπαντήσεων.

  • Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).
  • Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19
Πίνακας - Μέτρα - Σχολεία
Πίνακας – Μέτρα – Σχολεία

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Σημειώνεται πως πι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο rapid test και ένα self test – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το rapid test θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και self test έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1).

Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο rapid test την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια